Απομακρύνονται 5 τόνοι επικίνδυνα φυτοφάρμακα από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης

Απομακρύνονται 5 τόνοι επικίνδυνα φυτοφάρμακα από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης

Επιχείρηση για την απομάκρυνση περίπου πέντε τόνων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία ποσοτήτων ληγμένων φυτοφαρμάκων σε καπναποθήκη επί της οδού Σοφοκλέους 34, στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης.

Τις εργασίες απομάκρυνσης των ληγμένων γεωργικών φαρμάκων και κενών συσκευασιών που παρέμεναν επί σειρά ετών στη συγκεκριμένη καπναποθήκη, επιθεώρησε το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιουτίκας χαρακτήρισε «σήριαλ» που έφτασε στο τέλος του, την απομάκρυνση των πέντε τόνων ληγμένων φυτοφαρμάκων. «Είναι μια ιστορία παλιά που ταλανίζει τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ένα κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, που παραχωρήθηκε πριν από χρόνια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μαζί με το κτίριο παραλάβαμε και αυτή τη “βόμβα” για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ο κ. Γιουτίκας θύμισε το ιστορικό της υπόθεσης και τους δύο άγονους διαγωνισμούς, έως τη σημερινή τελική επιχείρηση, για την απομάκρυνση και μεταφορά των πέντε τόνων φυτοφαρμάκων στο εξωτερικό.

Με ειδικά γερανοφόρα μηχανήματα -όπως ανέφερε ο κ. Γιουτίκας- κατεβαίνουν με ασφάλεια τα φυτοφάρμακα από τον 4ο όροφο του κτιρίου και τοποθετούνται σε ειδικό κλειστό όχημα του αναδόχου, ώστε να οδηγηθούν, τις επόμενες ώρες, εκτός Ελλάδας, σε αδειοδοτημένες μονάδες στη Γαλλία και τη Γερμανία, για αποτέφρωση.

«Έχει γίνει τις προηγούμενες ημέρες η προεργασία από τον ανάδοχο και το αργότερο αύριο θα τελειώσει η αποκομιδή και το κτίριο θα είναι καθαρό από τα φυτοφάρμακα, κάτι που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Πλέον υπάρχει ικανοποίηση, γιατί ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του κτιρίου», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα απομακρύνονται από το κτίριο 403 μεταλλικά δοχεία με σακίδια φωσφορούχου αργιλίου, 188 χαλύβδινες φιάλες κενές και με περιεχόμενο υγροποιημένο αέριο υπό πίεση Βρωμιούχο Μεθύλιο, επτά πλαστικά δοχεία κενά και με περιεχόμενο 2,2 -dichlorovinyl dimethyl phosphate (DDVP, diclorvos) και δύο μεταλλικά δοχεία κενά με πυρεθρίνη. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 300.000 ευρώ.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.