Αύξηση κατά 500% του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης από 12/10

Αύξηση κατά 500% του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης από 12/10

Έντονα αυξητική εξακολουθεί να καταγράφεται η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Με ημερομηνία αναφοράς την 12η Οκτωβρίου, στα λύματα της πόλης παρατηρείται μία αύξηση της τάξης του 500% συγκέντρωσης του SARS-Cov-2.Την προηγούμενη εβδομάδα, ανάμεσα στις 12 και 14 Οκτωβρίου, η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ, που σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αναλύει συστηματικά -ανά δύο ημέρες- δείγματα από τα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, υπολόγισε μία δραματική αύξηση των φορέων του κορονοϊού στην πόλη –της τάξης του 290% στο ιικό φορτίο των λυμάτων, όπου συνυπολογίζονται συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί φορείς.

Η τάση αυτή αποτυπώθηκε μετά από έξι ημέρες στα επιβεβαιωμένα κρούσματα για τη Θεσσαλονίκη που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ.
Υπενθυμίζεται ότι όλο τον Σεπτέμβριο η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης ήταν οριακά ανιχνεύσιμη από την ομάδα του ΑΠΘ. Μάλιστα, στις 5 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραφε τη θετικότερη επίδοση με μόλις δύο ανακοινωθέντα κρούσματα σε σύνολο 303 πανελλαδικά, ενώ μια εβδομάδα αργότερα στις 12 Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν 6 κρούσματα. Χθες, 21 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκαν 181 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές για την πορεία της πανδημίας στην πόλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.