Απολαυστικό βίντεο με τον μικρό-μυστικό σκαντζόχοιρο

Η συνάντηση με ένα σκαντζόχοιρο φέρνει αισθήματα περιέργειας και χαράς επειδή δεν τον συναντάμε συχνά. Μυστικός και πάντα εξωτικός !!!

Το βίντεο που ακολουθεί είναι ένα υπέροχο μάθημα αγάπης στην φύση και σε αυτά τα πλασματάκια.

Σκαντζόχοιροι ονομάζονται τα μικρά αγκαθωτά θηλαστικά της υποοικογένειας των ερινακεινων της οικογένειας των ερινακειδων της τάξης των εντομοφάγων υπάρχουν 15 είδη σκαντζόχοιρων σε 4 γένη , που συναντώνται στην Ασία την Ευρώπη την Αφρική και την Νέα Ζηλανδία ζει σε όλη την Ευρώπη και την Ασία , ΄΄ Εχίνος ΄΄ήταν αρχικά το αρχαιοελληνικό όνομα του σκαντζόχοιρου και όχι του αχινού.

Τον βλέπουμε σε κήπους και χωράφια. Εντελώς ακίνδυνος , νυχτόβιο ζώο , τρέφεται τη νύχτα την ημέρα κρύβετε στη φωλιά του , που την φτιάχνει μέσα σε πυκνά βάτα ή κρύβεται μέσα σε θάμνους.                                                                                                           Τον χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη σε καταφύγιο που έχει βρει σε κάποια τρύπα του εδάφους ανάμεσα στης ρίζες ενός δέντρου ή σε πολλή πυκνά βάτα.                              Τρώει σκουλήκια,σαλιγκάρια,γυμνοσάλιαγκες,ποντίκια,αρουραίους,βατράχους εκλεκτός μεζές του είναι τα φίδια αφού τα πιάνει με τα δόντια του και κουλουριαστεί εκείνα προσπαθώντας να ξεφύγουν χτυπιούνται πάνω στα αγκάθια του και σκοτώνονται μόνα τους,όταν δεν κινούνται άλλο νιώθει ότι είναι πια νεκρά και ξεκουλουριάζεται να τα φάει είναι δυνατός εχθρός της οχιάς και το δηλητηριώδες δάγκωμα της δεν τον κάνει κακό.    Τρώει και φρούτα,του αρέσουν τα σταφύλια τα οποία για να μεταφέρει στη φωλιά του κούνα το κλίμα και πέφτουν οι ρώγες κάτω μετά πέφτει με τη πλάτη του πάνω τους έτσι οι ρώγες καρφώνονται στα αγκάθια του και τις μεταφέρει στη φωλιά του.

Το φθινόπωρο τρώει πολύ ώστε το παχύ στρώμα λίπους να τον προστατέψει από τον χειμώνα. Είναι ζώο θηλαστικό το θηλυκό γεννά 3 φόρες το χρόνο 3 με 4 μικρά.            Όταν γεννιούνται είναι τυφλά τις πρώτες 10 ημέρες και το σώμα τους δεν έχει αγκάθια.         Το πόσο ζει εξαρτάται από την ποιότητα ζωής και το είδος του από 4 έως 15 χρόνια.

Εχθροί του είναι ο σκύλος,λύκος,αλεπού,τσακάλι,αετός μπούφος και ο άνθρωπος άθελα του τον πατά με το αμάξι,τα ατυχήματα είναι πολλά που μαζί με τα εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα φτάνουν την περίπτωση γενοκτονίας….Μερικοί άνθρωποι τους τρώνε κι όλας.

Έχι δυσανεξία  στη λακτόζη όπου μπορεί να επιφέρει σοβαρή ζημιά στην υγεία του.    Παθαίνει διάφορες ασθένειες όπως καρκίνο,καρδιαγγειακά και λιπώδες ήπαρ λόγο κακής διατροφής με πολύ λίπος ακόμα και σύνδρομο του τρεμουλιαστού σκαντζόχοιρου σαν σκλήρυνση κατά πλάκας.

Φωτιάδης Νίκος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.