Αλαλούμ με τα σχολικά γεύματα στη δυτική Θεσσαλονίκη

Απευθείας αναθέσεις, σύγχυση και έντονο παρασκήνιο
«Ο πρωθυπουργός εκτέθηκε» λένε οι δήμαρχοι.
Σχολείο γεύμα

Της Φανής Σοβιτσλή και του Αλέξανδρου Φωτιάδη

Με απευθείας αναθέσεις ύψους 875.000 ευρώ επιχειρεί η Κυβέρνηση να καλύψει για τρεις μήνες το πρόβλημα της ακραίας φτώχειας και του υποσιτισμού των ανήλικων παιδιών, όπως ορίζει η τροπολογία για το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών περίπου 10 χιλιάδων μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρέχοντας δωρεάν 11 εκατομμύρια γεύματα ενώ απευθύνεται πρωτίστως στους μαθητές των υποβαθμισμένων περιοχών της ελληνικής επικράτειας. Στόχος του προγράμματος, όπως ορίζει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, είναι «η προστασία των παιδιών από τις πιο ακραίες συνέπειες της οικονομικής κρίσης», ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν και πάντως μόλις η Κυβέρνηση είναι σε θέση να εξασφαλίσει τις οικονομικές απαιτήσεις των προμηθευτών που φαίνεται να βάζουν «βέτο» αν δεν δουν να διασφαλίζονται μέσω της νομοθεσίας οι οφειλές απέναντι τους.

Τα σχολικά γεύματα θα καταναλώνονται και τις πέντε σχολικές ημέρες από τους μαθητές που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, με εξαίρεση τους τρεις πρώτους μήνες που θα χορηγηθούν μόλις 35 γεύματα καθώς το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πιλοτικά. Η κατανάλωση των γευμάτων θα γίνεται στο χρόνο σίτισης που ξεκινά αμέσως μετά τη λήξη του υποχρεωτικού μαθήματος και έχει διάρκεια 40 λεπτών (13:20 με 14:00) ενώ θα μοιράζονται στην αίθουσα σίτισης την ίδια στιγμή προκειμένου να διατηρούνται σταθερές οι θερμοκρασίες συντήρησης. Εξάλλου, οι μαθητές που δεν φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα θα παραλαμβάνουν το γεύμα σε ατομική συσκευασία, μετά τη λήξη του μαθήματος (13.15).
Το κόστος κάθε ατομικού γεύματος ανέρχεται στα 2,5 ευρώ ενώ το μενού είναι πλήρες, έχει διαμορφωθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα ελέγχεται τακτικά από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας έχει οριοθετήσει σαφείς κανόνες υγιεινής και συντήρησης των τροφίμων για τους προμηθευτές τονίζοντας ότι τα κρύα γεύματα θα πρέπει να διατηρηθούν υπό ψύξη (4ο C) για δύο ώρες προτού καταναλωθούν από τους μαθητές ενώ τα ζεστά γεύματα θα πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 63ο C.

Οι δαπάνες του προγράμματος, θα καθοριστούν με ακρίβεια μετά και την συμπλήρωση του αριθμού των μαθητών ενώ το κόστος του πρώτου τριμήνου πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος υπολογίζεται περίπου στα 875.000 ευρώ. Το κόστος θα καλύψει το υπουργείο Εργασίας μέσω πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού ή του εθνικού σκέλους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τρέχει να προλάβει το… 2015
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η ηγεσία του υπουργείου παραπέμπει σε στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών που διενεργήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ το 2015 και με βάση τα οποία ο κίνδυνος φτώχειας για ανήλικα παιδιά έως 17 ετών ανέρχεται στο 26,6% (από 25,5% το 2014) ενώ το βάθος κινδύνου της παιδικής φτώχειας, δηλαδή το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε οικογένειες στα όρια της φτώχειας, στο 34,5%.

Το παράδοξο της έκθεσης είναι ότι η Κυβέρνηση κάνει απευθείας ανάθεση σε προμηθευτές τροφίμων «κατά παρέκκλιση των οριζόμενων της κείμενης νομοθεσίας» καθώς «δεν είναι δυνατή η τήρηση προθεσμιών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία […] για την άμεση και επιτακτική κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο» βασιζόμενη σε στοιχεία που ισχύουν τα τελευταία δύο(!) χρόνια. «Κερασάκι» στην τούρτα της Έκθεσης είναι ότι σπεύδει να χαρακτηρίσει τις συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης ως «επείγουσες και απρόβλεπτες περιστάσεις» ενώ παρέχει τη δυνατότητα στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας να συνάπτει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών σχολικών γευμάτων.

Το πρόγραμμα διατροφής
Σύμφωνα με το υπουργείο Πειδείας, υπάρχει πρόβλεψη για την τροφοδοσία από τον Νοέμβριο ενώ Δευτέρα με Πέμπτη τα γεύματα παραμένουν ίδια και στις δύο επιλογές ενώ ελαφρά διαφοροποιημένη ανάμεσα στα δύο τετράμηνα είναι η Παρασκευή.

Περιμένουν όλοι την Φωτίου
Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος «σχολικών γευμάτων» φαίνεται να μοιράζονται τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας με τα στελέχη τους να δυσκολεύονται να τοποθετηθούν επί των εξελίξεων. Μάλιστα, από πλευράς υπουργείου Εργασίας υπήρξε ελλιπής ενημέρωση απέναντι στα στελέχη του ΥΠΕΠΘ, υπουργικά ή περιφερειακά, που αναμένουν κι εκείνοι με την σειρά τους σχετική εισήγηση από την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι σε θέση να γνωστοποιήσουν περισσότερες λεπτομέρειες στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας.

Το παρασκήνιο της Θεσσαλονίκης
Σε μία από τις πρώτες συσκέψεις του στο γραφείο της Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε στους δημάρχους ότι η παροχή γευμάτων αφορά 30.000 μαθητές από 151 σχολεία οκτώ δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Το αρχικό πλάνο του πρωθυπουργού έλεγε ότι η έναρξη του προγράμματος θα γινόταν το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου 2017 καθώς το τελευταίο είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, ενώ το κονδύλιο ήταν περίπου ύψους 11.5 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε στους επικεφαλείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι τα προγράμματα προορίζονται να αναλάβουν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

Στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό βρέθηκαν οι δήμαρχοι Πέτρος Σούλας (Κορδελιό – Εύοσμος), Δημήτρης Δεμουρτζίδης (Παύλος Μελάς), Λάζαρος Κυρίζογλου (Αμπελόκηποι – Μενεμένη), Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολη – Συκιές), Μίμης Φωτόπουλος (Δέλτα), Διαμαντής Λιάμας (Βόλβη) και Γιάννης Τσουκνίδας (Χαλκηδόνα) ενώ αργότερα προστέθηκε στη λίστα συμμετοχής στο πρόγραμμα και ο δήμος Λαγκαδάς, ύστερα κι από σχετικό αίτημα που υπεβλήθη στην Κυβέρνηση και ζητούσε την ένταξη 2.500 μαθητών των τοπικών σχολείων στο πρόγραμμα.

Δήμαρχοι: «Ο πρωθυπουργός εκτέθηκε»

Με σκληρή γλώσσα απαντούν οι δήμαρχοι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην αθέτηση της υπόσχεσής του όσον αφορά στον αριθμό των σχολικών γευμάτων που θα δοθούν τελικά στους μαθητές.

Στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης το πρόγραμμα επρόκειτο να αρχίσει σε 16 δημοτικά σχολεία για τη στήριξη μαθητών, οι γονείς των οποίων ανήκουν στις οικονομικά αδύναμες οικογένειες, καθώς επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. «Στην εξαγγελία αυτή οι δήμαρχοι είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, ωστόσο υπήρξε η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να τρέξει με επιτυχία, όπως στην Αττική. Είμαστε πλέον στο Φλεβάρη και το πρόγραμμα παραμένει παγωμένο, ενώ θεωρητικά θα άρχιζε το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου» τόνισε ο δήμαρχος, Λάζαρος Κυρίζογλου. Επισήμανε μάλιστα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση για το τι θα γίνει, γεγονός που θέτει πολλά ερωτηματικά. «Θεωρώ και αυτή η εξαγγελία χάθηκε στο συρτάρι της γραφειοκρατίας» σχολίασε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως «ο πρωθυπουργός εκτέθηκε, διότι όπως διαφάνηκε ούτε η κυβέρνηση μπόρεσε να παρακάμψει την αυστηρή νομοθεσία για το σύστημα προμηθειών – ανάθεσης που αφορούσε εν προκειμένω τα σχολικά γεύματα».

Ο κ. Κυρίζογλου δεν παρέλειψε μάλιστα να υπογραμμίσει ότι οι δήμαρχοι στη σύσκεψη στο γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, είχαν επισημάνει στον κ. Τσίπρα ότι δεν είναι καθόλου εύκολη η διαδικασία του διαγωνισμού, ούτε από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου, για την επιλογή αναδόχου που θα παρασκεύαζε τα σχολικά γεύματα. «Το είχαμε ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό και αποδείχθηκε ότι δικαιωθήκαμε. Ωστόσο αυτοί που αδικούνται είναι οι ίδιοι οι μαθητές και οι γονείς τους που είχαν μεγάλη ανάγκη το πρόγραμμα» σημείωσε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Στο δήμο Δέλτα, το πρόγραμμα αφορούσε 8.000 μαθητές δημοτικών σχολείων της περιοχής. Ο δήμαρχος, Μίμης Φωτόπουλος υποστηρίζει και αυτός με τη σειρά του ότι ο πρωθυπουργός εκτέθηκε με αυτήν την εξαγγελία. «Είναι άδικο για τόσες χιλιάδες παιδιά και τους γονείς τους να διαπιστώνουν ότι το πρόγραμμα παγώνει, τη στιγμή που το είχαν μεγάλη ανάγκη» αναφέρει ο κ. Φωτόπουλος. Προσθέτει ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν γίνει συσκέψεις επί συσκέψεων, να ενημερώνεται η κοινωνία και στο τέλος να αποδεικνύεται ότι το πρόγραμμα δεν προχωρά, λόγω διαφόρων κωλυμάτων. «Δεν μπορεί μια συντεταγμένη πολιτεία να μην έχει διασφαλίσει προηγουμένως ότι μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Δεν μπορεί αν εξαγγέλλεις μια παροχή και μετά να την παγώνεις Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί αντιπαραθέσεις στην ίδια την κοινωνία, η οποία έχει κάθε λόγο να αντιδρά» τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα. Ανέφερε μάλιστα ότι η όποια επιτυχία είχε το πρόγραμμα στην Αττική οφείλεται στο γεγονός, ότι εκεί εφαρμόστηκε πιλοτικά, σε μια μόνο περιοχή, στο Πέραμα.

Ξεσηκωμένη όμως είναι και η κοινωνία στο δήμο Λαγκαδά, σχολεία του οποίου εντάχθηκαν πολύ αργότερα στη λίστα των 151 δημοτικών όπου θα παρέχονταν τα σχολικά γεύματα. Το αίτημα για την ένταξη της περιοχής υπέβαλε στην κυβέρνηση ο ίδιος ο δήμαρχος, Γιάννης Καραγιάννης, το οποίο έγινε δεκτό στη συνέχεια, εξηγώντας σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό όλους τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να διατεθούν τα σχολικά γεύματα σε 2.500 μαθητές δημοτικών σχολείων. «Το πρόγραμμα ήταν μια θετική πρωτοβουλία και εμείς ως διοίκηση που τρέξαμε τη διαδικασία για την ένταξη των σχολείων, ζητούμε καλόπιστα από την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευση της και να υλοποιήσει το πρόγραμμα» επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης.

Αναφέρει ακόμη ότι την κοινωνία, τους γονείς και τα παιδιά, δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου οι νομικές αγκυλώσεις που μπορεί να υπάρχουν για τη μη υλοποίηση του προγράμματος. «Οι οικογένειες αυτές έχουν μεγάλες ανάγκες και έχουν την απαίτηση να τρέξει το συντομότερο δυνατό το πρόγραμμα, καθώς ήδη τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία να συγκεντρώσουν και να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις που απαιτήθηκαν για τη διαδικασία» σημείωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Από τη δική του πλευρά, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τόνισε: «Ελπίζω και εύχομαι να μην διαψευσθεί η Κυβέρνηση και να μην ακυρωθεί το πρόγραμμα για το οποίο μας έχει ήδη ενημερώσει ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη». Ωστόσο, ο δήμαρχος τόνισε ακόμη ότι η δυσκολία που παρουσιάστηκε αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος δικαίωσε τις επιφυλάξεις των δημάρχων οι οποίες είχαν διατυπωθεί στη διάρκεια της σύσκεψης. «Αντιλαμβάνομαι ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες έγκεινται στο θέμα της; νομιμότητας σχετικά με τη διαδικασία του διαγωνισμού της τροφοδοσίας», κατέληξε ο κ. Δανιηλίδης.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.