Το πρώτο σεμινάριο ψηφιακής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα ξεκινάει απο τη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο σεμινάριο ψηφιακής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα ξεκινάει απο τη Θεσσαλονίκη

Η δημοσιογραφία του δρόμου αποτελεί την νέα τάση ενημέρωσης και στο δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας

Τα κινητά διαθέτουν εδώ και αρκετά χρόνια φωτογραφικές μηχανές, ωστόσο τελευταία έχουμε δει μια τεραστία εξέλιξη στις δυνατότητες που έχει η κάμερα με την οποία είναι εξοπλισμένα.

Λόγω αυτής της εξέλιξης, καθώς επίσης και της συνήθειάς μας να έχουμε πάντα μαζί το κινητό μας, η φωτογράφιση με κινητό γίνεται ακόμη πιο διαδεδομένη και εύκολη σε σχέση με μια DSLR.

Ωστόσο μια καλή κάμερα δεν αρκεί. Όπως κάθε εργαλείο, έτσι και η φωτογραφική των κινητών, έχει τα μυστικά της τα οποία αν υιοθετηθούν θα επιφέρουν θεαματικές λήψεις.

Αν ρωτήσεις κάποιον φανατικό της φωτογραφίας για το τι χρειάζεσαι για να βγάλεις καταπληκτικές φωτογραφίες, το πιο πιθανό είναι να ακούσεις πρώτη πρώτη τη συμβουλή “άσε το smartphone και πάρε DSLR”.

Κι όμως, τα τελευταία χρόνια, οι κάμερες που βρίσκουμε ενσωματωμένες σε smartphones μεσαίας κατηγορίας, ανταγωνίζονται επάξια ή και ξεπερνούν τις μικρές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ενώ η διαθέσιμη επεξεργαστική ισχύς του hardware ενός smartphone ξεπερνά κατά πολύ τις αντίστοιχες ικανότητες μιας απλής φωτογραφικής.

Προφανώς, όμως, αυτό δεν συνεπάγεται το ότι θα βγάζεις φωτογραφίες επιπέδου National Geographic με το smartphone!

Γενικά με τον διεθνή όρο φωτορεπορτάζ (= φωτοειδησεογραφία) χαρακτηρίζεται η κάλυψη (συμπλήρωση) μιας ειδησεογραφίας με φωτογραφία και εξελικτικά με βίντεο. Το φωτορεπορτάζ αποτελεί μία επιμέρους μορφή – είδος δημοσιογραφίας.

Σε πολλές χώρες οι δημοσιογράφοι καλύπτουν τα θέματά τους και φωτογραφικά, αλλά στην Ελλάδα η φωτογραφική κάλυψη ανατίθεται συνήθως σε φωτορεπόρτερ που ανήκει στο φωτογραφικό (σε αντιδιαστολή προς το συντακτικό) τμήμα του εντύπου.

Από τον επόμενο μήνα σύμφωνα με το Journalism.co.uk, το γνωστό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC θα πειραματιστεί  με μία πιλοτική εφαρμογή για τη συσκευή iPhone, που θα επιτρέπει στους δημοσιογράφους του να αναμεταδίδουν ζωντανά από τα κινητά τους τα ρεπορτάζ χρησιμοποιώντας επιπλέον μόνο ένα δίκτυο ταχείας μεταφοράς δεδομένων.

Η εφαρμογή θα επιτρέπει επίσης στους δημοσιογράφους να «ανεβάζουν» φωτογραφικό, ηχητικό και οπτικοαουστικό υλικό κατευθείαν στη κεντρική βάση δεδομένων του BBC, από οποιοδήποτε iPhone ή iPad.

Τη δυνατότητα να κάνουν ρεπορτάζ μέσω του iPhone θα τους αποδεσμεύσει από την μέχρι τώρα επιτακτική ανάγκη να κουβαλάνε τις δυσκίνητες μονάδες δορυφορικών συνδέσεων. Ο υπεύθυνος ειδήσεων του BBC, δήλωσε ότι τα κινητά έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τους δημοσιογράφους, όμως μέχρι τώρα η ποιότητα του υλικού δεν ήταν ικανοποιητική.

Η δημοσιογραφία του δρόμου αποτελεί την νέα τάση ενημέρωσης και στο δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας.

Ο Πανελλήνιος οργανισμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων (ΠΟΕΠ) διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια 7ης τέχνης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΚΑΜΕΡΑ-ΜΟΝΤΑΖ-ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Η ομάδα εισηγητών των σεμιναρίων αυτών αποτελείται από καλλιτέχνες και δασκάλους με τεχνογνωσία, εμπειρία και εκπαιδευτικό ήθος.

Τα σεμινάρια έχουν στόχο την ταχύρυθμη επιμόρφωση των δημοσιογράφων ψηφιακών μέσων, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις και να πιστοποιηθούν σε αυτές.


Όλοι οι συμμετέχοντες παίρνουν πιστοποίηση παρακολούθησης από τον ΠΟΕΠ (certificate of completion of the course in mobile journalism).

Η διάρκεια του επιμορφωτικού σεμιναρίου είναι 2 σαββατοκύριακα.

Ο αριθμός των θέσεων για τα σεμινάρια είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.