Χατζηευαγγέλου: Η καύση απορριμμάτων είναι πραγματικά Κίνδυνος – Θάνατος

Ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων εδώ και τώρα!
ΔΕΝ «παίζουμε» με την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον!

Η καύση των απορριμμάτων δεν είναι απλά μια υποβάθμιση της περιοχής μας αλλά είναι πραγματικά Κίνδυνος – θάνατος!

Η καύση απορριμμάτων είναι μια μέθοδος, η οποία κρύβει τεράστια οικονομικά συμφέροντα με θυσία το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Για να δούμε λοιπόν, τι κρύβει όλη αυτή η ιστορία της καύσης των απορριμμάτων και τι επιπτώσεις έχει.

Το βασικό καύσιμο που χρησιμοποιείται στην τσιμεντο-βιομηχανία είναι το πετρέλαιο και τα παράγωγά του, που προέρχονται από την κλασματική του απόσταξη όπως το “πετ κοκ” (petroleumcoke). Η σημαντική αύξηση της τιμής των ορυκτών καυσίμων τα τελευταία χρόνια , οδήγησε να αντιπροσωπεύουν 30% με 50% του συνολικού κόστους παραγωγής τσιμέντου. Κατά συνέπεια ,  η βιομηχανία τσιμέντου άρχισε να στρέφεται στην αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων, μεταξύ αυτών και η καύση απορριμμάτων.

Οι μονάδες καύσης απορριμμάτων , εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα αέρια με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα, όπως η αιωρούμενη τέφρα, αλλά και άλλα ρυπογόνα αέρια.

Η καύση των αποβλήτων επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα και γενικά στο περιβάλλον. Με την καύση,  δεν εξαϋλώνονται τα απόβλητα, αλλά μετατρέπονται σε αέρια, σε στάχτη άλλα και σε στερεά και υγρά υπολείμματα, εκ των οποίων ορισμένα είναι δυσκολότερα στη διαχείριση από τα αρχικά απόβλητα.

Οι κυριότεροι ρύποι που εκπέμπονται κατά τη διαδικασία της καύσης αποβλήτων (σκουπιδιών)  είναι:

  • σωματίδια με τη μορφή τέφρας και αιωρούμενα σωματίδια
  • οξέα και άλλα αέρια
  • τοξικά μέταλλα
  • τοξικές ενώσεις του άνθρακα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.) αποφάσισε ομόφωνα, στο Δ.Σ. της 11ης Ιουνίου 2018, να συγκροτήσει Επιτροπή διερεύνησης και καταγραφής επιδημιολογικών μελετών που αφορούν την καύση απορριμμάτων ή παραγώγων τους και τις επιπτώσεις τους στην υγεία των ανθρώπων, μέσα σε αυτό το κείμενο γίνονται αναλύσεις για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. 

«Ένα από τα μείζονα προβλήματα, κατά την καύση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας στη βιομηχανία, είναι η διαχείριση της παραγόμενης τέφρας η οποία είναι εξαιρετικά τοξική….»

Τι είναι εναλλακτικά καύσιμα RDF/SRF;

Από τα σκουπίδια που εναποθέτονται στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) διαχωρίζονται τα μέταλλα και το γυαλί , στη συνέχεια η μάζα των σκουπιδιών αφυδατώνεται και ομογενοποιείται. Αυτή λοιπόν η ομογενοποιημενη μάζα , ονομάζεται SRF ή RDF (ανάλογα με την μέθοδο αφυδάτωσης) και είναι έτοιμη για να οδηγηθεί σε μονάδες καύσης που έχουν πάρει σχετική έγκριση.

Η καύση των εναλλακτικών καυσίμων RDF/SRF παράγει διοξίνες και όχι μόνο.

Οι διοξίνες λοιπόν , προέρχονται από την καύση των πλαστικών PVC (περιέχεται σε ηλεκτρικά καλώδια, κουφώματα, αδιάβροχα ρούχα, έπιπλα, ιατρικό εξοπλισμό, παιδικά παιχνίδια, κ.α.).

Τα εναλλακτικά καύσιμα (RDF,SRF) , απελευθερώνουν επιβλαβείς ρύπους στο περιβάλλον ανάλογα με την σύνθεση τους και την τεχνολογία καύσης τους , οι οποίοι προκαλούν πολλές μορφές καρκίνου, βλάβες του αναπνευστικού, καρδιαγγειακού συστήματος , εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος κ.α

Ως Δημοτική παράταξη , πιστοί στις ιδρυτικές μας αρχές και στο πρόγραμμα μας, είμαστε ενάντια στην έγκριση καύσης απορριμμάτων από την ΤΙΤΑΝ Α.Ε που θα υποβαθμίσει την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, θα επιφέρει μόλυνση στο περιβάλλον και αρνητικές επιπτώσεις  στην υγεία των πολιτών.

Ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων ΕΔΩ και ΤΩΡΑ !

Υπάρχει εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των αποβλήτων , όπου είναι πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο , είναι πιο οικονομική και δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει , διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή , όπου σε επίπεδο Δήμου ή ομάδας Δήμων , χρειάζεται η δημιουργία μικρών εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων όπως προβλέπεται και στον πρόσφατο Ν.4496/2017, σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα υπάρχει η διαδικασία της αερόβιας κομποστοποιήσης, αφαίρεσης των αδρανών υλικών και αξιοποιήση του κομπόστ.

Όπως, ανταποκρίθηκε απευθείας στο κάλεσμα του Δημάρχου , ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για να κάνουν από κοινού αυτοψία στα «Αλώνια» για την κατασκευή του νέου δημαρχιακού μεγάρου, θα μπορούσε να ανταποκριθεί το ίδιο θετικά και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να διαπιστώσει από κοντά την επικινδυνότητα και την κρισιμότητα του θέματος.

ΔΕΝ «παίζουμε» με την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον.

Με αφορμή και την κρίση με τον Κορωνοϊό , που περνάμε ως χώρα αλλά και παγκοσμίως ως ανθρωπότητα, στέλνουμε το μήνυμα ότι για να είμαστε υγιείς θα πρέπει να έχουμε υγιή πλανήτη.

 

Χατζηευαγγέλου Πασχάλης

Πολιτικός Μηχανικός , M.Sc

Δημοτικός Σύμβουλος

Μέλος της ΔΚΠΩ «Αλληλεγγύη – Ανατροπή»

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.