«Φύγετε γρήγορα!»: Οι αρχές στην Αυστραλία καλούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

«Φύγετε γρήγορα!»: Οι αρχές στην Αυστραλία καλούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Ενόψει νέου κύματος καύσωνα που μπορεί να αναζωπυρώσει τις τεράστιες , καταστροφικές πυρκαγιές στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, οι αυστραλιανές αρχές προέτρεψαν σήμερα, όπως και την περασμένη εβδομάδα, τους κατοίκους ορισμένων περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

australia

Παρότι ο καιρός είναι πιο δροσερός και σημειώθηκαν βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δεκάδες πυρκαγιές παραμένουν εκτός ελέγχου, ενώ αναμένεται ένα νέο κύμα καύσωνα.

Η κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώριας κάλεσε κατοίκους ορισμένων ανατολικών περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από τη σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας. «Φύγετε! Φύγετε γρήγορα!» δήλωσε η υπουργός Αστυνομίας της πολιτείας Βικτόρια, Λάιζα Νέβιλ, απευθυνόμενη στους κατοίκους των περιοχών που κινδυνεύουν.

«Όλες οι προειδοποιήσεις που εκδώσαμε έναν σκοπό έχουν, να σωθούν ζωές».

Την ίδια ώρα, στη νότια Αυστραλία, πολλοί κάτοικοι μικρών χωριών του νησιού Κάνγκουρου, νότια της Αδελαΐδας, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα τον θάνατο και τέταρτου πυροσβέστη, ανεβάζοντας στους 26 τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της κρίσης τον Σεπτέμβριο.

Περισσότερα από 2.000 σπίτια έγιναν στάχτη και περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάηκαν σε όλη τη χώρα, μια επιφάνεια ίση με το νησί της Ιρλανδίας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εκτίμησαν σήμερα πως ένα δισεκατομμύριο ζώα έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν από τον Σεπτέμβριο μόνο στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές έφθασε μέχρι την Αργεντινή και τη Βραζιλία, περισσότερα από 12.000 χλμ στην άλλη άκρη του Ειρηνικού, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες των χωρών αυτών.

Η κρίση στην Αυσταρλία έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινή γνώμη, με αθλητές και διασημότητες να έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια στην Αυστραλία, ενώ πολλές κυβερνήσεις πρότειναν τη συνδρομή τους.

Αντιμετωπίζοντας επικρίσεις για την καθυστερημένη ανταπόκρισή του από την αρχή της κρίσης αυτής, αλλά επίσης και τον χειρότερο απολογισμό σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δεσμεύθηκε να μεταφέρει μέσα δύο χρόνια δύο δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,2 δισεκ. ευρώ) από τα δημοσιονομικά έσοδα σε ένα εθνικό ταμείο βοήθειας των θυμάτων των πυρκαγιών.

 

καθημερινή

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.