Φ. Γεννηματά: Το μεσημέρι το τελευταίο «αντίο» – Αφιέρωμα της ΕΡΤ στη μνήμη της

 

Με εθνικό πένθος και μεσίστιες σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια, η χώρα αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά. Την Τετάρτη θα ειπωθεί τελευταίο «αντίο» στην ξεχωριστή γυναίκα και πολιτικό ο θάνατος της οποίας βύθισε σε θλίψη το πανελλήνιο. Στον άνθρωπο που σε όλη του τη ζωή στάθηκε κοντά στις οικογένειες που υπέφεραν και κυρίως δίπλα στα παιδιά που χρειάζονταν βοήθεια. Εκείνη που απέφευγε τα μεγάλα λόγια και προτιμούσε την έμπρακτη αλληλεγγύη. Ενδεικτική είναι και η έκκληση της οικογένειας, αντί κατάθεσης στεφάνων, να ενισχυθεί το «Χαμόγελο του Παιδιού» και η «Κιβωτός του Κόσμου» που η ίδια στήριζε με κάθε μέσο.

Πιστεύω πολύ στην ανθρώπινη δύναμη, στη δουλειά, στη δύναμη της ψυχής, είχε δηλώσει στο παρελθόν η Φώφη Γεννηματά.

Οι πράξεις ζωής έγιναν και τελευταία επιθυμία… Η ίδια εδώ και χρόνια ήταν κοντά στα ευάλωτα παιδιά, στηρίζοντας έμπρακτα τις οργανώσεις που προσφέρουν ανιδιοτελώς τη φροντίδα και την προστασία τους. H οικογένεια της, πιστή στο έργο της, εξέφρασε την επιθυμία της αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην «Κιβωτό του Κόσμου» και στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο πατέρας Αντώνιος της «Κιβωτού του Κόσμου» στην ΕΡΤ. Ανέφερε ότι τους ανακάλυψε και ήρθε κοντά τους όταν ακόμα ήταν στα σπάργανα της προσπάθειας τους.

«Τη γνωρίζουμε είκοσι χρόνια, από την εποχή που ήταν υπερνομάρχης Αθηνών. Είχε ανακαλύψει το πρώτο μας σπίτι εκεί κοντά στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ήταν στις αρχές του έργου και η παρουσία της ήταν σημαντική για εμάς γιατί μας βοήθησε ουσιαστικά», είπε μεταξύ άλλων, συγκινημένος.

«Αυτό που έβλεπα σε αυτή τη γυναίκα είναι μια μανούλα που ενδιαφέρονταν για όλα τα παιδιά και με προσοχή σε ό,τι της λέγαμε, ήθελε να μάθει για την ουσία του έργου μας», συμπλήρωσε ο πατέρας Αντώνιος.

«Μας συγκλόνισε, ήταν αιφνίδιος ο θάνατός της. Αφήνει μια πίκρα, αλλά από την άλλη, όπως λένε και οι πατέρες της εκκλησίας, ότι μονάχα ό,τι έδωσες, πάντα είναι δικό σου. Όταν δώσεις κάτι αμέσως από υλικό γίνεται πνευματικό. Και τότε μπορείς να το φέρεις μαζί σου για πάντα», είπε ακόμα.

Ο πρόεδρος στο «Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας για τη Φώφη Γεννηματά είπε ότι θυμάται έναν άνθρωπο που ήθελε να δει τι μπορεί να γίνει για να δοθεί λύση: « Είναι ωραίο να λέμε για τον σημαντικό άνθρωπο, τη σημαντικη γυναίκα, τη σημαντική πολιτικό αλλά εγώ έχω να καταθέσω αυτά που εκείνη προσπάθησε να κάνει σε πρακτικό επίπεδο και να δώσει αποτέλεσμα».

Ακόμη και από τις θέσεις της στα υπουργεία Υγείας Ενόπλων Δυνάμεων, η Φώφη Γεννηματά έβρισκε πάντα τρόπους να μεριμνά για τους πιο ευάλωτους.

Όπως λέει ο κ. Γιαννόπουλος: «Εγινε υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων. Τι θα μπορούσε να κάνει η υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων για το “Χαμόγελο του Παιδιού”; Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε και το συζητήσαμε και το δέχτηκε με μεγάλη χαρά να υπογράψουμε ένα σύμφωνο συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις ούτως ώστε να συμπαραστέκονται ο στρατός, το ναυτικό, η αεροπορία σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις εξαφανίσεις με ομάδες διάσωσης κλπ».

Ο καρκίνος, σύμφωνα με τα όσα η ίδια είχε πει, υπήρξε ακόμα μία αφορμή για μεγαλύτερη προσφορά.

«Σταμάτησα να στεναχωριέμαι για πράγματα… αφήνεις τη ματαιοδοξία στην άκρη, προσγειώνεσαι… και αρκείσαι στο να προσφέρεις και όλα τα υπόλοιπα τα θεωρείς μικρά και μικροπρεπή».

Η μάχη της Φώφης Γεννηματά με τον καρκίνο υπήρξε μακρά και γενναία. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος μίλησε για την προώθηση ενός προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο, στη μνήμη της πρόωρα χαμένης προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

«Εγώ το υιοθετώ και θα το προωθήσω. Η πρόληψη είναι καθοριστικό στοιχείο όχι μόνο για τον καρκίνο αλλά για κάθε μορφής ασθένεια» ανέφερε.

Η ίδια είχε πει ότι «το πρώτο μήνυμα είναι ότι πρέπει να σπάσουμε το ταμπού και το στίγμα και ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε. Το δεύτερο είναι ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει τη ζωή σου. Και το τρίτο είναι ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι παλεύεται τελικά».

Ο πολιτικός κόσμος υποκλίνεται στην αγωνίστρια Φώφη Γεννηματά

Στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία και αμέσως μετά θα γίνει η ταφή της στο Α΄Νεκροταφειο Αθηνών ενώ η σορός της θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, στις 10 το πρωί. Πολίτες, σύντροφοι και πολιτικοί αντίπαλοι, σύσσωμοι υποκλίνονται στο ήθος της γυναίκας που έχασε πρόωρα τη ζωή της. Η Φώφη Γεννηματά, αγωνίστρια μέχρι τέλους, παρέδωσε μαθήματα ζωής και αξιοπρέπειας ακόμη και μετά θάνατον.

Επικήδειο θα εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο 17χρονος γιος της Γιώργος.

Λευκά λουλούδια πλημμύρισαν το γραφείο της στην Βουλή όπου άνοιξε βιβλίο συλλυπητηρίων.

Με την Φώφη Γεννηματά είχαμε πολύ καλή σχέση και έναν δικό μας κωδικό επικοινωνίας σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι ήξερε ότι είχε πρόβλημα, αλλά όχι την έκτασή του.

«Το αντιμετώπισε με γενναιότητα και θετική ενέργεια. Είχα πει στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή για την ανάγκη καταλλαγής των παθών με αφορμή την ασθένειά της. Στην αντιπαράθεση μας δεν πρέπει να αφήνουμε στην άκρη την ανθρώπινη πλευρά της πολιτικής. Η ένταση στον πολιτικό διάλογο δεν ωφελεί κανέναν» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το τραγικό γεγονός της απώλειας μιας νέας πολιτικού που ήταν ιδιαίτερα συμπαθής στους συνάδελφους της στην Βουλή παραμέρισε τις αντιπαραθέσεις και ένωσε τον πολιτικό κόσμο.

«Δίδαξε την ελληνική κοινωνία αρχές και αξίες. Σε εποχές δύσκολες στήριξε την πατρίδα με την υπεύθυνη στάση της» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Τη χαρακτήριζε αξιοπρέπεια και ήθος, δήλωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Έδινε τη μάχη της με αξιοπρέπεια, σημείωσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι ήταν η ανθρώπινη πλευρά της πολιτικής.

Μια αόρατη δύναμη της έδινε κουράγιο, είπε ο Χάρης Καστανίδης.

Κατά την έξοδό του από τα γραφεία του κόμματος ο Κώστας Λαλιώτης είπε ότι η απώλεια επιβάλλει σιωπή.


Μια συρραφή αποσπασμάτων από τη συμμετοχή της Φώφης Γεννηματά το 2001 στην εκπομπή της Σεμίνας Διγενή «Οι Αταίριαστοι», αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη,  δημοσίευσε στο facebook η επίσημη σελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ.

Η εκπομπή προβλήθηκε παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου και παραμονές των γενεθλίων της. Εκεί, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ που έφυγε πρόωρα, διηγείται περιστατικά από την προσωπική και οικογενειακή της ζωή, που την καθόρισαν.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.