Το θρυλικό hotel HARIS,πωλείται το ξενοδοχείο σταθμός για το Ωραιόκαστρο

Για τους παλιούς κατοίκους του Ωραιοκάστρου το ξενοδοχείο “HARIS” είναι χαραγμένο στις μνήμες τους και στο άκουσμα του ονόματός του ξυπνούν πολλές μνήμες. Ολόκληρη η πόλη το γνώριζε και δεν ήταν λίγοι οι επώνυμοι της εποχής που το επισκέφτηκαν και τους μάγεψε!
Η φήμη του συντέλεσε ακόμη και στην ανοικοδόμηση του Ωραιοκάστρου,ήταν μια ζωντανή ιδανική διαφήμιση!
Για τους καινούργιους κατοίκους είναι ένα απλό εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο που τους γεννά πολλά ερωτηματικά γιατί μπορεί να είναι εγκαταλελειμμένο;καθότι στο σημείο στο οποίο βρίσκεται, μόνο απο την θέα που προσφέρει, το καθιστά μοναδικό!
Τον τελευταίο καιρό ακούστηκαν σενάρια που ήθελαν το ξενοδοχείο να δίνεται για κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών.
Ο κ.Χρήστος Χαραβόπουλος ανταποκρίθηκε με χαρά στο να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη και να απαντήσει για όλα!

– Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του ξενοδοχείου; και πότε σταμάτησε;
Το Ξενοδοχείο “HARIS” εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1979 και έκλεισε 31 Δεκεμβρίου 2007.

– Ήταν μια οικογενειακή επιχείριση;Πόσο προσωπικό απασχολούσε;
Ήταν οικογενειακή επιχείριση και απασχολούσε στην καλύτερη περίοδο του 20 άτομα.

– Η φήμη του ήταν πολύ μεγάλη σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη ,εξαιτίας της θεάς του,της καφετέριας και των παροχών του. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τις εντυπώσεις των πελατών σας;
Το ξενοδοχείο την εποχή εκείνη είχε γίνει σήμα κατατεθέν της πόλης μας με αποτέλεσμα κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών που παραθέριζαν στο Ωραιόκαστρο να γίνονται τακτικοί πελάτες της καφετέριας και στη συνέχεια μόνιμοι κάτοικοι Ωραιοκάστρου καθώς η φυσική ομορφιά της περιοχής τους κέρδισε. Με λίγα λόγια το ξενοδοχείο μας ήταν ένας απο τους λόγους που ξεκίνησε μαζική οικοδόμηση στο τότε χωριό μας. Όσον αφορά τους πελάτες του ξενοδοχείου οι θαμώνες του καφέ ερχόντουσαν για την όμορφη θέα και την οικογενειακή ζεστασιά που χαρακτήριζε τον χώρο μας, όπως και μεγάλες εταιρίες οι οποίες στην περίοδο της διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προτιμούσαν το ξενοδοχείο μας για τα στελέχη/πωλητές τους λόγω της ησυχίας που προσέφερε η περιοχή μας και της γρήγορης πρόσβασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

– Για την τότε νεολαία υπήρχε ένας χώρος που λειτουργούσε ως ντίσκο,ένας και μοναδικός χώρος που φιλοξενούσε τους χορούς των σχολείων. Πόσο έχει διαφοροποιηθεί η διασκέδαση των νέων τότε με σήμερα;
Η Disco “Life” για την νεολαία του Ωραιοκάστρου ήταν κάτι πού σημαντικό καθώς όλοι οι αποκριάτικοι χωροί των σχολείων και διάφορες εκδηλώσεις της νεολαίας γινόντουσαν στην Disco μας. Σε μια περίοδο που όλη η Θεσσαλονίκη είχε αν δεν κάνω λάθος άλλες δυο. Η μία λεγόταν Space και το όνομα της δεύτερης μου διαφεύγει. Καταλαβαίνετε οτι η επιλογή των παιδιών της περιοχής ήταν εύκολη καθώς η “Life” ήταν πιο προσβάσιμη σε αυτούς και οι γονείς τους κοιμόταν ήσυχοι καθώς ξέρανε οτι τα παιδιά τους βρισκοταν σε χώρο του τότε προέδρου του Ωραιοκάστρου του αείμνηστου Χάρη Χαραβόπουλου και του γιου του Χρήστου, δηλαδή εγώ που ήμουν υπεύθυνος για τον χώρο εκείνο. Η διαφορά με την σημερινή διασκέδαση των παιδιών είναι χαώδης καθώς την εποχή εκείνη ήμασταν λιγότεροι και όλοι ξέραμε ο ένας τον άλλον. Σήμερα με την έκρηξη των social media παρατηρώ με λύπη οτι τα παιδιά μας πλέον “διασκεδάζουν” με βαση τα πρότυπα τα οποία προωθούνται μέσω αυτών. Η δική μας εποχή ήταν πιο ρομαντική μόνο οι σαραντάρηδες και άνω μπορούν να καταλάβουν τι εννοούμε αλλά πρέπει να συμφιλιονόμαστε με τις τάσεις της εποχής για να είμαστε κοντά στα παιδιά μας οπου αυτό σημαίνει τα πάντα για κάθε γονιό.

– Ο λόγος που μια τόσο μεγάλη και επιτυχημένη επιχείρηση σταμάτησε την λειτουργία της;
Τα πάντα κάνουν τον κύκλο τους, έτσι και το ξενοδοχείο μας έκανε και τον δικό του. Η επένδυση η οποία έπρεπε να γίνει έτσι ωστε το ξενοδοχείο μας να εκσυγχρονιστεί ήταν τεράστια για τα δεδομένα μας και εν μέσω μιας αβεβαιότητας τότε που σήμερα ονομάζεται οικονομική κρίση και μνημόνια αποφασίσαμε να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο και να διαθέσουμε το Ξενοδοχείο προς πώληση με κρυφή ελπίδα να βρεθεί κάποιος που μπορεί να δει την προοπτική που υπάρχει και να επαναλειτουργήσει το διαμάντι του Ωραιοκάστρου.

– Πριν απο λίγο καιρό ακούστηκε η φήμη οτι διαπραγματεύεστε την παραχώρηση του ξενοδοχείου για κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Υπήρξε όντως πρόταση απο πλευράς σας; Υπήρξε ενδιαφέρον απο κάποιον αρμόδιο φορέα;
Πρώτον δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση όσον αφορά την φιλοξενεία μεταναστών και δεύτερον για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα το Ξενοδοχείο πωλείται δεν παραχωρείται.

– Έχετε κάποια σχέδια στο μέλλον για το ξενοδοχείο; την επαναλειτουργία του;
Η εποχή που ζούμε δυστυχώς δεν μας επιτρέπει να κάνουμε τόσο μεγαλόπνοα σχέδια καθώς ο χώρος είναι τεράστιος και χρήζει μιας αξιοσέβαστης επένδυσης για να επαναλειτουργήσει. Οπότε για εμάς είναι αδύνατο. Για κάποιον όμως ο οποίος έχει την οικονομική επιφάνεια είναι κάτι εύκολο και χωρίς ρίσκο καθώς όλοι μας λίγο πολύ καταλαβαίνουμε τι προοπτικές υπάρχουν.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Χαραβόπουλο για την συνέντευξη “αναδρομή στο όμορφο παρελθόν” που μας χάρισε και ευχόμαστε ολόψυχα οτι καλύτερο για την συνέχεια.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ
IMG_8382

IMG_8383

IMG_8356

IMG_8351

IMG_8546

IMG_8547

IMG_8548

IMG_8549

IMG_8550

IMG_8551

IMG_8552

IMG_8553

IMG_8554

IMG_8556

IMG_8557

ΒΙΝΤΕΟ

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.