Ωραιόκαστρο: Σημαντική εξέλιξη για τα λατομεία στο Μεσαίο

Σημαντική εξέλιξη υπήρξε όσον αφορά στη λειτουργία των λατομείων του Μεσαίου. Ως γνωστόν ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με αριθμό καταχώρισης ΓΠ4986/15-4-2019, κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των δύο λατομείων που ετοιμάζονται να λειτουργήσουν στη λατομική ζώνη στο Μεσαίο, θεωρώντας πως τα δεδομένα άλλαξαν και η λατομική εκμετάλλευση δεν συνάδει με τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιοχής πια.

Εν αναμονή της απόφασης από το ΣτΕ, θεωρητικά, καμία περαιτέρω πράξη δεν μπορεί να γίνει στο χώρο, ειδικά αν επιφέρει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, καθώς μια αποδοχή της προσφυγής θα συμπαρασύρει κάθε προγενέστερη απόφαση. Κατά συνέπεια, η προσφυγή έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος για να λάβουν χώρα κινήσεις από την πλευρά του Δήμου Ωραιοκάστρου με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό της λατομικής ζώνης. Με κυριότερη την προώθηση, από τη σημερινή δημοτική διοίκηση, την προώθηση του ιστορικού πάρκου που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον χαρακτηρισμό της περιοχής σαν ιστορικού χαρακτήρα και συνέπεια την αναστολή λειτουργίας των λατομείων.

Ωστόσο, πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης προωθεί τη διαδικασία εγκατάστασης των αναδόχων στους λατομικούς χώρους. Με επιστολή μας προς την Αποκεντρωμένη (αρ. πρωτ: 7/2021, 9-2-2021), το Δασαρχείο και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες διαμαρτυρηθήκαμε και ζητήσαμε την αναστολή των διαδικασιών.

Τελικά, τα καλά νέα ήρθαν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), όπου απευθύνθηκε η Αποκεντρωμένη για γνωμοδότηση. Το ΝΣΚ γνωμοδότησε ρητά ότι η Αποκεντρωμένη θα πρέπει να απέχει από τις διαδικασίες έως ότου εκδοθεί απόφαση της νέας προσφυγής που, στο μεταξύ, κατέθεσε ο Δήμος Ωραιοκάστρου και η οποία ακόμη δεν έχει λάβει ημερομηνία εκδίκασης (αρ. Γνωμοδότησης: 72/2021).

Όπως προκύπτει από το ιστορικό και το σκεπτικό της απόφασης καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι κινήσεις και οι προσφυγές της σημερινής διοίκησης του Δήμου Ωραιοκάστρου στο χρόνο που εξασφαλίστηκε. Γεγονός που δίνει χρόνο και ελπίδα για την υλοποίηση του ιστορικού πάρκου που θα λύσει οριστικά το ζήτημα και θα δώσει νέα αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο.

Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εξέλιξη του θέματος και το αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών που ωφελεί τελικά τον τόπο και την κοινωνία.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.