Βρέθηκε Οχιά σε κατοικημένη περιοχή,υπάρχει τρόπος απώθησης των φιδιών;

Σήμερα,4/5/17, το μεσημέρι κάτοικος στην περιοχή του Παλαιοκάστρου στο Ωραιόκαστρο και συγκεκριμένα στην οδό Πτολεμαίων ήρθε αντιμέτωπος με Οχιά η οποία είχε κρυφτεί κάτω απο αυτοκίνητο .
IMG_9030
Διαβάστε τι μας δήλωσε:
“Ήταν κάτω απο το αυτοκίνητο και μόλις έφυγε το αυτοκίνητο την είδαμε ευτυχώς φορούσαμε μπότες και την πατήσαμε στο κεφάλι πριν προλάβει να φύγει.
Τώρα έχουμε ρίξει θειάφι έξω στο πεζοδρόμιο για σιγουριά.”

image1
Υπάρχει λοιπόν ασφαλής τρόπος απώθησης των φιδιών;
Η απάντηση είναι όχι. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κάποια ασφαλής μέθοδος απώθησης των φιδιών από μία περιοχή, αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να σκεφτούμε αντίστροφα. Αντί δηλαδή να ψάχνουμε τι τα απωθεί, να βρούμε τι είναι αυτό που τα προσελκύει και να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε.
Η καθημερινή ζωή των φιδιών είναι πολύ απλή και χωρίζεται κυρίως σε τέσσερα στάδια: θερμορύθμιση, αναζήτηση τροφής, ξεκούραση και αναπαραγωγή. Οι πιο πιθανοί λόγοι για τους οποίους ένα φίδι θα επισκεφτεί την κατοικία μας είναι γιατί εκεί υπάρχει πηγή τροφής ή/και κρυψώνες όπου μπορεί να ξεκουραστεί. Η πρόληψη λοιπόν είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τα φίδια από το να επιλέξουν την κατοικία μας για «επίσκεψη».
Τροφή:
Κρατάμε μακρυά από το σπίτι μας, όσο το δυνατόν, τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίους, κτλ) και αρθρόποδα (γρύλους, ακρίδες, σαρανταποδαρούσες, κ.ά), τα οποία αποτελούν τροφή για τα φίδια και η παρουσία τους θα τους κινήσει το ενδιαφέρον.
Αποφεύγουμε να αφήνουμε εκτεθημένες τροφές που μπορούν να προσελκύσουν τρωκτικά και μεγάλα έντομα, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα γενικώς, αλλά και νερό και οτιδήποτε πόσιμο. (Το γάλα προσελκύει τα τρωκτικά και ΟΧΙ τα φίδια. Τα φίδια ΔΕΝ πίνουν γάλα!)
Απαλλάσσουμε τον περιβάλλοντα χώρο της κατοικίας μας από σορούς αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κρυψώνες για τρωκτικά και έντομα και κλείνουμε/φράσσουμε όλες τις εξωτερικές σχισμές και τρύπες.
Αποφεύγουμε να φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα και φυτά στον κήπο μας τα οποία μπορούν να γίνουν ελκυστικά για τρωκτικά και αρθρόποδα.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε απωθητικά τρωκτικών και εντόμων εάν βρούμε κάποια οικολογικά, μη-τοξικά, που δεν προκαλούν βλάβες σε εμάς ή στο περιβάλλον και βασίζονται σε φυσικά προϊόντα (αποφύγετε με κάθε τρόπο τα δηλητήρια).
Κρυψώνες – Ελκυστικό περιβάλλον:
Τα φίδια αναζητούν πάντα ένα δροσερό, σκοτεινό και ασφαλές μέρος για να κρυφτούν και να ξεκουραστούν, ειδικά αφού τραφούν.
Απαλλάσσουμε τον κήπο μας από μεγάλες πέτρες και σορούς ξύλων ή οποιωνδήποτε αντικειμένων δημιουργούν σχισμές, τρύπες και κρυψώνες.
Κόβουμε – κουρεύουμε τα ψηλά χόρτα:
Κλαδεύουμε τις βάσεις των πυκνών θάμνων έως και 60cm (ίσως και παραπάνω) πάνω από το έδαφος δημιουργώντας κενό από κάτω ή αποφεύγουμε τους πυκνούς θάμνους και την πυκνή βλάστηση γενικά.
Φράσσουμε καλά τις σχισμές των εισόδων του σπιτιού, της αποθήκης ή του υπογείου, έτσι ώστε να κλείνουν ερμητικά οι πόρτες και τα ανοίγματα.
Φράσσουμε όλες τις εξωτερικές τρύπες και σχισμές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν προσωρινό καταφύγιο από τα φίδια.
Αποφεύγουμε να δημιουργούμε ένα υγρό και δροσερό περιβάλλον την καλοκαιρινή περίοδο, όταν αυτό είναι προσβάσιμο από τα φίδια (π.χ. εξωτερικές λιμνούλες, μονίμως βρεγμένο γκαζόν, κτλ).
Αποφεύγουμε να αφήνουμε τις εξώπορτες ανοιχτές.
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές δημιουργούμε ένα περιβάλλον αρκετά αφιλόξενο για τα φίδια, κάτι που τα κάνει να το απορρίψουν και να επιλέξουν κάποια άλλη περιοχή πιο βολική στον τρόπο ζωής τους και τις ανάγκες τους. Οι πιθανότητες να βρεθεί ένα φίδι σε περιβάλλον με αυτές τις συνθήκες γίνονται πλέον ελάχιστες και ακόμα λιγότερες να παραμείνει κάποιο που είναι περαστικό.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.