“Agents of Change” – Το 1ο ΓΕΛ Μενεμένης παρουσιάζει….

“Agents of Change” – Το 1ο ΓΕΛ Μενεμένης παρουσιάζει….

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

στο 1ο ΓΕΛ Μενεμένης – “Διδώ Σωτηρίου”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου, το 1ο ΓΕΛ Μενεμένης-“Διδώ Σωτηρίου” διοργάνωσε ένα 2ήμερο δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus “Agents of Change”. Στις δράσεις αυτές συμμετείχε και πενταμελής ομάδα Ολλανδών μαθητριών με την υπεύθυνη του προγράμματος κα Nicole Wieringa από το συνεργαζόμενο σχολείο Revius Lyceum Doorn.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 9/12/2022 οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες, πραγματοποίησαν τις παρουσιάσεις των κεντρικών θεμάτων με τους εξής τίτλους: “Μειονότητες στην Ελλάδα: Η περίπτωση της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης” (με επιβλέπουσα την κα Δέσποινα Αλεξίου), “Θρησκευτικές Μειονότητες στην Ελλάδα” (με επιβλέποντα τον κ. Σαράντη Τούλη) και “Η μειονότητα των Ρομά” (με επιβλέποντα τον κ. Στυλιανό Ζαπρούδη).

Η χορευτική ομάδα του σχολείου με υπεύθυνο τον κ. Ιωάννη Φουτσιτζή παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από τον Πόντο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Πελοπόννησο και τα νησιά.

Την ίδια ημέρα έγινε και η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ “The Lighthouse” του Γιώργου Κουρουτζίδη με θέμα τη δομή φιλοξενίας “Φάρος του Κόσμου”. Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις στον σκηνοθέτη σχετικά με το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ και τη ζωή των Ρομά.

Το Σάββατο 10/12/2022 πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση την οποία προλόγησε η υπεύθυνη επικοινωνίας Erasmus για το 1ο ΓΕΛ Μενεμένης, κα Μαρία-Ισμήνη Χρυσάνθου, και στη συνέχεια χαιρέτησε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, κάνοντας μια ιστορική τεκμηρίωση στην καθιέρωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.Κατόπιν τον λόγο πήραν οι καλεσμένοι ομιλητές από τον Φάρο του Κόσμου, ο πατέρας Αθηναγόρας Λουκατάρης και ο κ. Σταύρος Γιουβάννης, πρεσβευτής Νεολαίας της Unicef και εστίασαν στη σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πράξη. Στη συνέχεια, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ολλανδικού σχολείου κα Nicole Wieringa μίλησε για τη διαχρονική σημασία του σεβασμού των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι Ολλανδές μαθήτριες πραγματοποίησαν μια παρουσίαση για την Ολλανδή Αννα Φρανκ, θύμα του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος.

 

Ακολούθως, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου παρουσίασαν το θεατρικό δρώμενο “ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ: Μια θεατρική αφήγηση”, σε επιμέλεια της εκπαιδευτικού κας Ελένης Κοντού, όπου έγινε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η σύνδεση του χθες και του σήμερα αναφορικά με την ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών σε νέες πατρίδες.

Το κλείσιμο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε με τον στολισμό του δέντρου των ευχών. Μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και πλήθος κόσμου που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να γράψουν ευχές και αυτές να τις “ταξιδέψουν” στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο με το καραβάκια που κατασκεύασε ομάδα μαθητών/τριών με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό κα Δέσποινα Κουρουζίδου. Στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο συνέβαλε και η ομάδα Etwinning του προγράμματος “Α change is gonna come III” με το πρωτότυπο δέντρο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στους/Στις φιλοξενούμενους/ες και στα παιδιά του σχολείου που συμμετείχαν μοιράστηκαν χειροποίητα γούρια, τα οποία κατασκεύασε ομάδα παιδιών του σχολείου μας με την επίβλεψη της κας Καλλιόπης Μάντζιου.

 

Παιδαγωγική ομάδα Erasmus “Agents of Change” 1ου ΓΕΛ Μενεμένης: Δέσποινα Αλεξίου, Στυλιανός Ζαπρούδης, Ελένη Κοντού, Δέσποινα Κουρουζίδου, Σαράντης Τούλης, Μαρία Φτίκα, Μαρία-Ισμήνη Χρυσάνθου (Υπεύθυνη επικοινωνίας).

 

Συμμετέχοντες μαθητές-μαθήτριες: Αναστασιάδης Βασίλειος, Βαφείδου Χριστίνα-Ζαφειρώ, Βοζίκη Αικατερίνη, Γιαννιώτη Μαρία, Γκαλέτση Σπυριδούλα, Δημόκας Ιωάννης, Διαμαντοπούλου Χρυσάνθη, Ελφαρχάνι Μαριάννα, Καζαντζίδου Κωνσταντίνα, Καϊτατζής Εμμανουήλ, Καπούση Αθηνά, Καραγιαννίδης Χρήστος-Παναγιώτης, Κονίδου Ελένη, Κυριακίδου Μαρία-Ελένη, Μπαλαμπανίδου Μαρία-Ελένη, Ναούνης Γρηγόριος, Νεστορούδη Θεοδώρα, Παναγιωτίδης Ιωάννης, Πετρίδης Δημήτριος, Σολδάτου Σοφία, Τζανινιάν-Σπυρίδης Δαυίδ, Τοπούζη Ελπινίκη, Τσαχπίνη Αθηνά, Τσίχλη Αναστασία, Τσίχλης Αλέξανδρος, Τσίχλης Απόστολος,  Χαραλαμπίδου Δήμητρα.

 

 

 

 

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.