Υπόμνημα στον πρωθυπουργό: Αφήστε μας να δουλέψουμε τους εσωτερικούς χώρους & μέτρα στήριξης

Υπόμνημα στον πρωθυπουργό: Αφήστε μας να δουλέψουμε τους εσωτερικούς χώρους & μέτρα στήριξης

ΠΡΟΣ: Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

 

Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης και να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Στην εστίαση δραστηριοποιούνται σήμερα 82.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περί τους 350.000 εργαζόμενους και περισσότερα από 100.000 συμβοηθούντα μέλη των οικογενειών τους.

Στην ομαλή επανεκκίνηση της τουριστικής σεζόν στη 1 Μαρτίου θα θέλαμε να βρεθούν λύσεις που να διασφαλίζουν τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και τους εργαζομένους τους.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από 6 Νοεμβρίου 2021 και ισχύουν έως 31 Μαρτίου 2022  αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους  κλειστούς χώρους εστίασης, καθώς και η αύξηση της ενέργειας παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων.

Ο χειμώνας ήταν δύσκολος και καταστροφικός για πολλούς επαγγελματίες μιας και οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να φιλοξενούν πελάτες στους εξωτερικούς χώρους.

 

Στο πλαίσιο των μέτρων οικονομικής στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, προτείνουμε παρόμοιες παρεμβάσεις, όπως:

 

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

 

Με άμεσο κόστος

  • Επιδότηση του ενοικίου κατά 50% μέχρι 30 Απριλίου 2022.
  • Επίδομα ειδικού σκοπού στους επαγγελματίες (συγκεκριμένοι ΚΑΔ).

 

Με μακροπρόθεσμο κόστος

  • Αναστολή πληρωμών τρεχουσών υποχρεώσεων ( Δημόσιο- ΟΤΑ- Ασφαλιστικά ταμεία).
  • Η μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες.

 

Χωρίς Κόστος

  • Άρση φορολογικής ενημερότητας για τις άδειες αιγιαλού 2022
  • Άμεση άρση των μέτρων και είσοδο ανεμβολίαστων στους εσωτερικούς χώρους με Rapid test ώστε να μην χρειάζεται να ανάβουμε τα θερμαντικά σώματα που επιφέρουν μεγάλο κόστος σε όλες τις επιχειρήσεις για να μπορέσει να επανέρθει η Οικονομία στους ρυθμούς του Δευτέρου και Τρίτου τριμήνου όπου το κράτος μόνο από την εστίαση εισέπραξε πάνω από 400 εκατομμύρια σε ΦΠΑ.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Ολοκληρώνοντας, εκ μέρους τόσο του Προέδρου της Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, επιθυμούμε να λάβετε υπόψη σας την παρούσα επιστολή καθώς μοναδικό μας μέλημα είναι η πρόταση και η υπεράσπιση θέσεων που αποσκοπούν προς όφελος όλων και ειδικά αυτές τις στιγμές που η χώρα μας πραγματικά το χρειάζεται. Παραμένουμε στη διάθεσή σας και ευελπιστούμε ότι οι αντίστοιχες ενέργειες θα ληφθούν από μέρους σας.

 

                      Με Εκτίμηση,

Εκ μέρους του Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΦΙΛΟΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   ΕΠΙΤΡΟΠΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΨΗΤΟΠΩΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.