3 Παιχνίδια που παίζουν οι ανασφαλείς άνδρες στη σχέση τους

3 Παιχνίδια που παίζουν οι ανασφαλείς άνδρες στη σχέση τους

Η ανασφάλεια σε έναν άντρα συχνά είναι τόσο καλά κρυμμένη, που δεν την αναγνωρίζεις με την πρώτη ματιά! Τηλεφωνείς και δεν απαντάει. Ξανακαλείς και τίποτα. Στέλνεις μήνυμα γιατί πρέπει να συνεννοηθείτε και σου απαντάει μετά από ώρες, χωρίς καμία «συγγνώμη» ή πιστευτή δικαιολογία. Σου χαλάει τα σχέδια, τα ξεχνάει, κάνει εδώ κι εκεί κάποιο υποτιμητικό σχόλιο για εσένα…

Και εσύ, όταν συμβαίνουν όλα αυτά, αντί να αναρωτηθείς τι πάει στραβά στη σχέση, αρχίζεις να αμφισβητείς τον ίδιο σου τον εαυτό! Αναρωτιέσαι τι δεν κάνεις σωστά ή αν εσύ έχεις κάποιο μεγάλο ελάττωμα που δεν του επιτρέπει να σε αγαπήσει. Αμφισβητείς τον εαυτό σου και την αξία σου. Δε χρειάζεται! Σταμάτησε αυτό το παιχνίδι στη σχέση σου, διότι δεν έχει νόημα να είσαι με κάποιον που δεν αναγνωρίζει την αξία σου και δε σε σέβεται.

Αν ο σύντροφός σου παίζει ένα από τα παρακάτω παιχνίδια στη σχέση σας, καλό είναι να ξεσκεπάσεις το πρόβλημα και να το σκεφτείς καλά αν επιθυμείς να συνεχίσεις μαζί του:

  1. Σε κατηγορεί

Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει! Η σοφή αυτή παροιμία είναι 100% αληθινή. Αν ο σύντροφος σου σε κατηγορεί διαρκώς για μικρά και μεγάλα, σημαντικά και ασήμαντα πράγματα, να ξέρεις ότι έχεις θέμα. Το πρόβλημα είναι στη σχέση σου βέβαια και όχι σε εσένα! Αν ο σύντροφος σου σε κατηγορεί για το κάθε τι, αν θεωρεί ότι τα πάντα είναι δικό σου φταίξιμο και σου ρίχνει όλο το βάρος της ευθύνης, αυτό είναι ένα παιχνίδι εξουσίας και χειρισμού. Με το να σε κατηγορεί προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του το δικό του μερίδιο ευθύνης και να σε στριμώξει ψυχολογικά στη γωνία, ώστε να έχει ο ίδιος το πάνω χέρι στη σχέση.

Όμως, το ότι σε κατηγορεί ότι φταις εσύ για όλα έχει και μία βαθύτερη διάσταση: πρόκειται για τον ψυχολογικό μηχανισμό της προβολής. Αυτό σημαίνει ότι ο σύντροφος σου ασυνείδητα προβάλλει επάνω σου τους δικούς του φόβους, άγχη και μειονεξίες, σαν να είναι δικά σου. Αντί δηλαδή να βλέπει στον εαυτό του τις δικές του μειονεξίες, τις καθρεφτίζει σε εσένα και θεωρεί ότι είναι δικό σου το φταίξιμο. Οι άνθρωποι που κατηγορούν τους άλλους και χρησιμοποιούν συχνά τον μηχανισμό της προβολής είναι ανασφαλείς και δεν έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Δε συνειδητοποιούν ότι παίζοντας το παιχνίδι «κατηγορώ τον άλλο» όχι μόνο δεν κερδίζουν, αλλά βγαίνουν τελικά χαμένοι.

  1. Σε κάνει να αισθάνεσαι ντροπή

Ειδικά στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παίζει πολύ το παιχνίδι «κάνω τον άλλον να ντραπεί». Ήδη κάτι τέτοιο είναι οδυνηρό και έχει αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες. Αν σου το κάνει ο ίδιος σου ο σύντροφος, θα πρέπει να αναρωτηθείς τι συμβαίνει. Αν ο σύντροφός σου έχει βαλθεί να σε κάνει να ντρέπεσαι για τον εαυτό σου, κάτι πάει στραβά, πολύ στραβά. Καταρχήν θα πρέπει να αναρωτηθείς για το κίνητρό του: για ποιο λόγο ένας άνθρωπος που λέει ότι σε αγαπάει να θέλει να σε κάνει να αισθάνεσαι ντροπή για τον ίδιο σου τον εαυτό; Ο λόγος είναι ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ανασφαλής. Θέλει να σε κάνει να νιώσεις ντροπή για τον εαυτό σου, ώστε να αισθανθεί ο ίδιος ανώτερος από εσένα. Έτσι, χρησιμοποιεί τακτικές όπως: δε σου κάνει ποτέ κομπλιμέντα, τονίζει τα ελαττώματα ή τις αδυναμίες σου, σε μειώνει, σε υποβιβάζει, όπως είπαμε και πριν σε κατηγορεί και, γενικά δείχνει να μη σου βρίσκει τίποτα καλό. Όλα αυτά συμβαίνουν όχι μόνο όταν είστε οι δυο σας, αλλά και όταν είστε με παρέα. Οι άνθρωποι που κάνουν τον άλλον να ντρέπεται είναι άτομα ψυχολογικά συνεξαρτημένα. Αν φέρεται έτσι ο σύντροφος σου, να ξέρεις ότι θέλει να σε ρίξει στα πατώματα, ώστε να είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να τον αφήσεις πρώτη. Χρησιμοποιεί την ντροπή για να καλύψει τις δικές του μειονεξίες και ανασφάλειες, ώστε να σε κρατήσει στη σχέση, αφού -αν σε κάνει να ντρέπεσαι- αυξάνονται οι πιθανότητες να μην νιώθεις καλά για τον εαυτό σου και τα προτερήματά σου, ενώ παράλληλα μειώνονται οι πιθανότητες να σηκωθείς να φύγεις και να βρεις άλλον σύντροφο.

  1. Σε χρησιμοποιεί για να τονώσει το «εγώ» του

Πρόκειται για μία τακτική την οποία συχνά χρησιμοποιούν οι νάρκισσοι. Ο άντρας αυτός μπορεί να έχει κάποια «λαμπερά» εξωτερικά χαρακτηριστικά, κάποια γοητεία, κάτι που σε μαγνητίζει και είναι αυτό που σε τραβάει αρχικά στη σχέση μαζί του. Με τον καιρό όμως διαπιστώνεις ότι αυτή η γοητεία ξεθωριάζει, ότι υπάρχει και κάτι άλλο, υπόγειο, που σε ενοχλεί, αλλά δεν είναι εύκολο να το εντοπίσεις.

Οι άντρες που κατηγορούν τη σύντροφο τους και την κάνουν να ντρέπεται, βαθιά μέσα τους κατηγορούν τον ίδιο τους τον εαυτό και ντρέπονται για τα δικά τους ελαττώματα. Η ανασφάλειά τους όμως πάει ακόμα βαθύτερα: αναρωτιούνται αν οι ίδιοι αξίζουν, αν έχουν θετικά στοιχεία και αγωνιούν για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι. Αυτοί οι φόβοι και οι ανησυχίες δεν είναι πάντοτε συνειδητοί, αλλά βρίσκονται στο βάθος του ψυχισμού τους. Για να αντισταθμίσουν όλο αυτό το σκοτεινό ψυχολογικό υλικό, οι ανασφαλείς άντρες καλλιεργούν μία εξωτερική εμφάνιση ή στάση ζωής που δείχνει ακριβώς το αντίθετο: παρουσιάζονται ως άνετοι, λαμπεροί, χαρισματικοί άνθρωποι, ώστε να κρύψουν την ψυχολογική τους ανασφάλεια.

Αυτός ο άνθρωπος δεν θέλει σε καμία περίπτωση να φανερωθεί το μυστικό του, δηλαδή η προσωπική του ανασφάλεια. Οπότε, περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τις σχέσεις του και τις ισοπεδώνει. Σε χρησιμοποιεί για κάποιον εμφανή λόγο, π.χ. την ομορφιά σου, τη δουλειά σου, τον χαρακτήρα σου, για να τονώσει τον εαυτό του και να αισθανθεί ο ίδιος καλά. Μόνο που αντί να το κάνει «ανεβάζοντας» σε, σε μειώνει, ώστε να φανεί ο ίδιος καλύτερος. Αυτή η ανασφάλειά του όμως δε βοηθάει ούτε εσένα, ούτε τη σχέση σας.

Αν ανακαλύψεις ότι ο σύντροφος σου παίζει τέτοια παιχνίδια που αντανακλούν την προσωπική του ανασφάλεια, μπορείς καταρχήν να του βάλεις όρια και να του εξηγήσεις ότι αυτές οι συμπεριφορές σε μία σχέση είναι απαράδεκτες. Μπορείς να κάνεις μία λίστα με τις προβληματικές του συμπεριφορές και να του εξηγήσεις πώς αισθάνεσαι όταν φέρεται έτσι. Φυσικά μπορείς να του δώσεις μία ευκαιρία να δουλέψει τα ζητήματά του με έναν ειδικό, ώστε να καλλιεργήσει αυτοπεποίθηση και να μάθει να σχετίζεται με τρόπο που κάνει και τους δύο να αισθάνονται όμορφα μέσα στη σχέση.

 

* Οι άνθρωποι που μας επηρεάζουν αρνητικά είναι συναισθηματικά βαμπίρ. Για να αναγνωρίζετε και να αντιμετωπίζετε τέτοιους ανθρώπους, διαβάστε το βιβλίο μου «Συναισθηματικά Βαμπίρ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mamaya.

varvogli.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.