Το φθινοπωρινό χωριό της Ελλάδας με την μοναδική αρχιτεκτονική

Το φθινοπωρινό χωριό της Ελλάδας με την μοναδική αρχιτεκτονική

Τα ελληνικά χωριά και κυρίως τα ορεινά αποτελούν ιδανικό προορισμό για κάποιον που θέλει να αποδράσει μερικές μέρες το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Κάποια από αυτά σου κλέβουν από το πρώτο λεπτό την καρδιά με την ομορφιά και την αρχιτεκτονική τους αλλά και με τη φύση που τα περιβάλλει. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ένα… φθινοπωρινό. Ή ακόμη και χειμωνιάτικο χωριό το οποίο βρίσκεται στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο νομό Ιωαννίνων. Ο λόγος για το Τσεπέλοβο, ένα από τα Ζαγοροχώρια που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό με την αρχοντιά και την αρχιτεκτονική του. Ένα πραγματικό στολίδι της πέτρας στα 1.000 μέτρα υψόμετρο.

Τσεπέλοβο: Το «φθινοπωρινό» χωριό της Ελλάδας με την μοναδική αρχιτεκτονική

Το Τσεπέλοβο είναι μια όμορφη γωνιά της Ήπειρο και θεωρείται το μεγαλύτερο από άποψη πληθυσμού Ζαγοροχώρι. Απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς εκεί θα καταλάβεις ότι το αυτοκίνητο μόνο απαραίτητο δε σου είναι. Θα το παρκάρεις πριν μπεις στο πλακόστρωτο του χωριού και σε τρία λεπτά θα φτάνεις στην κεντρική και όμορφη πλατεία του. Εκεί μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου κάτω από τα πλατάνια τα οποία το φθινόπωρο παίρνουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.

Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά στο Τσεπέλοβο είναι η άκρως παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική αιώνων η οποία είναι έντονα παρούσα και στα σπίτια αλλά και στις εκκλησίες του χωριού. Τα κτήρια τα οποία με σιγουριά ξεχωρίζουν είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος χτίστηκε τον 18ο αιώνα σαν τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και αγιογραφήθηκε το 1786 από τους δεξιοτέχνες αγιογράφους αλλά και άλλοι ναοί. Όπως οι Ναοί Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κάτω Παναγιάς και διάφορα αρχοντικά ιστορικών οικογενειών του χωριού. Με μια βόλτα στο χωριό μπορείς να τα θαυμάσεις όλα αυτά. Και επίσης να μιλήσεις με τους κατοίκους για την ενδιαφέρουσα ιστορία του οικισμού.

Απόδραση στα Ζαγοροχώρια

Το Τσεπέλοβο είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του τι θα δεις αν κάνεις μια απόδραση στα Ζαγοροχώρια. Θα σου πούμε ότι σίγουρα δε σου φτάνει ένα τριήμερο για να μην πούμε ούτε καν μία εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψεις σύντομα εκεί. Μεταξύ άλλων μην χάσεις να επισκεφθείς τις φυσικές κολυμπήθρες του Παπίγκου αλλά και την πέτρινη σκάλα της Ελλάδας που μοιάζει με έργο τέχνης. Αν βρεθείς στα Ζαγοροχώρια, οπωσδήποτε να αναζητήσεις και το μοναδικό πέτρινο δάσος της Ελλάδας που παρόμοιό του δεν θα συναντήσεις αλλού.

Όπως καταλαβαίνεις, το Τσεπέλοβο είναι μόνο η αρχή για ένα ταξίδι που θα σου μείνει αξέχαστο.

Tip: Ζήτησε να φας παραδοσιακές τοπικές πίτες!

exploringgreece.tv
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.