9 Τips για να Μαζέψετε και να Αποθηκεύσετε τα Χαλιά σας με Ασφάλεια

9 Τips για να Μαζέψετε και να Αποθηκεύσετε τα Χαλιά σας με Ασφάλεια

Η σωστή αποθήκευση των χαλιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σημαντική για την προστασία τους από ζημιές που μπορεί να προκληθούν λόγω ζέστης, υγρασίας, παρασίτων και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων.

Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να κάνετε για να τα αποθηκεύετε με ασφάλεια μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να στρώσετε ξανά:

Καθαρίστε τα σχολαστικά

Πριν αποθηκεύσετε τα χαλιά σας, βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά και απαλλαγμένα από βρωμιά, σκόνη ή λεκέδες. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα και τις δύο πλευρές του χαλιού και προτιμήστε να τα δώσετε στο καθαριστήριο εάν κρίνετε ότι είναι απαραίτητο.

 

Βεβαιωθείτε ότι είναι απόλυτα στεγνά

Βεβαιωθείτε ότι τα χαλιά είναι εντελώς στεγνά πριν τα αποθηκεύσετε. Η υγρασία μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη μούχλας και μούχλας, οδηγώντας σε βλάβη. Εάν είναι απαραίτητο, αφήστε τα χαλιά να στεγνώσουν στον αέρα σε καλά αεριζόμενο χώρο πριν τα αποθηκεύσετε.

Ρολάρετε τα και μην τα διπλώνετε

Τυλίξτε τα χαλιά σας σε ρολό αντί να τα διπλώσετε για να αποφύγετε τις ζάρες, το τσαλάκωμα και τη μόνιμη ζημιά στο πέλος. Τυλίξτε το χαλί σχετικά σφιχτά για να αποφύγετε την υπερβολική τριβή στο πέλος.

 

Χρησιμοποιήστε χαρτί ή ύφασμα χωρίς οξύ

Τοποθετήστε χαρτί ή ύφασμα χωρίς οξύ κατά μήκος του χαλιού όταν το τυλίγετε σε ρολό για να το προστατέψετε από την υγρασία και τα παράσιτα. Αποφύγετε τη χρήση πλαστικού, γιατί μπορεί να παγιδεύσει την υγρασία και να προκαλέσει την ανάπτυξη μούχλας.

Αποθηκεύστε τα σε δροσερό, στεγνό μέρος

Επιλέξτε ένα δροσερό, στεγνό μέρος για να αποθηκεύσετε τα χαλιά σας ώστε να τα προστατεύσετε από τη θερμότητα, την υγρασία και το άμεσο ηλιακό φως. Ιδανικά ο χώρος αποθήκευσης θα πρέπει να έχει σταθερά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας.

Μην τα ακουμπάτε κάτω σε δάπεδο

Αποθηκεύστε τυλιγμένα χαλιά σε κάποιο ράφι, σε παλέτες ή άλλα έπιπλα ώστε να μην ακουμπούν στο δάπεδο. Με τον τρόπο αυτό θα αποτρέψετε την απορρόφηση υγρασίας και κάποια πιθανή ζημιά από παράσιτα. Επίσης να θυμάστε ότι πρέπει να τα αποθηκεύσετε πλαγιαστά και όχι όρθια για να αποφύγετε το τσαλάκωμα.

 

Ελέγξτε τακτικά

Ελέγξτε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα αποθηκευμένα χαλιά σας για να βεβαιωθείτε ότι παραμένουν σε καλή κατάσταση. Τσεκάρετε για τυχόν σημάδια υγρασίας, μούχλας, παρασίτων ή άλλης ζημιάς και λάβετε τα κατάλληλα μέτρα εάν κρίνεται ότι είναι απαραίτητο.

Ποιο είναι το κατάλληλο σημείο αποθήκευσης

Εάν ζείτε σε μια περιοχή με ακραία ζέστη, υγρασία ή διακυμάνσεις θερμοκρασίας, χρειάζεται να βρείτε ένα σκοτεινό και στεγνό μέρος μέσα στο σπίτι, όπως π.χ. η αποθήκη. Αν αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα με την υγρασία ή γενικά δεν υπάρχει το κατάλληλο σημείο στο σπίτι, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τα δώσετε στο καθαριστήριο και να ζητήσετε να σας τα φυλάξουν σε δικό τους χώρο.

Τυλίξτε με υλικό που «αναπνέει»

Υπάρχουν ειδικές σακούλες φύλαξης χαλιών που είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να «αναπνέουν» για να μη δημιουργείται υγρασία στο εσωτερικό τους. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαμβακερά σεντόνια ή καραβόπανα, για να παρέχετε ένα επιπλέον στρώμα προστασίας από τη σκόνη και τα παράσιτα, επιτρέποντας παράλληλα τη ροή του αέρα.

Όλα τα παραπάνω tips θα σας βοηθήσουν να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα χαλιά σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατείνοντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής τους.

Σπύρος Σούλης 
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.