Ωραιόκαστρο: Καταγγελία πολίτη για επικινδυνότητα σε νέο αθλητικό χώρο

Ωραιόκαστρο: Καταγγελία πολίτη για επικινδυνότητα σε νέο αθλητικό χώρο στο Παλαιόκαστρο

Διαμάχη ξεκίνησε ανάμεσα σε κάτοικο Ωραιοκάστρου και στην Τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Ο πολίτης καταγγέλλει την δημοτική αρχή, με αποδεικτικά έγραφα και φωτογραφικό υλικό, για τον νέο  δημοτικό χώρο άθλησης τον οποίο όμως άφησε ημιτελές με φόβο κάποιος που θα το επισκεφθεί να τραυματιστεί.

Δείτε το σχετικό έγγραφο που στάλθηκε:

Πρόσφατα αναπλάστηκε ενας νέος χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά στο Παλαιόκαστρο (κοινότητα του δήμου Ωραιοκάστρου) και είναι πλήρως προσβάσιμος. Σε 2-3 μήνες απο τον χώρο θα περνάνε καθημερινά εκατοντάδες παιδιά για να παίξουν. Παρόλα αυτά ο χώρος είναι άκρως επικίνδυνος σε βαθμό που αγγίζει την εγκληματική αμέλεια. Αναφέρω τα κύρια στοιχεία επικινδυνότητας και παραθέτω φωτογραφικό υλικό περί αποδείξεως των ισχυρισμών μου.
1. Εστίες ποδοσφαίρου που δεν είναι στερεωμένες στο έδαφος με κίνδυνο πτώσης σε παιδιά (Το 2013 ένα επτάχρονο παιδί έχασε την ζωή του απο πτώση μιας τέτοιας εστίας).
2. Συρώμενη καγκελόπορτα μεγάλου βάρους που δεν εξυπηρετεί κανέναν ουσιαστικό σκοπό. Ο εκτροχιασμός της και η πτώση της είναι θέμα χρόνου και μόνο. (Με μια πρόχειρη αναζήτηση μπορείτε να βρείτε πολλά τραγικά συμβάντα στην ειδησεογραφία που προέρχονται απο τέτοιες πτώσεις).
3. Υψομετρική διαφορά τριών μέτρων μεταξύ του τοιχείου που περικλείει τον χώρο και ιδιωτικού αύλειου χώρου χωρίς καμία προστασία πτώσης με συρματόπλεγμα ή με κάγκελο. (Σοβαρός κίνδυνος πτώσης παιδιών).
4. Κολόνα φωτισμού η οποία γέρνει επικίνδυνα και βάσεις στήριξης χωρίς να έχουν σωστή και ασφαλή τοποθέτηση.
5. Λιμνάζοντα νερά στον χώρο του γηπέδου μπάσκετ. Σε αυτές τις σοβαρές αστοχίες που αφορούν ζητήματα ασφάλειας των παιδιών προσθέτω και τις ελλείψεις που αφορούν την απουσία κάδου απορριμάτων.
Ελλάσονος σημασία βέβαια αλλά σύντομα ο χώρος θα γίνει σαν χωματερή. Ο δήμος έχει ενημερωθεί με email που απέστειλα απο την 30-12-23 χωρίς καμία ανταπόκριση. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα. Το έργο περατώθηκε και παρελήφθη; Αν ναι, ποιος το παρέλαβε; Αν το έργο δεν περατώθηκε, γιατί είναι ανοιχτό και προσβάσιμο στους πολίτες και τα παιδιά τους; Δεν έχει γίνει αντιληπτό απο κανέναν στο δημοτικό συμβούλιο ότι το έργο είναι προσβάσιμο απο όλους; Έχει επισκεφθεί το έργο κανένας απο το δημοτικό συμβούλιο (έστω απο περιέργεια); Επέβλεπε κανένας μηχανικός τις εργασίες και την πρόοδό τους; Τα ερωτήματα μπορούν να είναι πολλά περισσότερα.
Παρακαλώ παρατηρείστε τις φωτογραφίες προκειμένου να αντιληφθείτε το μέγεθος των αμελειών. ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν ΑΜΕΣΑ οι ανάλογες διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να μην έχουμε ατυχήματα.
Με εκτίμηση
Α. Λ.


Ο καταγγέλλον δέχθηκε την απάντηση της Τεχνικής υπηρεσίας μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη, ότι το έργο δεν έχει παραδοθεί και δεν είναι ακόμη ελεύθερο για χρήση για το κοινό.

Δείτε το απαντητικό έγγραφο :

Σε απάντηση του ως άνω σχετικού αναφορικά με την από 1-2-2024 αναφοράς του Συνηγόρου του Πολίτη με αριθμό 347196/5210/2024, σχετικά με καταγγελία του κ. Λ. σχετικά με επικινδυνότητα του νέου αθλητικού χώρου στο Παλαιόκαστρο Δήμου Ωραιοκάστρου, η Τεχνική Υπηρεσία θεωρεί σκόπιμο προς πλήρη αποσαφήνιση της αληθείας και της πραγματικής κατάστασης να σας αναφέρει τα ακόλουθα:
Ο συγκεκριμένος αθλητικός χώρος κατά το διάστημα 30/12 που αναφέρεται στο ως άνω
έγγραφό σας βρισκόταν ακόμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης μικροεργασιών, παρατηρήσεων και επιπρόσθετων δοκιμαστικών λειτουργιών από την ανάδοχο εταιρία. Ως εκ τούτου ο χώρος αυτός δεν ήταν ελευθέρα προσβάσιμος και παραμένει – όπως φαίνεται και στις συνημμένες φωτογραφίες- μέχρι και την διοικητική παραλαβή για χρήση του έργου από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Ωραιοκάστρου, με τον ορισμό υπευθύνου λειτουργίας του χώρου. Συνεπώς μέχρι στιγμής, ο χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων δεν έχει παραδοθεί σε νόμιμη χρήση στο κοινό και όποιος εισέρχεται σε αυτόν ενεργεί παράνομα (είτε ενήλικος είτε ανήλικος χωρίς τη νόμιμη εποπτεία).
Αναφορικά με τα σημεία που αναφέρονται στο έγγραφό σας ως καταγγελόμενα από τον κ.
Λ. σας ενημερώνουμε ότι την παρούσα χρονική στιγμή δεν ισχύουν αλλά κατανοούμε την
ανάγκη επεξηγήσεων. Ο χώρος πλέον έχει καθαριστεί και δεν βρίσκονται διάσπαρτα υλικά, τα οποία λογικό ήταν να βρίσκονται εκεί όσο ο χώρος αποτελούσε εργοτάξιο. Το κιγκλίδωμα που έλειπε κατά την «επίσκεψη» στο χώρο του καταγγέλοντα αφού επιδιορθώθηκε κατά τις υποδείξεις της Υπηρεσίας τοποθετήθηκε εκ νέου, η κολώνα φωτισμού μετά τον πέρας της επιδιόρθωσης των καλωδίων στη βάση της στερεώθηκε σωστά και δεν αποκλίνει από την κατακόρυφο, ενώ επιπρόσθετα έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά στα μπουλόνια βάσης των κολωνών. Ως προς τη συρόμενη πόρτα, αυτή μετακινείται με ράουλα βαρέως τύπου και εξυπηρετεί το διαχωρισμό των χώρων άθλησης με το πεζοδρόμιο του σχολείου που οδηγεί στο δρόμο. Αποτελεί τμήμα της μελέτης ανάπτυξης και κατασκευάστηκε με βάση τις προδιαγραφές αυτής. Η πόρτα όπως και το σύνολο των τεχνικών κατασκευών (φωτισμός αδρευτικό σύστημα κΛΠ) λος μετά την παράδοση προς χρήση των χώρων θα πρέπει να υπόκειται σε περιοδικό έλεγχο και συντήρηση.
Κλείνοντας με τις εστίες, αυτές είναι, ως είθισται για τα γήπεδα αυτού του είδους ελαφριού τύπου και παραμένουν ελεύθερες ώστε να μετακινούνται κατά τη διάρκεια και της χρήσης του γηπέδου όπως επιθυμεί ο υπεύθυνος προπονητής. Κατά την παράδοση του έργου σε περίπτωση που οι χρήστες επιθυμούν υπάρχει δυνατότητα σταθεροποίησης των εστιών καθώς έχουν προβλεφθεί οπές πάκτωσης. Τονίζουμε ότι τα στοιχεία του γηπέδου και γενικότερα του αθλητικού χώρου θα πρέπει να τυγχάνουν ορθής χρήσης για το σκοπό για τον οποίο αποσκοπούν και όταν πρόκειται για ανηλίκους υπό την εποπτεία ενήλικα, (γονέα προπονητή). Επίσης ότι πρόκειται για έργο στη μελέτη του οποίου δεν περιλαμβάνονταν προμήθεια και τοποθέτηση κάδων τα οποία αποτελούν αντικείμενο της αντίστοιχου τμήματος.
Συνοψίζοντας από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της αναδόχου εταιρείας έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας και ενημέρωσης για την απαγόρευση πρόσβασης.


Ακολουθεί η απάντηση του πολίτη ο οποίος δίδει κ φωτογραφικό υλικό ώστε να πιστοποιήσει ότι δεν ψεύδεται όπως αφήνει υπονοούμενα το παραπάνω έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας:

Αγαπητή κ.Ε..Τ., συνέταξα την παρούσα επιστολή προς το πρόσωπό σας καθώς
το απαντητικό έγγραφο που αποστείλατε προς τον συνήγορο του πολίτη φέρει την υπογραφή και το ονοματεπώνυμο σας. Διευκρινίζω ότι δεδομένης της ολοκλήρωσης των διαδικασιών θεωρώ ότι τα εκκρεμή ζητήματα περί του νέου χώρου άθλησης στο Παλαιόκαστρο θεωρούνται ολοκληρωμένα από πλευράς μου έστω κι αν δεν επιτεύχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά νιώθω την ανάγκη αποκατάστασης της ηθικής τάξης προς το πρόσωπό μου καθώς επιλέξατε άκομψη φρασεολογία στην απαντητική σας επιστολή προς τον συνήγορο του πολίτη στην οποία αναφέρατε ότι η επιστολή σας έχει ως σκοπό και την αποσαφήνιση της αλήθειας,
υπονοώντας δηλαδή ότι η καταγγελία μου φέρει ψευδή στοιχεία. Ακολούθως, γράψατε μέσα
σε εισαγωγικά την λέξη ΕΠΙΣΚΕΨΗ υπονοώντας ότι η παρουσία μου εκεί εξυπηρετούσε
κάποιον άλλον σκοπό. Καλώς ή κακώς (διαλέξτε όποιο σας εκφράζει) δεν είναι όλα πολιτική
στη ζωή. Αν η αλληλεπίδρασή σας με τα δημοτικά δρώμενα (ή η υπαγόρευση – καθοδήγηση
του κειμενογράφου) σας έχει οδηγήσει να εκφράζετε τα πάντα με πολιτικούς ή κομματικούς
όρους θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από πολιτικά ή
κομματικά συμφέροντα όποτε θα είναι βοηθητικό ως προς εσάς να μην εντάσετε τα πάντα
στον μονοδιάστατο μικρόκοσμο της μικροπολιτικής αντίληψης. Εκφράζω την λύπη μου για
την στάση σας καθώς είναι επί προσωπικού, παρόλο που δεν εκφράζω καμία πολιτική,
πολιτικάντικη ή κομματική στάση.
Στην απαντητική σας επιστολή με αρ. πρωτ. 2176/16-2-24 επισυνάψατε φωτογραφικό υλικό
που δεν ταυτίζεται με την πραγματική εικόνα καθώς οι φωτογραφίες είχαν ληφθεί σε αρκετά
προγενέστερο του αναφερθέντος χρόνου της 30-12-24 και είναι καταφανέστατο από την
συγκριτική αντιπαραβολή των φωτογραφιών ότι οι φωτογραφίες που επισυνάψατε
περιέχουν μεγάλο μέρος των παλαιών υποδομών (συρματοπλέγματα, χωματουργικές
εργασίες) και καταμαρτυρούν ότι προχείρως επιχειρήσατε να συγκαλύψετε τις αδυναμίες
και τις αμέλειες που έλαβαν χώρα. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφισβήτηση επί του προκειμένου
μπορούμε να ανατρέξουμε εύκολα στα μεταδεδομένα του φωτογραφικού σας υλικού ώστε
να δούμε πότε αυτές ελήφθησαν και σίγουρα θα δικαιωθούν οι ισχυρισμοί μου. Ακολούθως,
ισχυρίζεστε ότι ο χώρος φυλασόταν και δεν επιτρεπόταν η είσοδος παρόλο που στις
φωτογραφίες που απέστειλα εγώ αλλά και σε εκείνες που αποστείλατε εσείς είναι ηλίου
φαεινότερο ότι δεν υπάρχει καμία σήμανση και κανένα απαγορευτικό μέτρο παρόλο που
απεικονίζονται σημεία εισόδου και διεύλευσης του χώρου. Κατά συνέπεια το υλικό από μόνο
του αναιρεί τους ισχυρισμούς σας. Επιπλέον, στην επιστολή σας αναφέρεστε σε «διοικητική
παραλαβή» χωρίς σε κανένα σημείο να αναφέρετε την ημερομηνία της παραλαβής είτε τον
αριθμό πρωτοκόλλου εγγράφου παραλαβής είτε τον υπεύθυνο παραλαβής. Ακόμη, περί του
ισχυρισμού σας ότι οι εστίες δεν στερεώθηκαν επειδή έπρεπε να υπάρχει η ευχέρεια
μετακίνησης των, θα ήθελα να διευκρινήσω ότι ο χώρος δεν έχει χαρακτηριστεί ως
προπονητικό κέντρο, δεν έχει τις προδιαγραφές ενός προπονητικού κέντρου και επιπλέον οι
εστίες που προορίζονται για προπονητικούς σκοπούς έχουν διαφορετική δομή και
κατασκευή η οποία φέρει τροχούς για την ασφαλή μετακίνηση των εστιών, πράγμα που δεν
ισχύει στην παρούσα περίπτωση. Τέλος, για την συρώμενη καγκελόπορτα αναφέρετε ότι
είναι βαρέως τύπου και λειτουργεί ως διαχωριστικό. Αυτό είναι άμεση παραδοχή περί της
μη ουσιαστικής ύπαρξής της και δεν διατυπώνετε κανένα συγκεκριμένο μέτρο το οποίο
προβλέφθηκε να εφαρμοστεί για την ορθή συντήρησή της (πρόβλεψη χρονικού διαστήματος
συντηρήσεων, υπεύθυνο δημοτικό τμήμα ανάληψης συντήρησης κ.α.). Παρά λοιπόν τις
κραυγαλέες παραλείψεις και τις αστοχίες των ισχυρισμών σας σπεύσατε να πείτε ότι μέσω
της επιστολής σας θα αποκαταστήσετε την αλήθεια και επιπροσθέτως να ονομάσετε
«παρανόμους» όλους εκείνους (παιδιά και ενηλίκους) που εισέρχονται στον χώρο παρά το
γεγονός ότι παρανομούντες είναι εκείνοι που δεν ανήρτησαν καμία απαγορευτική ή
προειδοποιητική πινακίδα.
Επειδή θέλω να είμαι σαφής σχετικά με την παρούσα επιστολή, δεν διεκδικώ τίποτα από
εσάς και από κανέναν ούτε και έχω κάποια σκοπιμότητα πέρα από την αποκρυστάλλωση των
πραγματικών γεγονότων. Αισθάνθηκα βαθειά προσβολή από το γεγονός ότι η επιστολή σας
πλασάρεται ώς «αποκαταστάτης της αλήθειας» πράγμα που εννοεί ευθέως ότι ήρθατε
αντιμέτωπη με (υποτίθεται) ψευδείς καταγγελίες ενώ την ίδια ώρα οι ισχυρισμοί σας
αυτοαναιρούνται. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το σύνολο των ισχυρισμών μου πατά σε γερά
θεμέλια. Αν δεν συντάσατε την επιστολή σας είτε σε βρασμό ψυχής είτε καθ υπόδειξη τρίτου
θα αντιλαμβανόσασταν ότι, επί της ουσίας, η επιστολή μου πρόλαβε καταστάσεις που
ενδεχομένως θα σας επιφόρτιζαν μελλοντικά με ποινικές ευθύνες και κατά συνέπεια
λειτούργησε ως σύμμαχός σας για την εύρυθμη συνέχεια του έργου σας.
Καλή συνέχεια στο έργο σας
Με εκτίμηση
Α. Λ.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.