Εκτακτο: Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η απόσπαση των αρχαίων στη Βενιζέλου

Εκτακτο: Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η απόσπαση των αρχαίων στη Βενιζέλου

Την απόσπαση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η συνεδρίαση κράτησε περίπου 14 ώρες, με το ΚΑΣ να εγκρίνει νωρίς το πρωί της Πέμπτης την πρόταση της «Αττικό Μετρό» για κατασκευή του σταθμού με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.

Κατά πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Πάντως, πρόκειται για μια απόφαση που εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει τις ενστάσεις κατά της μεθόδου που υιοθετείται, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις από φορείς, πολίτες και αρχαιολόγους.

Σύμφωνα με τη μελέτη της «Αττικό Μετρό», προβλέπεται η επανατοποθέτηση του 92% των αρχαιοτήτων στη φυσική τους στάθμη. Ο σταθμός θα έχει δύο εισόδους – εξόδους, που θα δίνουν πρόσβαση σε δύο χώρους έκθεσης των αρχαιοτήτων. Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της «Αττικό Μετρό», Νίκος Κουρέτας, το κόστος αυτής της λύσης υπολογίζεται σε 70,6 εκατ. ευρώ με λειτουργία του σταθμού το 2023, τη χρονιά που ολοκληρώνεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η κατασκευή του σταθμού με την παραμονή των αρχαιοτήτων, την οποία η εταιρεία απορρίπτει λόγω κατασκευαστικών επισφαλειών, ανεβάζει το κόστος στα 124,5 εκατ. ευρώ και υπολογίζει χρόνο ολοκλήρωσης το 2026. Η εταιρεία θεωρεί την κατασκευή του σταθμού με τη λύση της απόσπασης ασφαλέστερη για τις αρχαιότητες και τους επισκέπτες του σταθμού.

Καθημερινή

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.