Ωραιόκαστρο: Ελευθερία δεσποζόμενων ζώων ή έλλειψη υπευθυνότητας;

Ωραιόκαστρο: Ελευθερία δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ή έλλειψη υπευθυνότητας;

Γράφει η αναγνώστρια του oraiokastro24.gr Πασχαλίνα:

Είναι γνωστό στους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς(κυρίως σκύλων) ότι σύμφωνα με το νέο νόμο 4830/2021 ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021 περί ευζωίας των ζώων συντροφιάς είναι παράνομο να κυκλοφορεί ένας δεσποζόμενος σκύλος χωρίς λουρί τόσο για τη δική του ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των συμπολιτών μας (άρθρο 5, παρ. 3(α,β,γ).

Δυστυχώς όμως, παρ’ όλα τα γεγονότα ( βλ. Θάνατο Ελισάβετ Κουρτζιώτη από επίθεση δεσποζόμενων), που σημάδεψαν τους σκυλογονείς της Νεοχωρούδας, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί.

Σκύλοι, οι οποίοι έχουν κηδεμόνες, με το πρόσχημα ότι είναι μικρόσωμοι και φιλικοί προς τους ανθρώπους συνεχίζουν και κυκλοφορούν ελεύθεροι και συχνά επιτίθενται σε δεσποζόμενους σκύλους (τα περιστατικά είναι αρκετά). Επιπλέον, χρησιμοποιούν ως τουαλέτα κάθε σπιθαμή της ασφάλτου, του πεζοδρομίου χωρίς την παρουσία του κηδεμόνα τους που είναι υποχρεωμένος για την περισυλλογή τους ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021, άρθρο 5, παρ 1(η).

Κι έτσι, έχουμε ανεύθυνους κηδεμόνες που διαλαλούν ότι οι σκύλοι τους είναι φιλικοί, είναι μικρόσωμοι, είναι παιχνιδιάρηδες άρα έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά όσον αφορά την περισυλλογή των ακαθαρσιών τους ουδεμία ευθύνη φέρουν.

Αν κάποιος θέλει να έχει ζώο συντροφιάς, είναι υποχρεωμένος να επωμίζεται και τις ευθύνες του. Θα ήταν εύκολο και για τους υπόλοιπους κηδεμόνες να αφήνουν τους σκύλους τους να περιφέρονται ελεύθεροι, να αφοδεύουν οπουδήποτε και να τραμπουκίζουν άλλους περιφερόμενους σκύλους και φυσικά να περηφανεύονται για τη φιλοζωία και για την αγάπη τους προς τα ζώα και προς το συνάνθρωπο.

Όμως, η φιλοζωία και η ενσυνειδητότητα είναι δυο αλληλένδετες έννοιες. Πως, λοιπόν, μπορούν να διαχωρίζονται αυτές οι δύο;

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό που αναδεικνύει τα παραπάνω:

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.