Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παμποντιακόν Πανοΰρ 2023, «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παμποντιακόν Πανοΰρ 2023, «Τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»

Απόψε ποντιακό γλέντι με σημαντικούς καλλιτέχνες και αύριο η αναβίωση του ταφικού εθίμου

Η καρδιά του ποντιακού πολιτισμού χτυπά εδώ και λίγα 24ωρα, μετά από τρία χρόνια σιωπής λόγω της πανδημίας, στα Σούρμενα Αττικής ή στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης όπως ονομάζεται σήμερα.

Με πίστη στην παράδοση του Πόντου, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων διοργανώνει το πενθήμερο Παμποντιακόν Πανοΰρ 2023 «τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» που άρχισε την Τετάρτη 19 Απριλίου και κορυφώνεται την Κυριακή του Θωμά, με το ταφικό έθιμο.

Πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Πόντιοι και μη, συρρέουν ήδη από την Τετάρτη στα Σούρμενα για να απολαύσουν τις εκδηλώσεις που σχεδίασε η ποντιακή ένωση.

Σήμερα το απόγευμα, στις 18:30, θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και θα γίνει αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού της γης Ποντίων. Οι πιστοί θα έχουν τη χαρά να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου Τραπεζούντας και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη.

Αργότερα, γύρω στις 19:45, στην κεντρική πλατεία Σουρμένων, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από τα συγκροτήματα των συλλόγων:

•Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου Πατρών «Η Πρόοδος»
•Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία Ποντίων & Φίλων Αιγάλεω «Ο Καύκασος»
•Ποντιακοί Σύλλογοι Δήμου Παιονίας Κιλκίς: Σύλλογος Ποντίων Αξιούπολης «Τραντέλλενες», Ποντιακός Σύλλογος Γουμένισσας και περιχώρων «Διογένης ο Σινωπεύς», Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και περιχώρων «Οι Ακρίτες», Ποντιακός Σύλλογος Ποντοηράκλειας «Διγενής Ακρίτας».

Θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι με σπουδαίους καλλιτέχνες, κεμεντζέ, ταούλ’, τουλούμ’, γαβάλ… κρασί και χαμψία! Το πρόγραμμα παρουσιάζει ο αγαπημένος Λάζος Τερζάς.

Αναβίωση του ταφικού εθίμου

Παρά το γλέντι που θα είναι μέχρι το πρωί, την Κυριακή 23 Απριλίου, στις 07:00, όλοι θα συναντηθούν στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντωνίου.

 

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

 

Θα ακολουθήσει επίσημη πομπή προς το κοιμητήριο Σουρμένων όπου θα τελεστεί το ταφικό έθιμο, που είναι το αποκορύφωμα του πενθημέρου.

Το απόγευμα, στις 19:30, στην κεντρική πλατεία Σουρμένων θα χορέψουν τα συγκροτήματα: Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Θα προηγηθούν οι χαιρετισμοί του προέδρου της Ένωσης Γιώργου Σαραφίδη και του δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου.

pontosnews.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.