Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το BOTOX

Botox Τι είναι

Το Botox είναι η εμπορική ονομασία της αλλαντικής τοξίνης τύπου Α (botulinum neurotoxin). Η botulinum neurotoxin είναι μια νευροτοξινη η οποία απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1944 από τον C. Botulinum.Τη δεκαετία του 1950 διερευνήθηκε η ιδιότητα της σαν NHJ BLOCKADE. Το 1980 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους ανθρώπους, και το 1989 για πρώτη φορά εγκρίθηκε στην Αμερική από την FDA, η χρήση της στον άνθρωπο.
Η αλλαντική τοξίνη είναι ένα τοπικό μυοχαλαρωτικό το οποίο αφού ενεθεί μέσα σε κάποιον από τους μυς του προσώπου προκαλεί παροδική χαλάρωση αυτού, με αποτέλεσμα το δέρμα που βρίσκεται πάνω του να γίνεται πιο λείο και να εξαφανίζονται οι ρυτίδες, χωρίς να εμποδίζει τη λειτουργία των υπολοίπων μυών, επιτρέποντας έτσι την εκφραστικότητα του προσώπου.

botox

Χρήση και εφαρμογή

Η αλλαντική τοξίνη τύπου Α χρησιμοποιείται στην ιατρική για την αντιμετώπιση συνδρόμων σπαστικότητας όπως το ραιβόκρανο και ο βλεφαρόσπασμος. Τα τελευταία 20 χρόνια άρχισε να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων, ενώ πιο πρόσφατα άρχισε να χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας.
Η χρήση και η εφαρμογή της είναι απολύτως ασφαλής, τόσο για αισθητικούς, όσο και για ιατρικούς σκοπούς.
Το Botox εφαρμόζεται κυρίως στο άνω τμήμα του προσώπου, δηλαδή στο μέτωπο (οριζόντιες ρυτίδες), στο μεσόφρυο (κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια) και γύρω από τα μάτια («πόδι της χήνας»), ενώ τελευταία άρχισε να χρησιμοποιείται και για τις ρυτίδες του λαιμού, για τις «ρυτίδες του καπνιστού», για τη διόρθωση του λεγόμενου «ουλικού χαμόγελου», και σε άλλες εξειδικευμένες εφαρμογές που απαιτούν καλή γνώση της ανατομίας και μεγάλη εμπειρία.
Η θεραπεία με botox είναι εξαιρετικά απλή, και απολύτως ασφαλής. Το φάρμακο ενίεται σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες με μία πολύ λεπτή βελόνα μέσα στους μυς που θέλουμε να χαλαρώσουμε. Ανάλογα με την περιοχή μπορεί να χρειαστούν από 4 έως 10 εφαρμογές. Δεν απαιτείται αναισθησία, μιας και ο πόνος που θα νιώσει ο ασθενής είναι ελάχιστος, αντίστοιχος ενός ελαφρού τσιμπήματος. Η όλη διαδικασία διαρκεί 10-15 λεπτά.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Η δράση του φαρμάκου αρχίζει να γίνεται ορατή μετά από 1-2 μέρες και ολοκληρώνεται σε περίπου 10 ημέρες. Η δράση του φαρμάκου είναι παροδική και διαρκεί περίπου 4 μήνες και εξαρτάται από τη δύναμη του εκάστοτε μυός. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η επανειλημμένη εφαρμογή της θεραπείας παρατείνει τη διάρκεια των αποτελεσμάτων καθώς οι μυς ατροφούν ελαφρά με αποτέλεσμα, σε βάθος χρόνου, να μειωθεί η συχνότητα της θεραπείας.

Παρενέργειες

Οι παρενέργειες του Botox είναι ελάχιστες και σπάνιες. Αυτές είναι η εμφάνιση μικρών μελανιών στα σημεία όπου έγινε η εφαρμογή του υλικού, οι οποίες καλύπτονται εύκολα με μακιγιάζ και εξαφανίζονται σε μερικές μέρες. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί παροδική βλεφαρόπτωση από διάχυση του φαρμάκου στα βλέφαρα, που όμως μπορεί να διορθωθεί άμεσα με ένα κολλύριο και επανέρχεται πλήρως σε 2-3 εβδομάδες.

Οδηγίες πριν και μετά την εφαρμογή της θεραπείας

Η εφαρμογή της θεραπείας πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με μυασθένεια, γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού, καθώς και από ασθενείς με διαταραχές της πήξης του αίματος ή χρόνιους χρήστες αντιπηκτικών φαρμάκων.
Μια ημέρα πριν τη θεραπεία ο ασθενής δεν πρέπει να κάνει χρήση ασπιρίνης.
Μετά τη θεραπεία, είναι καλό να απέχετε από σωματική άσκηση. Μην τρίψετε την περιοχή όπου έγινε η έγχυση του υλικού για 24 ώρες. Αποφεύγετε ζεστά επιθέματα, σάουνα, καυτό μπάνιο και υπερβολική έκθεση στον ήλιο για 24 ώρες. Κάνετε μυϊκές ασκήσεις για 4 ώρες. Αποφύγετε τις πτήσεις για 24 ώρες. Τέλος, αποφεύγετε το έντονο σκύψιμο για 24 ώρες. Μπορείτε να σκύβετε στα γόνατα.
Οδοντιατρική Πολυκλινική
Φιλύρας 7,Ωραιόκαστρο Γαλήνη
Tel 2310 697796
Fax 2310 695521
e-smile.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.