Τώρα είναι η ώρα της Ελλάδας – Το μήνυμα μέσα απο τη Βουλή των Ελλήνων, βίντεο

Κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Σάββας  Αναστασιάδης, τόνισε ότι,  οι  διεθνείς συνθήκες  προσδίδουν ξεχωριστή σημασία στην φετινή επέτειο και μας δείχνουν  τον δρόμο.

« …δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν  με την οποία αναγνωρίζει τη Γενοκτονία του Αρμενικού λαού από  τους Νεότουρκους, έγινε τώρα. Έναν αιώνα μετά και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή … Τώρα που η Τουρκία είναι στριμωγμένη και το διεθνές κλίμα βαρύ για αυτήν…. Τώρα που η υφήλιος συνειδητοποιεί ότι πριν από 100 και πλέον χρόνια η Τουρκία διέπραξε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας…..Τώρα είναι η ώρα της Ελλάδας » σημείωσε.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του ποντιακής καταγωγής βουλευτή ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης.

Κ. Πρόεδρε,  Κυρίες και κύριοι  συνάδελφοι,
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος  τιμούμε, στο Εθνικό Κοινοβούλιο, την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Οι διεθνείς συνθήκες προσδίδουν ξεχωριστή σημασία στην φετινή επέτειο και μας δείχνουν  τον δρόμο.
Μπορεί κάποιοι να βαρέθηκαν να ακούνε την έκφραση Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας, ωστόσο η ουσία δεν χάνεται.
Αντιθέτως η ουσία αυτού του χρέους, αυτού του στόχου, γίνεται όλο και πιο επίκαιρη, χρήσιμη και ρεαλιστική.
Σήμερα είναι γνωστό πλέον ότι τα γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή εξηγούν γιατί συνέβησαν όσα συνέβησαν τότε.
Τα συμφέροντα της Γερμανίας που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Γενοκτονία, αλλά και οι πολιτικές της Αγγλίας και της Γαλλίας που εγκλώβισαν τον Ελληνισμό στην Μικρασιατική παγίδα και την  τραγωδία του 1922 στη συνέχεια, όπως και η  πολιτική των Μπολσεβίκων όταν ανέλαβαν την εξουσία, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις.
Αυτοί ήταν οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος της Γενοκτονίας.
Αλλά τι ακριβώς σημαίνει όταν λέμε ότι τιμούμε την μνήμη των αδικοχαμένων;
Να πούμε δυο τρεις συγκινητικές λέξεις στη μνήμη των νεκρών και των ξεριζωμένων; Να στείλουμε με τις δηλώσεις μας μήνυμα στην Τουρκία;
Να μην ξεχάσουμε τις ρίζες και την ιστορία μας;
Όλα αυτά βέβαια, αλλά όχι μόνο αυτά!

Ως τρίτη και τέταρτη γενιά των σφαγιασθέντων και  των νεκρών στις πορείες θανάτου και στα αμελέ ταμπουρού.  Ως απόγονοι αυτών και των ξεριζωμένων προσφύγων, που άφησαν τα κορμιά τους στα πατρώα χώματα αλλά κράτησαν την ψυχή τους, οφείλουμε πολλά περισσότερα.
Ενενήντα εννιά χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων  του Πόντου, εμείς ως πολιτικοί εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, ως πολιτικοί εκφραστές του Ποντιακού και όλου του προσφυγικού Ελληνισμού, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να κάνουμε το μεγάλο βήμα: Να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε, να υπηρετήσουμε ένα σχέδιο και να πετύχουμε τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης.
Να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε τις γεωπολιτικές πτυχές του.

Γιατί το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας είναι έντονα πολιτικό.
Η συγκυρία είναι εξαιρετική και η ευκαιρία μοναδική.
Δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με την οποία αναγνωρίζει τη Γενοκτονία του Αρμενικού λαού από  τους Νεότουρκους, έγινε τώρα.

Έναν αιώνα μετά και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Σημειώνεται ότι το ψήφισμα που υπερψηφίσθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και προωθήθηκε στον πρόεδρο, ήταν έτοιμο εδώ και δεκαετίες.

Δεν περνούσε όμως από την επιτροπή, γιατί δεν το επέτρεπαν τα συμφέροντα, των δύο Χωρών.
Έγινε τώρα γιατί οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι σε πολύ κακό σημείο και η αναγνώριση ήρθε ως απάντηση στην Τουρκία για μία σειρά από ζητήματα όπως το Κουρδικό, τη Συρία, τη Λιβύη και τις σχέσεις με την Ρωσία
Δεν είναι τυχαία επίσης η  πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία η αναφορά στις  τρεις αναγνωρισμένες θρησκευτικές κοινότητες

που υφίστανται συστηματικές διακρίσεις, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Συνθήκη της Λωζάνης.

Για τους Έλληνες Ορθόδοξους  Χριστιανούς, Εβραίους, Αρμένιους, Αποστολικούς Ορθόδοξους Χριστιανούς.
Δεν είναι τυχαίο  ότι  κάνει λόγο για ασφυκτικούς περιορισμούς και αθέμιτες πιέσεις προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.
Η Αμερικανική έκθεση επιπλήττει για μία ακόμη φορά την Τουρκία για τη βεβήλωση της Αγιά Σοφιάς και της Μονής της Χώρας.
Για την μετατροπή τους σε τζαμί, κάτι που δεν είναι μόνο ευθεία επίθεση στους Ορθόδοξους πληθυσμούς αλλά είναι κάτι παραπάνω: ασέβεια στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τις κακές Αμερικανοτουρκικές σχέσεις και στέλνουν ένα μήνυμα στην Τουρκία.
Δεν είναι τυχαίο επίσης το tweet του υιού Νετανιάχου πριν από 5 μέρες, απαντώντας στον Ερντογάν που λέει: «Δεν είστε ντόπιοι στην Ανατολία, ήρθατε από την Κεντρική Ασία και διαπράξατε γενοκτονία εις βάρος του τοπικού ελληνικού χριστιανικού πληθυσμού. Η Ιστανμπούλ είναι στην πραγματικότητα η Κωνσταντινούπολη και την καταλάβατε παράνομα. Κατέχετε τώρα παράνομα τη βόρεια Κύπρο, τη βόρεια Συρία και το Κουρδιστάν. Η Τουρκία ιδρύθηκε επί μιας γενοκτονίας Ελλήνων χριστιανών»
Έγινε και αυτό τώρα γιατί οι σχέσεις Ισραήλ και  Τουρκίας τον τελευταίο καιρό είναι άσχημες και επιδεινώθηκαν μετά την ανοικτή υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς.
Η Τουρκία παραβιάζοντας κάθε διεθνή συνθήκη, με μια συμπεριφορά που δεν διαφέρει καθόλου από τη στάση των κεμαλικών και με την διαχρονική ανοχή των μεγάλων δυνάμεων, κατάφερε να εξαφανίσει σχεδόν ολοσχερώς:
-Τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης
-Τον ελληνισμό της Μικρασίας
-Τον ελληνισμό της Ανατολικής Θράκης
-Τον ελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου
Κατάφερε να εισβάλει και να επιβάλλει κατοχή στη μισή Κύπρο εδώ και  μισό αιώνα, σχεδόν.
Και τώρα μας απειλεί στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο , στη Θράκη.
Κυρίες και  Κύριοι συνάδελφοι, δεν γίνεται να παραμένουμε άλλο αδρανείς.
Πριν από 100 χρόνια έφταναν καθημερινά τα τηλεγραφήματα σχετικά με τις βιαιότητες των Τούρκων που εξελίχθηκαν σε βιαιοπραγίες, εν ψυχρώ δολοφονίες, λευκό θάνατο, αφανισμό, Γενοκτονία.
Όμως τότε κάποιοι έκλειναν τα μάτια και τα αυτιά.
Κουκουλωνόταν με την κουβέρτα για να μην ακούνε τις κραυγές του θανάτου.
Η Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δεν είναι μόνο θέμα σεβασμού προς την ιστορία.
Δεν αφορά μόνο το παρελθόν.
Αφορά πολύ περισσότερο το μέλλον, το μέλλον της Ελλάδας και την περιοχή μας.
Αφορά την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Αφορά την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μόλις πριν από ένα χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως  Πρωθυπουργός μίλησε για Γενοκτονία και δήλωσε ότι η πολιτεία θα προωθήσει τη διεθνοποίηση και την παγκόσμια προβολή της.

Ήταν η πρώτη θαρραλέα δημόσια παρέμβαση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, εκφράζοντας όχι μόνο τις χιλιάδες των απανταχού Ποντίων Ελλήνων, αλλά και την αγωνία για το μέλλον της πατρίδας μας, πιστεύω ότι είναι η ώρα ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει τη διεθνή συγκυρία και να φέρει στο προσκήνιο της διπλωματίας και της πολιτικής επικοινωνίας το ζήτημα της Γενοκτονίας στον Πόντο. Τώρα που η υφήλιος συνειδητοποιεί ότι πριν από 100 και πλέον χρόνια η Τουρκία διέπραξε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Τώρα που η Τουρκία είναι στριμωγμένη και το διεθνές κλίμα βαρύ για αυτήν.
Είναι η ώρα να μιλήσουμε  για τα δίκαιά μας.
Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Να κινηθούμε έξυπνα και συλλογικά.
Να αξιοποιήσουμε το απίστευτο δυναμικό του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Τώρα είναι η στιγμή να περιληφθεί το ζήτημα της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας στην Ελληνική διπλωματική ατζέντα, ώστε να τίθεται επίσημα  πλέον  σε κοινοβούλια και κυβερνήσεις ξένων κρατών.
Όπως κάνει  εδώ και πολλά χρόνια η κυβέρνηση της μικρής και αδύναμης Αρμενίας.
Το άδικο ξεψύχισμα των αδικαίωτων θα  συνεχίζει να είναι η δύναμή μας.
Η δύναμη χιλιάδων Ποντίων, αλλά και εκατομμυρίων ανθρώπων που επιθυμούν και προσδοκούν Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, Ειρήνη, Αρμονική Συνύπαρξη.
Γιατί ο αγώνας για Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι πάνω από όλα αγώνας για αυτά τα πανανθρώπινα αγαθά.
Η ιστορία έχει δικαιώσει αυτή την εκτίμηση.
Η Χώρα μας , η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, οφείλει να πρωτοστατήσει στον αγώνα αυτό με πράξεις.

Τώρα είναι η ώρα της Ελλάδας. Σας ευχαριστώ.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.