“Αλληλεγγύη Ανατροπή” : να ανατραπεί το τραγικό ενδεχόμενο να υλοποιηθεί η ρυπογόνος καύση απο το ΤΙΤΑΝ

“Αλληλεγγύη Ανατροπή” : να ανατραπεί το τραγικό ενδεχόμενο να υλοποιηθεί η ρυπογόνος καύση απο το ΤΙΤΑΝ

Καθαρά αρνητική ήταν η θέση της παράταξης μας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Ωραιοκάστρου την 23-6-2020 στην καύση RDF –SRF από τον ΤΙΤΑΝΑ και συνεπώς στην μεταβολή και τροποποίηση της Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) με την οποία επιτράπηκε από το ΥΠΕΝ  στη τσιμεντοβιομηχανία  να καίει το  απορριμματογενές αυτό καύσιμο.

Η τακτική της βιομηχανίας να καταθέσει παραμονή Χριστουγέννων το αίτημα της για την τροποποίηση της αρχικής μελέτης (με την οποία της είχε δοθεί άδεια από το 2014 να καίει άλλα εναλλακτικά καύσιμα) και στη συνέχεια εν μέσω πανδημίας και καραντίνας να αποφύγει την διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς (ΟΤΑ, ΤΕΕ, επιστημονικούς, επαγγελματικούς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς, κ.λ.π. συλλόγους, σωματεία και κινήσεις πολιτών) αναδεικνύει την αναξιοπιστία της για την «καθαρότητα» του καυσίμου που ισχυρίζεται ότι δεν αφήνει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπως ισχυριζόταν παλαιότερα για το καύσιμο PET – KOK  που χρησιμοποιεί σήμερα και είναι αποδεδειγμένα ρυπογόνο.

Οι εκπρόσωποι της εταιρίας δεν μπόρεσαν να πείσουν κανένα δημοτικό σύμβουλο για την αξιοπιστία των επιχειρημάτων τους αφού και η εμπειρία απέδειξε ότι η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο που καίει σήμερα RDF –SRF δεν κατάφερε να περιορίσει την μόλυνση στην περιοχή, ξεσηκώνοντας εναντίον της Ιατρικό σύλλογο, Τεχνικό επιμελητήριο αλλά και όλο το λαό του νομού Μαγνησίας.

Στην Ελλάδα σήμερα και ειδικά στην μητροπολιτική περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας  που η ανακύκλωση βρίσκεται σε νηπιακά επίπεδα και η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή είναι ουτοπία, φαντάζει ως κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι σύμμεικτα απορρίμματα θα πάρουν τον δρόμο για τους κλίβανους της βιομηχανίας. Αλλά και εάν κάποτε ήθελε εφαρμοστεί στον απόλυτο βαθμό η διαλογή στην πηγή, τότε είναι βέβαιο ότι το υπόλειμμα  προς καύση δεν θα επαρκούσε, γεγονός που θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην εισαγωγή απορριμμάτων (βλ. π.χ από Ιταλία στην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ) πιθανά από Βουλγαρία όπου οι κανόνες ανακύκλωσης δεν τηρούνται και με την μεγαλύτερη ευλάβεια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι εκπρόσωποι μας στο δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισαν ψήφισμα με το οποίο σχεδόν σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο δηλώνει την αντίθεση του στην καύση του απορριμματογενούς καυσίμου RDF & SRF από τον ΤΙΤΑΝΑ και τονίζει την ανάγκη για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και κινητοποιήσεων για να ανατραπεί το τραγικό ενδεχόμενο να υλοποιηθεί η ρυπογόνος αυτή καύση που θα επιβαρύνει όλη την περιοχή του δήμου Ωραιοκάστρου, Ευκαρπίας και όχι μόνο.

 

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.