Ωραιόκαστρο: Ο Δ. Παπαδόπουλος για τον Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης

Ωραιόκαστρο: Ο Δ. Παπαδόπουλος για τον Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης

του Δημητρίου Σ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη)

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου, πραγματοποιήθηκε η εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Ως υποψήφιος που απέτυχα να εκλεγώ, συγχαίρω από καρδιάς τον άξιο ανθυποψήφιό μου Κωνσταντίνο Τζίκα για την σχεδόν ολοκληρωτική επικράτησή του και να του ευχηθώ επιτυχία στο έργο του.

Για την ιστορία και προς ενημέρωση και κρίση των πολιτών του Ωραιοκάστρου, παραθέτω το κείμενο-επιστολή μου που έθεσα σε γνώση των εκλεκτόρων (δημοτικών συμβούλων του Δήμου μας) ταυτόχρονα με την κατάθεση της υποψηφιότητός μου.

Επιστολή

του Δημητρίου Σ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη),

υποψηφίου για το αξίωμα του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

Προς τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Ωραιοκάστρου

Εν όψει της κατάθεσης της υποψηφιότητός μου για το αξίωμα (λειτούργημα θα το ονόμαζα) του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, θεωρώ πρέπον να ενημερώσω εγγράφως τον καθένα ξεχωριστά από τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου μας για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι τον θεσμό αυτό, όπως επίσης και πώς προτίθεμαι να ασκήσω τα καθήκοντά μου στην (απίθανη) περίπτωση που εκλεγώ.

Φυσικά μελέτησα ενδελεχώς το σχετικό νόμο και, εφ’ όσον τηρηθεί ορθά, είναι βέβαιο ότι το όφελος που θα προκύψει για τους συνδημότες μας θα είναι τεράστιο. Η πρόθεσή μου είναι το λειτούργημα να μην καταστεί μια διακοσμητική, αμειβόμενη (έστω και πενιχρά) θέση, υπηρετική της εκάστοτε διοίκησης, αλλά κάτι τελείως διαφορετικό. Ένας αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός μέσω του οποίου θα εντοπίζονται και θα δημοσιοποιούνται οι τυχόν ατέλειες, αρρυθμίες, ολιγωρίες, παραβιάσεις και οτιδήποτε αφορά την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της άσκησης των διοικητικών καθηκόντων των αιρετών, τόσο της διοίκησης όσο και της αντιπολίτευσης. Και όπου βεβαίως, το πρώτο λόγο θα έχουν οι πολίτες με τα αιτήματα και τις παρεμβάσεις τους.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα παρουσιάζονται εκθέσεις με πεπραγμένα (ή μη) των ασκούντων τη διοίκηση, πάντοτε με βάση τις αιτιάσεις και τα παράπονα ή και τις θετικές γνώμες των δημοτών και των επιχειρηματιών του δήμου μας. Πολίτες και επιχειρηματίες θα λαμβάνουν άμεσα  απαντήσεις στα θέματα που τους αφορούν. Θα γνωρίζουν ποιος από τη διοίκηση είναι ο υπεύθυνος για κάθε πρόβλημα που έχει προκύψει και τι ενέργειες έχουν γίνει για τη λύση του σε σύντομο διάστημα.

Είναι σημαντικό εμείς οι πολίτες να εμπιστευόμαστε τους αιρετούς και το πράξαμε (κατά πλειοψηφία) εμπιστευόμενοι τη διοίκηση Τσακίρη. Είναι όμως ακόμη σημαντικότερο οι δημότες να ελέγχουμε τη διοίκηση, διότι με τον τρόπο αυτό την προστατεύουμε. Και ο θεσμός του Συμπαραστάτη, εάν εκπροσωπηθεί και λειτουργήσει σωστά, μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.

Διότι κατά πώς σωστά λέει και ο Λένιν (τον οποίον γενικώς δεν υπολήπτομαι):

‘’Καλή είναι η εμπιστοσύνη αλλά ακόμη καλύτερος είναι ο έλεγχος’’…

… θέλει, όμως, κουράγιο, πολύ κουράγιο για να δεχθεί να ελεχθεί κάποιος που ασκεί εξουσία και διαχειρίζεται τεράστια χρηματικά ποσά. Αλλά, κάθε τίμια και ηθική εξουσία, οφείλει να επιζητεί τον έλεγχο και για έναν επιπλέον λόγο. Για την αξιοπρέπειά της.

Πίστη μου είναι ότι η παρούσα διοίκηση θα πράξει ό,τι χρειάζεται ώστε ο Συμπαραστάτης που θα εκλεγεί (όποιος κι αν είναι) θα έχει την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται ώστε να φέρει με τον καλύτερο τρόπο σε πέρας το έργο του.

Ευχαριστώ…

Δημήτριος Σ. Παπαδόπουλος (Σταυριώτης)

Υστερόγραφο:

Και κάποιες οφειλόμενες εξηγήσεις τώρα:

Πολλοί αναρωτιούνται για το λόγο για τον οποίο έλαβα μέρος σε μια εκλογική διαδικασία με προδιαγραμμένο αποτέλεσμα. Γιατί προδιαγεγραμμένο; Διότι ο κ. Τζίκας, ως εκλεκτός του Τζιτζικώστα και του Τσακίρη, έχοντας παράλληλα και τη στήριξη του Σκαρλάτου, είχε σίγουρη την εκλογή του. Ο λόγος που έλαβα μέρος στις αρχαιρεσίες είναι κατ’ αρχήν ότι θεώρησα υποτιμητικό για τον ιστορικό Δήμο μας να μην υπάρχει παρά μόνον ένας πρόθυμος, από τους χιλιάδες συμπολίτες μας, για να υπηρετήσει αυτό το σημαντικό θεσμικό λειτούργημα. Άλλωστε, η κάθοδος ενός μόνο υποψηφίου θα θύμιζε εκλογικές αναμετρήσεις ολοκληρωτικών καθεστώτων, όσο κι αν το αποτέλεσμα που έδωσαν οι ψηφίσαντες δημοτικοί σύμβουλοι (είκοσι οκτώ για Τζίκα έναντι μόνον δύο για Σταυριώτη) μάλλον συνηγορεί υπέρ της συνθήκης αυτής. (Οι δύο ψηφοφόροι που ξεστράτισαν, αναζητούνται…)

Επίσης, ήταν σαφές ότι ο κ. Τζίκας διέθετε περισσότερα τυπικά προσόντα (για τα ουσιαστικά μένει να δειχθεί) από εμένα, ως έχουν καταγραφεί στην προκήρυξη του Δήμου μας και όπως επίμονα το επισήμανε άλλωστε και ο κ. Σκαρλάτος στη συνεδρίαση δηλώνοντας πως εγώ δεν τα διαθέτω και άρα δεν έπρεπε να κατέλθω ως υποψήφιος. Ας πρόσεχα…

Όπως και να ‘χει πάντως, κι οι χαμένοι αγώνες έχουν την αξία τους…

Εν πάση περιπτώσει, δεν έχουμε και πολλούς λόγους να αμφιβάλλουμε ότι ο κ. Τζίκας θα τα καταφέρει στο έργο του. Διαθέτει εμπειρία και γνώσεις νομικές. Μένει μόνο να δούμε εάν θα προσπεράσει επιτυχώς τον σκόπελο των κομματικών δεσμεύσεων από το μητσοτακικό περιβάλλον και θα βοηθήσει τον πολύπαθο Δήμο μας να βρει επιτέλους το βηματισμό του. Όλοι εμείς οι πολίτες οφείλουμε να του δώσουμε την ευκαιρία και να τον στηρίξουμε.

Αυτά…

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.