Ωραιόκαστρο: Η συγκέντρωση για το νερό και οι λύσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ωραιόκαστρο: Η συγκέντρωση για το νερό και οι λύσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

Στις 17-7-2023 πραγματοποιήθηκε από τη δημοτική αρχή στο Μελισσοχώρι ενημερωτική συγκέντρωση των κατοίκων για το από πολλά χρόνια οξυμένο πρόβλημα του νερού. Συμμετείχαν εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Η επιστημονική ενημέρωση, δεν αποκάλυψε περισσότερα στοιχεία από τα γνωστά για την ποιότητα του νερού, τον κακό σχεδιασμό των γεωτρήσεων, τις τεχνικές δυσκολίες, την ύπαρξη ακόμα αμιαντοσωλήνων και τις αδυναμίες της ΔΕΥΑΩ.

Από κει και πέρα οι υπεύθυνοι, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την κατάσταση με την κλιματική αλλαγή, τη μόλυνση λόγω των λιπασμάτων, τις αστοχίες των προηγούμενων διοικήσεων, την κατανάλωση και το υπερβάλλον κόστος των αναγκαίων εγκαταστάσεων.

Ο δήμαρχος μας πληροφόρησε ότι οι μελετούμενοι αγωγοί της ΕΥΑΘ που θα υδροδοτήσουν την περιοχή δεν θα είναι έτοιμοι πριν από το τέλος του 2025 και το κόστος τους πιθανότατα θα ανέβει στα 15 εκατομμύρια, με σημερινούς υπολογισμούς. Η μόνη προοπτική που έδωσε ήταν η κατάργηση της ΔΕΥΑΩ και η ένταξη στην ΕΥΑΘ, υποσχόμενος λογικά τιμολόγια.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι η δημοτική αρχή δεν είχε καλέσει εκπρόσωπο της κυβέρνησης που είναι η πλέον αρμόδια και υπεύθυνη για τη λύση του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος. Υπεύθυνη και για την “κρατική” ΕΥΑΘ που όμως λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δεν υπήρξε εκπρόσωπος ούτε της Περιφερεικής Διοίκησης.

Εγιναν κάποιες προσπάθειες από μερίδα δημοτών να διαχωριστούν τα χωριά ως προς τη διαχείριση του νερού (το καθένα το δικό του). Παραβλέποντας ότι το  πρόβλημα είναι ενιαίο και ενιαία πρέπει να αντιμετωπισθεί από όλους τους κατοίκους του δήμου.

Η διαδικασία δεν προέβλεψε τη λήψη αποφάσεων και ψηφισμάτων που θα συσπείρωναν τους κατοίκους, σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο διεκδίκησης.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” πρότεινε άμεσα μέτρα μέσα στο καλοκαίρι: Την επιχορήγηση του εμφιαλωμένου νερού, τη μείωση εως εξάλειψη των ανταποδοτικών τελών γιατί το νερό δεν επαρκεί και για άλλες χρήσεις, τον εφοδιασμό με φίλτρα όλων των δημόσιων βρυσών, την επαναλειτουργία όσων έχουν κλείσει, την προσπάθεια για την παροχή από γεωτρήσεις της Δ.Ε. Ωραιοκάστρου, την άμεση εξασφάλιση κατάλληλου τεχνικού εξοπλισμού με κρατική και ευρωενωσιακή επιχορήγηση, την επαρκή συμπλήρωση των δεξαμενών με βυτιοφόρα νερού. Είναι βασικό ζήτημα όχι απλά αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά επιβίωσης!

Είναι δεδομένες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες της εποχής μας για την αντιμετώπιση παρόμοιων θεμάτων. Αντιμετώπιση μέσα σε λίγους μήνες και όχι να χρονίζουν δεκαετίες. ΄Ομως, οι προτεραιότητες της κυρίαρχης πολιτικής και των υπηρετών της είναι άλλες. Εάν λ.χ. είχαν κατασκευαστεί υπόγειοι αποταμιευτήρες νερού, οι βροχές του Ιουνίου θα μας εξασφάλιζαν νερό για 2-3 χρόνια. Τέτοια έργα, φράγματα, αγωγούς, κανάλια, κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό μόνον ένας Ενιαίος Δημόσιος Φορέας Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων μπορεί να φτιάξει και να τα λειτουργήσει. Με το κράτος της εργατικής – κοινωνικής εξουσίας και οικονομίας.

Από την απογευματινή συγκέντρωση απουσίαζαν όλοι οι λάτρεις του τόπου και της “αυτοδιοίκησης”. Δεν παραβρέθηκαν ούτε οι επικεφαλείς των λοιπών συνδυασμών, ούτε κάποιος εκπρόσωπός τους. Αυτοί που τόσο ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των δημοτών!  Ας το λάβουν αυτό υπόψη οι κάτοικοι, ιδιαίτερα της Μυγδονίας και της Καλλιθέας.

Τέλος, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει συγκέντρωση για το ίδιο πρόβλημα στη Λητή την επόμενη εβδομάδα, όπως άλλωστε το είχαν ζητήσει φορείς της περιοχής.

Δείτε όλα όσα ειπώθηκαν στην συγκέντρωση στο παρακάτω βίντεο :

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.