Ψήφισμα ΕΠΩΦ για την ονοματοδοσία του F.Y.R.O.M.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονοματοδοσίας του κράτους F.Y.R.O.M. (Former Yugoslavian Republic of Macedonia), το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ στη συνεδρίασή του της 16ης Ιανουαρίου 2018, αποφάσισε ομόφωνα:
• Την εξωτερική πολιτική της χώρας και τη διπλωματία σε κάθε περίπτωση την ασκεί δια των οργάνων της η συντεταγμένη πολιτεία, δηλαδή η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, την οποία σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε με τη σημερινή μας παρέμβαση.
• Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης που κατατείνει στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τους βόρειους γείτονές μας.
• Πιστεύουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες της F.Y.R.O.M. για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Όλα αυτά όμως υπό ένα απαράβατο όρο: Χωρίς καμία χρήση της λέξης «Μακεδονία» και των παραγώγων της προς κάθε κατεύθυνση. Εάν το γειτονικό κρατίδιο επιθυμεί πράγματι λύση του προβλήματος στην ονοματοδοσία του, θα πρέπει- σε ένδειξη καλής θέλησης- να προβεί άμεσα στην αναθεώρηση του συντάγματος το οποίο σήμερα εμπεριέχει αλυτρωτικές βλέψεις. Να αλλάξει τα βιβλία ιστορίας για σχολεία. Τέλος, να απαρνηθεί δια παντός τον αυτόκλητο προσδιορισμό των κατοίκων της επικράτειάς του ως «Μακεδόνων» και τη σλαβική γλώσσα ως «Μακεδονική».
Ο μέγας φιλόσοφος της αρχαιότητας Αριστοτέλης γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής στην γη της ελληνιστικής Μακεδονίας.
Τα ευρήματα στην Πέλλα- στο Δίον και στη Βεργίνα αποδεικνύουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Ο μέγας έλληνας γεωγράφος- φιλόσοφος και ιστορικός Στράβων έγραφε: «Έστιν ουν Ελλάς και η Μακεδονία».

Εμείς οι Ποντιακής καταγωγής Έλληνες κατέχουμε ένα θλιβερό προνόμιο: Εδώ και περίπου 100 χρόνια οι πρόγονοί μας ξεριζώθηκαν από τα αγιασμένα χώματα του Πόντου, όπου για 3.000 χρόνια έζησαν, μεγαλούργησαν, έγραψαν ιστορία και δημιούργησαν πολιτισμό. Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν, μέσω των αλυτρωτικών βλέψεων των βορείων γειτόνων μας, καμία αλλαγή στο status της περιοχής. Καλούμε λοιπόν την πολιτεία, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα, να πράξουν το καθήκον τους στο ακέραιο προς την πατρίδα με τρόπο που:
1. Να αποτρέψουν τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων της erga omnes από την κυβέρνηση της F.Y.R.O.M.
2. Να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια εισόδου του κρατιδίου F.Y.R.O.M. στους διεθνείς οργανισμούς με χρήση του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του.
3. Να ενημερώσουν άμεσα τον διεθνή παράγοντα για τους κινδύνους- τωρινούς αλλά και μελλοντικούς- που συνεπάγεται η χρήση του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του από το κρατίδιο F.Y.R.O.M.
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένη με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας της 13/04/1992 : «Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας- με εξαίρεση το ΚΚΕ- συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16/12/1991 (όρος της ΕΟΚ την 16/12/1991: «Τα Σκόπια καλούνται να προσφέρουν εγγυήσεις στους γείτονες ότι:

α) Δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις,

β)δεν έχουν εχθρική προπαγάνδα,

γ)δεν χρησιμοποιούν ονομασία που υπονοεί εδαφικές διεκδικήσεις.), με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη «Μακεδονία». Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ονοματοδοσίας της F.Y.R.O.M. θα πρέπει να υπακούει σε τέσσερεις παραμέτρους:
1. Να είναι απλή
2. Να είναι σαφής
3. Να είναι πλήρως κατανοητή, χωρίς να επιδέχεται παρερμηνείες
4. Να μην επιδέχεται καμία αμφισβήτηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ                  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.