Ανησυχούν οι λοιμωξιολόγοι για τα κρούσματα σε γηροκομεία-Τέσσερις θάνατοι

Ανησυχούν οι λοιμωξιολόγοι για τα κρούσματα σε γηροκομεία-Τέσσερις θάνατοι

Ανησυχία προκαλούν στους λοιμωξιολόγους τα κρούσματα στις κλειστές δομές, που εξακολουθούν να αποτελούν εστίες μόλυνσης. Σε καραντίνα 10 ημερών τέθηκε το γηροκομείο στο Μαρούσι, όπου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 18 ηλικιωμένοι, και ένας εργαζόμενος. Εν τω μεταξύ, ακόμα τρεις άνθρωποι κατέληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη χώρα μας. Πρόκειται για μια 94χρονη που νοσηλευόταν στο nοσοκομείο της Μυτιλήνης, με υποκείμενα νοσήματα. Μια 74χρονη η οποία νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, επίσης, με υποκείμενα νοσήματα, και ένας 86χρονος που άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Πριν από λίγο κατέληξε και μία 99χρονη από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 279.

Ο οίκος ευγηρίας στο Μαρούσι τέθηκε σε 10ημερη καραντίνα, μετά την διαπίστωση 19 κρουσμάτων (18 ηλικιωμένοι και ένας εργαζόμενος), στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιούνται σε κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι 17 είναι ασυμπτωματικοί και ένας έχει παρουσιάσει κάποια συμπτώματα. Στο γηροκομείο φιλοξενούνται πάνω από 100 ηλικιωμένοι και κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τους ελέγχους στους φιλοξενούμενους και αναμένονται τα αποτελέσματα και άλλων δειγμάτων.

Στα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορονοϊού η αστυνομία προχώρησε στην ειδική διαμόρφωση 20 περιπολικών στην Αθήνα ώστε να γίνεται με ασφάλεια η μεταφορά κρατουμένων που είναι θετικοί στον Covid-19, ενώ έχει δοθεί εντολή να διαμορφωθούν ανάλογα και άλλα 15 περιπολικά.

Στο Γηροκομείο Αθηνών όπου φιλοξενούνται 150 ηλικιωμένοι και εργάζονται 100 άτομα, μετά από διενέργεια ελέγχων διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κρούσμα κορονοϊού, καθώς βγήκαν αρνητικά όλα τα τεστ, ενώ τηρούνται πιστά τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Για την έξαρση των κρουσμάτων στα κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων μίλησε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζοντας ότι κλιμάκια της Περιφέρειας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αττικής και τον ΕΟΔΥ πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους. Ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε όσους επιστρέφουν από διακοπές, εργαζόμενους αλλά και οικογένειες των ηλικιωμένων.

Εν τω μεταξύ, την πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και την αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, γνωστοποίησε το Υπουργείο Υγείας.

Η πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων για τη διενέργεια των τεστ κορονοϊού θα αποκατασταθεί στις 8 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρηματίες καταστημάτων εστίασης με επιστολή τους στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης ζητούν επανεξέταση των μέτρων για τους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους. Ειδικότερα, οι επιχειρηματίες ζητούν την κατάργηση ή προσαρμογή, του -γενικής ισχύος- μέτρου που επιτάσσει την αναλογία παρουσίας 1 ατόμου ανά 2 τ.μ. στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των επιχειρήσεων εστίασης.

Επίσης, σε καραντίνα 14 ημερών τέθηκε το Κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος. Ο 40χρονος από τη Σομαλία, έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας και μάλιστα είχε ταξιδέψει στην Αθήνα προς αναζήτηση εργασίας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διοικητής του ΚΥΤ Μόριας Νίκος Μπαμπάκος, ανέφερε ότι μέσα στο ΚΥΤ υπάρχουν χώροι καραντίνας και οι πρώτοι δύο που διαπιστώθηκε ότι είχαν έρθει σε επαφή με τον 40χρονο Σομαλό βρίσκονται ήδη εκεί, ενώ συνεχίζονται οι ιχνηλατήσεις των επαφών του. Όπως είπε ο κ. Μπαμπάκος ο Σομαλός έφυγε από τη Λέσβο στις 17 Ιουλίου και επέστρεψε στις 28 Αυγούστου, ενώ στις 21 Αυγούστου είχε λάβει κάρτα διαμονής από το Κέντρο Ασύλου Αλίμου. «Προσπαθούμε να τηρήσουμε όσο γίνεται δυνατό τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, καθώς υπάρχουν περίπου 13.000 άνθρωποι μέσα σε αυτό», σημείωσε ο διοικητής του ΚΥΤ.
Στον χώρο του καταυλισμού της Μόριας επιτρέπεται η είσοδος μόνο προσωπικού ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση ενώ επιτόπου βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Οδηγία για ταξιδιώτες από Ρωσία

Σε νέα αεροπορική οδηγία για τους ταξιδιώτες από Ρωσία προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με την οδηγία από 7 Σεπτεμβρίου έως και την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 τα μεσάνυχτα, οι ταξιδιώτες από Ρωσία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ Covid-19 που θα πρέπει να έχουν διενεργήσει μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF). Η αεροπορική οδηγία προβλέπει επίσης ανώτατο όριο εισόδου 500 ατόμων την εβδομάδα και μόνο στους αερολιμένες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου.

Πρώτο Πρόγραμμα

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.