Η ιστορική “τούμπα του Αραπλί” της Ιωνίας Θεσσαλονίκης

Η ιστορική “τούμπα του Αραπλί” της Ιωνίας Θεσσαλονίκης

 
Στα νοτιοδυτικά όρια της Ιωνίας, 900μ περίπου ανατολικά του Γαλλικού, υπάρχει ένας οικισμός – “τούμπα του Αραπλί” ύψους 10μ, που σχηματίστηκε εξ ολοκλήρου από αρχαίες επιχώσεις. Η τούμπα έχει σχηματιστεί από ανθρώπινους οικισμούς, οι οποίοι χτίστηκαν ο ένας πάνω στα ερείπια του άλλου, πράγμα πολύ συνηθισμένο στην προϊστορική εποχή. Η μελέτη των επιφανειακών ευρημάτων και αρχαίων κειμένων που συνεκτιμήθηκαν, οδήγησαν όλους στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για οικισμό που χρονολογείται από τα τέλη της δεύτερης προ Χριστού χιλιετηρίδας. Ανάμεσα στα ευρήματα, υπάρχει μια λεπίδα από πυριτόλιθο, το υλικό το οποίο οι αρχαίοι κατασκεύαζαν τα εργαλεία τους. Όλα τα άλλα είναι κομμάτια από πήλινα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Η ανάδειξη και διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, είναι υποχρέωση όλων μας για την μεταλαμπάδευση της ιστορίας μας στο μέλλον. Ταυτόχρονα όμως, δημιουργεί όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για την ανάδειξη της περιοχής μας. Η δημιουργία αρχαιολογικού χώρου , μπορεί να καταστήσει τουριστικό παράγοντα τον τόπο μας, καθώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο, ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Βεργίνα, δύο ιστορικούς και τουριστικούς προορισμούς. Η Ιωνία είναι σταυροδρόμι πολιτισμού και ιστορίας.

 

 

 

 

 

Του Αντώνη Μάνου
(Τα στοιχεία είναι από την ιστοσελίδα του δήμου Εχεδώρου, σε δημοσίευμα τον Νοέμβριο του 2003,εικόνα αρχείου)

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.