Βίντεο με τα αήττητα άγρια άλογα του Ολύμπου

Βίντεο με τα αήττητα άγρια άλογα του Ολύμπου

Ο Όλυμπος κρύβει εκπλήξεις και κάποιες από αυτές είναι μυθικές . Η ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου από την πλευρά της Ελασσόνας προσφέρει την συνάντηση με ζωντανούς μύθους !!!! Τα άγρια άλογα του Ολύμπου !!!

Στην περιοχή Μεγάλη γούρνα όπου και βρίσκετε το καταφύγιο του Χριστακη τα άλογα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για τροφή στα 2,500 μ. Κοντά στην κορυφή . Σε ένα απίστευτα όμορφο μέρος που μοιάζει με πεδιάδα γεμάτο αλπική βλάστηση και κομμάτια με χιόνι .

Η Θεσσαλική φυλή αλόγου προέρχεται από αρχαίους μύθους , από τα αήττητα αυτά άλογα γεννήθηκε ο μύθος των Κενταύρων όπως αναφέρει ο Λουκιανός , ένα από τα σημαντικά στοιχεία είναι ότι Θεσσαλικής φυλής ήταν και το άλογο του Μ. Αλεξάνδρου ο Βουκεφάλας που τον συνόδευε σε όλες τις εκστρατείες και τιμήθηκε από αυτόν , όταν πέθανε , σαν σύντροφος και συμπολεμιστής . Το Θεσσαλικό άλογο είναι εκπρόσωπος του πεδινού τύπου αλόγου γιατί εξελίχθηκε στον πλούσιο Θεσσαλικό κάμπο.

Τα άλογα αυτά έχουν χαρακτηριστικά ύψος 1,32 – 1,47μ. Το κεφάλι τους είναι μεγάλο ο λαιμός τριγωνικός η γραμμή της ράχης ευθεία , η λεκάνη ευρεία αλλά κεκλιμένη , η χαίτη όρθια και η ουρά άφθονη το χρώμα του τριχώματος συνήθως είναι ορφνό , καστανό η φαιό . Οι οπλές είναι πάντα σκουρόχρωμες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εμφανίζονται σπάνια. Κατά τον Ομότιμο καθηγητή Απόστολο Ζαφραγκα ολόκληρη η Θεσσαλική φυλή επιστρατεύτηκε , λόγο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της για τις ανάγκες του Α΄ παγκοσμίου πολέμου . Δυστυχώς ελάχιστα ζώα επέστρεψαν μετά το τέλος του πολέμου .

Έτσι το Υπουργείο Γεωργίας εισήγαγε μεγαλόσωμα άλογα με σκοπό τη βελτίωση της φυλής . Η φυλή θεωρείται σχεδόν εξαφανισμένη αν και χαρακτηριστικά της εντοπίζονται σε σε πληθυσμούς αλόγων σε Θεσσαλία και Δ. Μακεδονία .

Φωτιάδης Νίκος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.