Υπεραιωνόβιο δέντρο ανακάλυψε ο Νίκος και μας το παρουσιάζει

Ο Νίκος Φωτιάδης σκαρφάλωσε στον Όλυμπο και μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του. Διαβάστε τι μας περιέγραψε για το δέντρο «γίγαντα» που αντίκρισε:

Όταν το πρωτοείδα η πρώτη σκέψη ήταν….
Κι όμως υπάρχουν γίγαντες ακόμα στον Όλυμπο!
όταν το βλέπεις πιστεύεις σε μύθους…..Άραγε πόσο χρονών να είσαι σοφό εσύ ιερό δέντρο;τι έχεις περάσει;ποιος σε ακούμπησε; ποιος σε είδε μικρό;…
σε θαύμασα πραγματικά μυθικό δέντρο!ένιωσα τυχερός που με άφησες να σε ακουμπήσω, ποιος ένας μικρός πρόσκαιρος ανθρωπάκος που θα κατέβει στους πρόποδες να ανακατευτεί με τους ομοίους του με πάθη ζήλιες και μίσος να γεμίσει….

Ρόμπολο ή λευκόδερμη πεύκη .Επιστημονική ονομασία Pinus heldreichii – Πεύκη του Χελδράιχ συν. Pinus leucodermis την επιστημονική του ονομασία την οφείλει στον Γερμανό βοτανολόγο Τέοντορ Χέρμαν φον Χέλντραϊχ (Τheodor Heinrich Hermann von Heldreich ο οποίος το ανακάλυψε στα βουνά της βόρειας Ελλάδας στις 31 Ιουλίου 1851. Το λευκόδερμο πεύκο με σταχτίλευκο φλοιό,οι βελόνες του σχηματίζουν τούφες στις άκρες των κλαδιών είναι ένα δέντρο που μπορεί να φτάσει και τα 40 μέτρα. Ο κορμός είναι χοντρός και ίσιος, το ίδιο και τα κλαδιά.
Φυτρώνει συνήθως στις κορυφογραμμές, από 1500 -2400 μέτρα, στις πλέον αντίξοες κλιματικές συνθήκες εκεί όπου τελειώνουν τα δάση μαύρης πεύκης ή ελάτης.Η περιοχή που αναπτύσσεται το ρόμπολο είναι συνήθως ξηρή και οι πλαγιές πετρώδεις. εμφανίζεται η ζώνη των ψυχροβίων κωνοφόρων με τα χαρακτηριστικό το σπάνιο είδος πεύκου, το ρόμπολο
Είναι είδος που απαντάται διάσπαρτο και δεν σχηματίζει πυκνό δάσος. Τα γέρικα δέντρα έχουν χαρακτηριστικό άσπρο φολιδωτό φλοιό και ‘κομμένες’ κορυφές.
Έχει πολύ γερό ξύλο που δεν σαπίζει το συγκεκριμένο βρίσκεται στον Όλυμπο μα υπάρχου.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.