Αυτή ήταν η πορεία της καρναβαλικής παρέλασης Ωραιοκάστρου έως το 2019

Αυτή ήταν η πορεία της καρναβαλικής παρέλασης Ωραιοκάστρου έως το 2019

Έξι ημέρες πριν την 9η καρναβαλική παρέλαση Ωραιοκάστρου και επειδή πολύ μελάνι χύθηκε ξεκαθαρίζουμε το τοπίο με την μέχρι τώρα ιστορία του καρναβαλιού Ωραιοκάστρου, απο το 2012 εως το 2019

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ εως το 2019

Οι καρναβαλικές παρελάσεις ξεκίνησαν το 2012 στο Δήμο Ωραιοκάστρου  έπειτα απο μια ιδέα που γεννήθηκε από τον τότε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου,επί προεδρίας της Γεωργιάδου Μαρίνας.

Η φαντασία,η διάθεση και η ευρηματικότητα ήταν η κινητήριος δύναμη στην πρώτη αυτή προσπάθεια. Ακόμη και άρμα υπήρξε! Ένα απλό φορτηγάκι με έναν κάδο ανακύκλωσης και παιδιά που φορούσαν σακούλες σκουπιδιών που έγραφαν ανακύκλωση πέρασαν και το αντίστοιχο μήνυμα!!

Αρχικά ξεκίνησε ερασιτεχνικά αλλά στην πορεία, χάρη στο μεράκι μερικών και την αγάπη του κόσμου, εξελίχθηκε σε έναν επιτυχημένο θεσμό, που αγκάλιασε  όχι μόνο ο Δήμος Ωραιοκάστρου και οι πολίτες του αλλά και πολλοί Θεσσαλονικείς. Η τοπική αγορά ενθουσιάστηκε απο την ανταπόκριση του κόσμου και σε συνάρτηση με τον τζίρο της ημέρας του ταμείου της κάθε χρόνο αναμένει με ενθουσιασμό την συγκεκριμένη εκδήλωση. 

Το 2013 ο τότε σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου άλλαξε διοικητικό συμβούλιο και δεν επιθυμούσε να αναλάβει την δεύτερη καρναβαλική παρέλαση.

Τα “ινία” παρέδωσε η τότε πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων  στο Δήμο Ωραιοκάστρου,επί δημαρχίας  Δ.Σαραμάντου, ο οποίος σ σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ωραιοκάστρου πραγματοποίησαν την 2η καρναβαλική παρέλαση.
Σε κάθε προσπάθεια αυτό που χρειάζεται είναι η στήριξη σε μια ιδέα και αυτό έγινε πράξη!
Πολλά  καταστήματα της περιοχής συμμετείχαν και προσέφεραν κεράσματα στον κόσμο! Εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση ωφελεί την αγορά του Ωραιοκάστρου! 

Στη συνέχεια ο Δήμος Ωραιοκάστρου  επί δημαρχίας Α.Γαβότση συνεργάστηκε και με τον Δήμο Ξάνθης και έτσι το καρναβάλι απέκτησε άλλο κύρος. Ο Δήμος Ξάνθης χορήγησε καρναβαλικά άρματα ανοίγοντας την αυλαία της καρναβαλικής παρέλασης Ωραιοκάστρου.
Οι νικητές του καρναβαλιού Ωραιοκάστρου φιλοξενούνται στην πορεία από το Δήμο Ξάνθης και δίνουν την έναρξη του μεγάλου καρναβαλιού της Ξάνθης!


Ο Δήμος Ωραιοκάστρου, με τις δυο διαφορετικές διοικήσεις, όλα αυτά τα χρόνια εκτιμώντας κάθε προσπάθεια των επαγγελματιών του δήμου, σε αυτό το μεγάλο γεγονός, πρόσφερε την αμέριστη στήριξη του και εξέφραζε τις ευχαριστίες προς όλο τον “μηχανισμό”.
Τον Εμπορικό Σύλλογο,τους εθελοντές, όλους τους συμμετέχοντες, φορείς, συλλόγους, σχολεία και χορηγούς.

Ο “μηχανισμός” για να υλοποιηθεί η καρναβαλική παρέλαση όλα τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσε να λειτουργεί δυο μήνες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία.
Έτσι υπήρχε το χρονικό περιθώριο προετοιμασίας,να γίνουν συζητήσεις μεταξύ των ατόμων που θα συμμετείχαν αποφασίζοντας το θέμα τους και οργανώνοντας τα οικονομικά τους.
Τα άρματα που παραχωρούσε ο Δήμος Ξάνθης δεχόντουσαν τις σχετικές επιδιορθώσεις απο ειδικούς τεχνίτες για να παρελάσουν στους δρόμους του Ωραιοκάστρου
Το Ωραιόκαστρο στόλιζαν μεγάλες καρναβαλικές φιγούρες ένα μήνα πριν την παρέλαση.
Διαφημιστικές αναφορές σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια έκαναν την εμφάνισή τους συχνά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πριν τις παρελάσεις που όλα ήταν έτοιμα στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Η φετινή διοργάνωση έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα-απορίες και διαπιστώθηκαν κενά και λάθη απο όσους ασχολήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου ακόμη και λίγες ημέρες πριν την ημερομηνία της καρναβαλικής παρέλασης οι υπεύθυνοι δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα,όπως το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει το λεωφορείο του ΟΑΣΘ εκείνη την ημέρα  που αναγκαστικά θα υπάρξει εκτροπή.

Πολλές οι “νύφες” που επιδιώκουν υποβαθμίσουν την επιτυχία των προηγούμενων ετών ποντάροντας ότι θα την μετατρέψουν σε προσωπική… μη διστάζοντας να τα “βάλουν” ακόμη και με συλλόγους.
Δυστυχώς έτσι κινδυνεύει φέτος η καρναβαλική παρέλαση να εξελιχθεί σε ένα πολυδάπανο φιάσκο και να γίνει η αφετηρία της αποτυχίας για την καρναβαλική παρέλαση Ωραιοκάστρου.

Τέτοιου είδους διοργανώσεις το μόνο που δεν χρειάζονται είναι προσωπικές προβολές,εγωκεντρισμούς,περιφρόνηση των προηγούμενων χρόνων και μη ύπαρξη προγραμματισμού όπως στην προκειμένη περίπτωση φέτος.

Δείτε εδώ όλα τα αντίστοιχα ρεπορτάζ απο τις καρναβαλικές παρελάσεις έως το 2019

Oraiokastro24

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.