Χωματερή ο βυθός του Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής, βίντεο

Χωματερή ο βυθός του Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής, βίντεο

Χαλκιδική: Δύτες και εθελοντές του μη κερδοσκοπικού περιβαλλοντικού συλλόγου Greek Eco Project, στο πλαίσιο του έργου Blue Halkidiki, αντίκρισαν ένα τραγικό θέαμα στον βυθό της θάλασσας, πλάι στο λιμάνι του Πόρτο Κουφό.

Ρούχα, κάδους έως και σόμπες, ακόμη και ένα ψηφιδωτό βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας. Το πρόγραμμα Greek Eco Project, στο πλαίσιο του έργου Blue Halkidiki, υλοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά το καλοκαίρι του 2022 στον Τορωναίο Κόλπο, στη Χαλκιδική.

Το βίντεο, που αποτυπώνει με τον πιο σκληρό τρόπο την περιβαλλοντική ρύπανση του βυθού- σχολίασε στη Voria.gr η πρόεδρος του συλλόγου, Αυγή Μεταξά. «Πολλοί από τους δύτες που συμμετείχαν στη δράση ήταν άτομα με μεγάλη εμπειρία στους υποβρύχιους καθαρισμούς και οι εικόνες αυτές πραγματικά τους σόκαραν», είπε η ίδια, ενώ πρόσθεσε πως εντόπισαν από ρούχα μέχρι ελαστικά αυτοκινήτων, καρέκλες, εκατοντάδες μπουκάλια και αλουμινένια κουτάκια, καπέλα, μπότες και σόμπα! Παράλληλα, τόνισε ότι εκτός από τον υποβρύχιο καθαρισμό υλοποιήθηκαν και δράσεις παράκτια.

«Το πρότζεκτ αυτό έχει διάρκεια επτά ημέρες και φέτος θα υλοποιηθεί από 1 έως 7 Ιουλίου και τουλάχιστον δύο ημέρες, μπορεί και τρεις. Θα επικεντρωθούμε στη συγκεκριμένη περιοχή του Πόρτο Κουφό γιατί θεωρούμε ότι πραγματικά θα αξίζει τον κόπο. Στην ομάδα θα συμμετάσχουν 15-20 έμπειροι δύτες για να καταφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

«Ο λόγος που μοιραστήκαμε τώρα το βίντεο είναι για να αφυπνίσουμε το κοινό και να καταλάβει τις προεκτάσεις που έχει λάβει η ρύπανση των υδάτων. Δεν περιμέναμε ακόμα και εμείς οι ίδιοι να δούμε αυτές τις εικόνες. Βλέπεις τα ψαράκια να κολυμπάνε δίπλα από τις σαμπρέλες, τις πεταμένες πλαστικές πετονιές, τις σόμπες. Εντοπίσαμε πλαστικές καρέκλες, αλιευτικό εξοπλισμό και πολλά αποτσίγαρα, όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που θα έπρεπε να είναι παρθένο», σχολίασε. «Μπορεί να νιώσαμε κάποια ανακούφιση που καθαρίσαμε αυτές περιοχές αλλά απογοητευτήκαμε με το μέγεθος του προβλήματος».

Ο σύλλογος αναλαμβάνει υποβρύχιους αλλά και παράκτιους καθαρισμούς και στην περυσινή δράση στο πλαίσιο του πρότζεκτ συγκεντρώθηκαν 1.500 κιλά απορριμμάτων από διάφορα σημεία του Τορωναίου Κόλπου.

Οι φωτογραφίες του Greek Eco Project συμμετείχαν και σε φωτογραφικό διαγωνισμό τον Φεβρουάριο στην Ιταλία.

PORTOKOUFO1

PORTOKOUFO2

PORTOKOUFO3

flash.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.