Αιολικό πάρκο: Ολοκληρωμένη πρόταση της αντιπροέδρου τοπικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου

Αιολικό πάρκο: Ολοκληρωμένη πρόταση της αντιπροέδρου τοπικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου

Θεωρώ άκρως απαραίτητο και εφόσον έχουμε το πλεονέκτημα του ορεινού όγκου την δημιουργία ενός αιολικού πάρκου το οποίο μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει τόσο για το Ωραιόκαστρο όσο και για τα γύρω χωριά.

Εκμεταλευόμενοι την νέα προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ 2021-2027 με Κοινοτικούς πόρους άνω των 20 δισ. Ευρώ οι οποίοι πρόκειται να χρηματοδοτησουν και επενδύσεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα μέσω της προώθησης μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας, των πράσινων επενδύσεων, το αιολικό πάρκο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

-οι τιμές πώλησης της αιολικής ενέργειας είναι τέτοιες που επιδοτούν στην πράξη τους καταναλωτές και όχι το αντίστροφο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας , το 2017, η μέση αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που παράχθηκε από ανανεώσιμες πηγές ήταν 101,99 €/MWh. Τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν 5.515,4 GWh με μέσο κόστος για τον καταναλωτή́ 92,3 €/MWh. Επομένως, το 2017, τα αιολικά πάρκα επιδότησαν το κόστος του καταναλωτή κατά 53,45 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τα νέα αιολικά πάρκα μειώνουν περαιτέρω το κόστος του καταναλωτή, καθώς πωλούν ηλεκτρική ενέργεια σε ακόμη χαμηλότερη τιμή (περίπου 57,74 €/MWh).

– Τα αιολικά πάρκα δημιουργούν θέσεις εργασίας

-Η εγχώρια προστιθέμενη αξία τους φθάνει στο 35% του κόστους επένδυσης κατά την κατασκευή τους και πάνω από το 80% του κόστους κατά τη λειτουργία τους.

-Ελκύουν άμεσες ξένες επενδύσεις.

-Εξοικονομούν πολύτιμους πόρους για την οικονομία μειώνοντας τις εισαγωγές και μεσοπρόθεσμα μπορεί να κάνουν την Ελλάδα εξαγωγό πράσινης ενέργειας.

-Δημιουργούν πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, νέες δουλειές, μείωση του λογαριασμού ρεύματος, τοπικά έργα ανάπτυξης και υποδομών. Για παράδειγμα, στη νότια Εύβοια, τα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 218,7MW που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1998-2017 έχουν προσφέρει συνολικά 82,6 εκατ. ευρώ στην τοπική κοινωνία έως το 2018 και συνεχίζουν να προσφέρουν 4 εκατ. ευρώ κάθε έτος.

-Δεν μειώνουν την αξία της γης και δεν έχουν αρνητική επίπτωση στον τουρισμό. Για παράδειγμα στην Κεφαλονιά, ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας, τα τελευταία 15 έτη εγκαθίστανται συνεχώς νέα αιολικά πάρκα. Την ίδια περίοδο, οι ξενοδοχειακές κλίνες μέσης και ανώτερης κατηγορίας σχεδόν διπλασιάστηκαν και ξεκίνησαν να λειτουργούν νέα πεντάστερα ξενοδοχεία. Επιπλέον μελέτες στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έδειξαν ότι η επίπτωση της γειτνίασης με αιολικά πάρκα στην αξία της γης είναι στατιστικά ασήμαντη ακόμη και όταν βρίσκονταν σε απόσταση μόλις 800 μέτρων. Αντιθέτως, αρνητική επίπτωση στις τιμές των ακινήτων είχαν οι χώροι υγειονομικής ταφής σε απόσταση μικρότερη των 800 μέτρων (-12,2%), οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι (-5,3%) και οι γραμμές μεταφοράς (-9,3%) σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων.

Τέλος για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην ορνιθοπανίδα που επίσης αναφέρεται συχνά, μελέτη του 2013 έδειξε πως η ετήσια θνησιμότητα πτηνών είναι, 0,269 θάνατοι/GWh για αιολικά πάρκα, 0,416 θάνατοι/GWh για την πυρηνική ενέργεια και 5,18 θάνατοι/GWh για τη θερμοηλεκτρική παραγωγή με ορυκτά καύσιμα.

Μαρία Τοψή Αντιπρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου 

vendo

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρνητικα:
  1)Αισθητικη επιπτωση,Πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με την οπτικη εικονα που έχουν οι ανεμογεννήτριες στο όμορφο τοπίο της φύσης. Πιστεύουν ότι οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες αποσπά τους θεατές από το όμορφο περιβάλλον.
  2)Αν και αυτό μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα (τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε ερημικές περιοχές, μακριά από ανθρώπους), μπορεί επίσης να είναι ένα μειονέκτημα. Το κόστος ταξιδιού και συντήρησης στις τουρμπίνες αυξάνεται και είναι χρονοβόρο.
  3)Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα ιπτάμενα ζώα. Πολλά πουλιά και νυχτερίδες έχουν σκοτωθεί πετώντας,αποτελωντας σημαντικο κινδυνο για πουλια υπο την απειλη εξαφανισης
  4)Μερικές ανεμογεννήτριες τείνουν να προκαλούν πολύ θόρυβο που είναι δυσάρεστος
  5)Η αιολική ενέργεια έχει ένα μειονέκτημα, ότι δεν είναι μια σταθερή πηγή ενέργειας. Αν και η αιολική ενέργεια είναι βιώσιμη και δεν θα εξαντληθεί ποτέ, ο άνεμος δεν φυσά πάντα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους προγραμματιστές ανεμογεννητριών, οι οποίοι συχνά ξοδεύουν σημαντικό χρόνο και χρήμα για να διερευνήσουν εάν ένας συγκεκριμένος ιστότοπος είναι κατάλληλος για την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Για να είναι αποτελεσματική η ανεμογεννήτρια, η τοποθεσία στην οποία κατασκευάζεται πρέπει να διαθέτει επαρκή παροχή αιολικής ενέργειας.
  6)Όχι μια κερδοφόρα χρήση της γης: – Οι εναλλακτικές χρήσεις για τη γη μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αξία από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας,μαλιστα οι εκτασεις που απαιτουνται για την κατασκευη ενος αιολικου παρκου ειναι τεραστιες
  7)Η κατασκευή και εγκατάσταση ανεμογεννητριών απαιτεί μεγάλες επενδύσεις εκ των προτέρων – τόσο σε εμπορικές όσο και σε οικιακές εφαρμογές.
  8)Προσωπικη εμπειρια:Σε προσφατο ταξιδι μου στην χωρα της Αυστριας ετυχε να περασω εναν μεγαλο κεντρικο δρομο ο οποιος περιβαλλεται απο χιλιαδες ανεμογεννητριες κατι που μου προκαλεσε σοκ καθως παρολο που ηταν αργα το βραδυ και εξω επικρατουσε σκοταδι τα φωτα στον κεντρικο δρομο ηταν ολα κλειστα κατι που μου λεει πως αν ενα τεραστιο σαν αυτο αιολικο παρκο δεν παραγει αρκετη ενεργεια για τα φωτα στον δρομο τοτε σε τι πραγματικα θα ειναι ωφελιμο?η μηπως δεν ειναι?
  Καταληγοντας η αιολικη ενεργεια δεν ειναι η λυση ουτε η ηλιακη και παρομοιους λογους, πιστευω πως θα πρεπει να στραφουμε σε ποιο αξιοπιστες ,καθαρες και παραγωγικες ενεργειες οπως η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!!!δυστιχως ομως λογο του οτι ειμαστε μια σειμσογενης περιοχη η καταστκευη ενως πυρηνικου εργοστασιου καθισταται αδυνατη….

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.