Φωτιά Αλεξανδρούπολη: Νύχτα τρόμου με αναζωπυρώσεις, διάσπαρτα μέτωπα και πολλά μποφόρ

Φωτιά Αλεξανδρούπολη: Νύχτα τρόμου με αναζωπυρώσεις, διάσπαρτα μέτωπα και πολλά μποφόρ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Έβρο με τη φωτιά να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχει και ο Στρατός

Συνεχίζεται η τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που καίει από χθες το πρωί στην περιοχή Μελία στην Αλεξανδρούπολης. Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από τις εναέριες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 ακόμα αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των ΟΤΑ.

Ο Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας το πρωί της Κυριακής 20 Αυγούστου στο OPEN ανέφερε ότι έχει δοθεί στην κυκλοφορία ένα κομμάτι της Εγνατίας οδού, ωστόσο η κατάσταση με την πυρκαγιά είναι αρκετά δύσκολη καθώς οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής. Η Πυροσβεστική, ο Ελληνικός Στρατός και η Ελληνική Αστυνομία είναι στρατευμένοι και δίνουν μεγάλη μάχη.

Στον Λουτρό υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και έχει δοθεί τιτάνια ολονύχτια μάχη, με τους ανέμους να είναι αρκετά ισχυροί και πάνω από 6 μποφόρ όπως επισημαίνει ο κ. Αρτοποιός.

Οι δυνάμεις, όπως επισήμανε ενισχύθηκαν σημαντικά και παρέχεται συνδρομή από Ήπειρο, Κεντρική Μακεδονία και Περιφέρεια Αττικής.

Σημειώνεται ότι εκτός από τους 8 οικισμούς που εκκενώθηκαν στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα και στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης λόγω των καπνών που έχουν σκεπάσει την πόλη.

Εκκενώθηκε το χωριό Λουτρά

Κρίσιμη ήταν η κατάσταση τα ξημερώματα της Κυριακής στο χωριό Λουτρά της Τραϊανούπολης, αφού η φωτιά έφτασε στο χωριό και κινδύνευσαν τα πρώτα σπίτια.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ευτυχώς η φωτιά άλλαξε κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει, το evros-news.gr, ούτε οι αντιπυρικές ζώνες που είχαν δημιουργηθεί γύρω από το χωριό, ούτε οι προσπάθειες των ενισχυμένων επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, έφεραν αποτέλεσμα και δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα, αφού πνέουν πολύ σφοδροί άνεμοι στην περιοχή.

Οι φόβοι που είχαν εκφραστεί ότι η νύχτα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη για τα χωριά που βρίσκονται δίπλα στα πολλά μέτωπα (Λουτρά, Αγνάντια, Απαλός και Άνθεια) δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται για τα Λουτρά.

Οι φλόγες έφτασαν μέσα στα Λουτρά Αλεξανδρουπολης

Αν και το χωριό είχε εκκενωθεί, κάποιοι από τους κατοίκους δεν είχαν δεχθεί να φύγουν από τα σπίτια τους ή άλλοι επέστρεψαν όταν η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως προσωρινά, Έτσι αστνομικοί απομακρύνουν, ακόμα και με το ζόρι όσους έμειναν γιατί κινδυνεύουν πλέον να καούν και οι ίδιοι.

Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα με το κύριο να βρίσκεται πολύ κοντά στα χωριά Αγνάντια και ‘Ανθεια, με κατεύθυνση βόρεια του αεροδρομίου της πόλης.

Νωρίτερα εκκενώθηκαν 8 οικισμοί με τη βοήθεια της Αστυνομίας, που έσπευσε να απομακρύνει τους πολίτες.

Οι οικισμοί που εκκενώθηκαν είναι: ΆνθειαΛουτρός, Αγναντία, Αριστηνό, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος στην ertnews.gr «Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Μέτιος.

newsbomb
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.