Αρχική ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΜΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ Φλόγες πάνω από την αδελφοποιημένη πόλη του Ντέτμολντ: Η γερμανική πόλη στο...

Φλόγες πάνω από την αδελφοποιημένη πόλη του Ντέτμολντ: Η γερμανική πόλη στο πλευρό του Ωραιοκάστρου μετά τη μεγάλη πυρκαγιά

Φλόγες πάνω από την αδελφοποιημένη πόλη του Ντέτμολντ:
Η γερμανική πόλη στο πλευρό του Ωραιοκάστρου μετά τη μεγάλη πυρκαγιά

Το γερμανικό δημοσίευμα της εφημερίδας του Detmold (Ντέτμολντ), με τίτλο «Flammen über Detmolds Partnerstadt» («Φλόγες πάνω από την αδελφοποιημένη πόλη του Ντέτμολντ»), αναφέρεται με ιδιαίτερη συγκίνηση, ανησυχία και αλληλεγγύη στη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε πρόσφατα τον Δήμο Ωραιοκάστρου.

Ακολουθεί η πλήρης και πιστή μετάφραση του άρθρου στα ελληνικά:

Το μεταφρασμένο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας:

Φλόγες πάνω από την αδελφοποιημένη πόλη του Ντέτμολντ

Δυνάμεις έκτακτης ανάγκης και εθελοντές θέτουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο.

Ντέτμολντ / Ωραιόκαστρο: Εδώ και πολλά χρόνια, η πόλη μας (το Ντέτμολντ) συνδέεται με μια ζωντανή αδελφοποίηση με το Ωραιόκαστρο, το οποίο βρίσκεται έντεκα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, μια τεράστια πυρκαγιά στην περιοχή απασχολεί έντονα τους κατοίκους, αλλά και τους φίλους τους εδώ στο Ντέτμολντ.

«Με βαθιά θλίψη και ανησυχία ο Ελληνογερμανικός Σύλλογος Φίλων του Ντέτμολντ παρακολούθησε τις ειδήσεις για τη μεγάλη πυρκαγιά στην αδελφοποιημένη ελληνική μας πόλη, το Ωραιόκαστρο», αναφέρει ο σύλλογος σε σχετική του ανακοίνωση.

Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της 4ης Ιουλίου και εξαπλώθηκε ταχύτατα λόγω των ξηρών καιρικών συνθηκών και των ισχυρών ανέμων. Πυκνά σύννεφα καπνού κάλυψαν μεγάλα τμήματα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Πολλές βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις ανακύκλωσης τυλίχθηκαν στις φλόγες. Επίσης, απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα οι οικισμοί της Ανθούπολης και της Φιλοθέης να εκκενωθούν προληπτικά, όπως αναφέρεται στη συνέχεια.

Την Κυριακή 5 Ιουλίου, οι δυνάμεις κατάσβεσης κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της. Οι εργασίες μεταπυρόσβεσης που ακολούθησαν είχαν ως στόχο την εξάλειψη των μικροεστιών και την αποτροπή τυχόν αναζωπυρώσεων.

Η πυροσβεστική, οι υπηρεσίες διάσωσης και πολυάριθμοι εθελοντές έδρασαν με απόλυτη ψυχραιμία και υπευθυνότητα, όπως συνέβη για παράδειγμα κατά την προληπτική εκκένωση της δομής φροντίδας «Άγιος Παντελεήμονας», στην οποία διαμένουν 157 άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις. Χάρη στη γρήγορη οργάνωση και την αφοσιωμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, οι κάτοικοι της δομής μεταφέρθηκαν έγκαιρα σε ασφαλές σημείο.

Οι δασικές πυρκαγιές και οι πυρκαγιές σε εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των καλοκαιρινών μηνών στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο καταγράφονται αρκετές χιλιάδες πυρκαγιές. Τα θερμά, ξηρά καλοκαίρια και οι ισχυροί άνεμοι μπορούν να προκαλέσουν την ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς μέσα σε ελάχιστο χρόνο, απειλώντας ολόκληρες περιοχές.

Τα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η καλά προετοιμασμένη πολιτική προστασία και η κινητοποίηση αφοσιωμένων ανθρώπων σε δύσκολες καταστάσεις.

«Οι σκέψεις μας είναι κοντά σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις συνέπειες της πυρκαγιάς. Ευχόμαστε στην αδελφοποιημένη μας πόλη, το Ωραιόκαστρο, δύναμη, αισιοδοξία και μια γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα και την κανονικότητα».

[Το δημοσίευμα προέρχεται από τη γερμανική εφημερίδα του Detmold, φύλλο Τετάρτης 15 Ιουλίου 2026]

vendo
oraiokastro 24 Η ενημέρωση δεν έχει ώρα