Ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο γεμάτο μπάζα στη δυτική Θεσσαλονίκη – Σήκωσε μανίκια η ΑΝΑΚΕΜ

Ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο γεμάτο μπάζα στη δυτική Θεσσαλονίκη – Σήκωσε μανίκια η ΑΝΑΚΕΜ

Την απομάκρυνση χιλιάδων τόνων από μπάζα και απόβλητα από την περιοχή των Λαχανόκηπων, στη Θεσσαλονίκη, και πιο συγκεκριμένα κάτω από τη γέφυρα της ΠΑΘΕ, δίπλα από τον σταθμό των ΚΤΕΛ «Μακεδονία» άρχισε από σήμερα η ΑΝΑΚΕΜ, το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). Μετά τον καθαρισμό στoν ποταμό Χαβρία, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, η ΑΝΑΚΕΜ ξεκίνησε σήμερα έναν συμβολικό σε μεγάλη έκταση καθαρισμό απομάκρυνσης χιλιάδων τόνων μπάζων και λοιπών αποβλήτων, τα οποία απορρίφθηκαν από ασυνείδητους στην περιοχή των Λαχανοκήπων του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Στην περιοχή υπολογίζονται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται 6-7 χιλιάδες τόνοι μπαζών, κάτι λιγότερο δηλαδή από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου καλυμμένου σε ύψος δύο μέτρων από υλικά πάσης φύσεως. Να σημειωθεί ότι παρά τους καθαρισμούς που έχουν γίνει κατά διαστήματα από τον δήμο Θεσσαλονίκης και την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης η κατάσταση παραμένει απογοητευτική.

Η όλη προσπάθεια του καθαρισμού αναμένεται να κρατήσει περίπου μία εβδομάδα με τα συλλεχθέντα υλικά θα οδηγούνται στις μονάδες ανακύκλωσης προκειμένου να ανακυκλωθούν σε ποσοστό 90-95% κατά βάρος προκειμένου να παραχθούν δευτερογενή επιχωματικά υλικά και να επαναχρησιμοποιηθούν εκ νέου σε δημόσια ή τεχνικά έργα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε Ηλίας Δημητριάδης, δήλωσε ότι τα μπάζα είναι το ισχυρότερο ρεύμα αποβλήτων στον κόσμο.

Στην Ευρώπη, όπως ανέφερε, παράγονται κάθε χρόνο 900 εκ. τόνοι, και στην Ελλάδα ανά κάτοικο αντιστοιχεί 1-1,5 τόνος και συνολικά παράγονται περίπου 10-15 εκατ. τόνοι τον χρόνο.

Τόνισε ότι στην Ελλάδα οι ανεξέλεγκτες εναποθέσεις υπολογίζονται σε 50 εκατ. τόνους, λέγοντας περιγραφικά ότι αντιστοιχούν σε δέκα εκατομμύρια τόνους, οι οποίοι είναι περίπου 250 γήπεδα ποδοσφαίρου καλυμμένα σε ύψος δύο μέτρα με μπάζα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της δράσης δεν είναι μόνο ο καθαρισμός αλλά η παράδοση του χώρου για άλλες χρήσεις και δράσεις.

Της εκκίνησης του καθαρισμού της περιοχής των Λαχανοκηπων προηγήθηκε εκδήλωση όπου οι συμμετέχοντες φορείς έστειλα τα δικά τους μηνύματα για τη διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Καλαφάτης: Δράσεις στοχεύουν στη συστηματική συλλογή και επεξεργασία σκουπιδιών

«Η πράσινη ανάπτυξη, η προστασία και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, η αντίσταση στην κλιματική αλλαγή, είναι τα στερεά υλικά με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε τον δρόμο του μέλλοντος μας» τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης. Όπως ανέφερε, «είναι και ο δρόμος που έχουμε επιλέξει ως Κυβέρνηση, για να βαδίσουμε τον δρόμο του μέλλοντος στον τόπο μας». «Δράσεις και πρωτοβουλίες που ευαισθητοποιούν και στοχεύουν στη συστηματική συλλογή και επεξεργασία σκουπιδιών και η μετατροπή τους σε ανακυκλωμένα υλικά που θα επιστρέψουν στην αγορά είναι πολύ σημαντικές για ένα πράσινο και υγιεινό περιβάλλον», υπογράμμισε.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός συνεχάρη τους υπεύθυνους της εταιρείας για την υλοποίηση της δράσης την οποία χαρακτήρισε ως αξιοσημείωτη. Ανέφερε ότι για την κυβέρνηση η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη αποτελεί βασική προτεραιότητα με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Τζιτζικώστας: Η υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης τελειώνει

Το μήνυμα ότι η υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης «τελειώνει εδώ σήμερα» έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζίτζικώστας κατά τις δηλώσεις του στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργανώθηκε πριν την εκκίνηση του καθαρισμού. Ο κ. Τζίτζικώστας τόνισε ότι σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα η δυτική Θεσσαλονίκη, με τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας θα αλλάξει εικόνα με μια αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για όλους. «Στόχο μας είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, είμαστε αποφασισμένοι και θα βάλουμε ένα τέλος στην υποβάθμιση» τόνισε και ανακοίνωσε ότι σε μερικές εβδομάδες από σήμερα ξεκινά η μεγάλη παρέμβαση για την πλήρη αναβάθμιση όλου του παραλιακού μετώπου από το λιμάνι μέχρι το Καλοχώρι για να μπει, όπως τόνισε, ένα τέλος σε αυτές τις εικόνες που δεν τιμούν την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Παράλληλα αναφέρθηκε ότι προχωρά η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του Δενδροποτάμου με το βιολογικό καθαρισμό της Θεσσαλονίκης, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων και καθαρισμών στην περιοχή του Καλοχωρίου και του Θερμαϊκού.

Επενδύσεις προανήγγειλε ο Ζέρβας

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σε δηλώσεις του επισήμανε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θέλει να επενδύσει σε αυτήν την περιοχή. «Ο Δήμος έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις σαν αυτή που γίνεται σήμερα, αλλά παρ’ όλα αυτά βλέπουμε ότι ο χώρος αυτός που θα έπρεπε να είναι προς αξιοποίηση είναι ένας ατελείωτος σκουπιδότοπος», ανέφερε.

Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες, αστυνόμευση, πρόστιμα για αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να πετάξουν τα μπάζα από κάποια ανακαίνιση όπου βρουν και να υπάρχουν τα κίνητρα για την αξιοποίηση αυτών των υλικών. Ο κ. Ζέρβας όπως είπε για να βελτιωθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και να υπάρξει ευταξία στην πόλη πρέπει να δοθούν κίνητρα και να γίνει αστυνόμευση.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι δυστυχώς για την μεγάλη απόρριψη μπάζων ευθύνεται η κακή συνήθεια των πολιτών να πετούν τόνους υλικών που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα Εξοικονομώ και την αναβάθμισης των κατοικιών. Ακόμη είπε ότι συγκεκριμένη δράση καθαρισμού είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία της ΑΝΑΚΕΜ.

Πατουλίδου: Όλοι έχουν ευθύνη γι΄ αυτές τις εικόνες

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλιδου τόνισε ότι την ευθύνη για αυτές τις εικόνες την έχουν όλοι, από τους πολίτες που δεν ενδιαφέρονται που θα πεταχτούν τα υλικά από την ανακαίνιση τους, μέχρι την αστυνομία που πρέπει να ελέγχει και την αυτοδιοίκηση που θα πρέπει να καθαρίζει.

Γραφάκος: Μείωση του ποσοστού ταφής αποβλήτων κάτω από το 10% στην Κεντρική Μακεδονία

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, σημείωσε ότι «εμείς τα τελευταία δυο χρόνια προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες. Προχωρήσαμε στην ενίσχυση και την αναβάθμιση σε ανεξάρτητη αρχή του ΕΟΑΝ. Αποτυπώσαμε στους δήμους να γνωρίζουν ποιος κάνει έργα που παράγουν απόβλητα και σκληραίνουμε το πλαίσιο των κανόνων για τους μεταφορείς αποβλήτων για να σταματήσει η παραοικονομία και η παραβατικότητα».

Ο κ. Γραφάκος συνεχάρη την εταιρεία για τη συγκεκριμένη δράση της η οποία όπως είπε έχει έχει έναν ευρύτατο συμβολισμό. Εξήρε το έργο για της ορθή διαχείρισης των αποβλήτων και ανέφερε ότι ο ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας αποτελεί ένα παράδειγμα αξιοπιστίας ενώ εκτίμησε ότι η Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας θα καταφέρει να μειώσει το ποσοστό της ταφής αποβλήτων κάτω από το 10%.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης, τόνισε ότι «τα σκουπίδια μπορούν να ανακυκλωθούν. Πλέον ξεκινάμε έναν νέο δρόμο και με τον νόμο για τη Ανακύκλωση, με τη σύμπραξη όλων, μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο της προστασίας του περιβάλλοντός μας».

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την άσχημη περιβαλλοντική κατάσταση που παρουσιάζει η Δυτική Θεσσαλονίκη. Δείχνοντας της εικόνα με τα μπάζα δήλωσε χαρακτηριστικά «εδώ η περιοχή έχει γίνει δοχείο αποβλήτων».

Ακόμη, παρακάλεσε να συνεχίσουν τις προσπάθειες οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και να συμβάλουν με τα έργα τους στην αναβάθμιση της περιοχής.

Το ιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΚΕΜ Ιωάννης Παπαηλιόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών καθαρισμού. Τόνισε ότι «όλοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε στη σωστή διαχείριση των αποβλήτων με τον καλυτερο δυνατο τροπο. Αυτά τα αποβλητα χρειάζεται να αξιοποιηθουν σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.Η ΑΝΑΚΕΜ με τις δράσεις της επιδιώκει να παρουσιάσει το ταξιδι του αποβλήτου».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Ιωάννης Δαρδαμανέλης και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης και ο αντιδήμαρχος Δέλτα Γιώργος Κυριακίδης.

H επιχείρηση της απομάκρυνσης των αποβλήτων ξεκίνησε αμέσως μετά την εκδήλωση η οποία θα γίνει κάτω από τη γέφυρα της ΠΑΘΕ, στον παράδορμο, από τη συμβολή του με την οδό Γιαννιτσών έως τη συμβολή με την οδό 26ης Οκτωβρίου.

Οι εργασίες απομάκρυνσης των αποβλήτων που ανέρχονται σε χιλιάδες τόνους θα διαρκέσουν περίπου τρεις εβδομάδες.

Τα απόβλητα αποτελούνται από ΑΕΚΚ με προσμίξεις από ξύλα, πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες, ογκώδη απόβλητα κ.ο.κ. Μετά τη συλλογή τους τα απόβλητα θα οδηγηθούν προς επεξεργασία σε κατάλληλα αδειοδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποβλήτων πρόκειται να μετατραπεί σε δευτερογενές υλικό, κατάλληλο προς χρήση. Θα διατεθεί, δε, σε συγκεκριμένα έργα, μετά από συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία της η ΑΝΑΚΕΜ, πέρα από την ευαισθητοποίηση για τη διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος, στοχεύει στον καθαρισμό και την προστασία ιδιαίτερα επιβαρυμένων περιοχών στις παρυφές του αστικού ιστού και ευαίσθητων οικοσυστημάτων, στην κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την ανάληψη σχετικών δράσεων και στην προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης των ΑΕΚΚ ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος.

Μετά τους Λαχανόκηπους, ανάλογες πιλοτικές δράσεις θα υλοποιήσει η ΑΝΑΚΕΜ σε δύο προστατευόμενες περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, στο Δέλτα Αξιού και στη λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου.

Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν με τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων από τη Θεσσαλονίκη, της ομάδας Εχεδώρου Φύσις και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελοχωρίου.

greenagenda.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.