ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Ανήλικοι οι συλληφθέντες για τα επεισόδια – Παρέμβαση Εισαγγελέα – Ελαφρά τραυματίες δύο μαθητές

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Ανήλικοι οι συλληφθέντες για τα επεισόδια – Παρέμβαση Εισαγγελέα – Ελαφρά τραυματίες δύο μαθητές

Πέντε προσαγωγές, εκ των οποίων οι 3 έγιναν συλλήψεις, πραγματοποιήθηκαν πέριξ του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη. Στην κατοχή των τριών συλληφθέντων βρέθηκαν λοστοί, ροπαλα, στυλιάρια και ένας κόφτη τζαμιών. Πρόκειται για δυο 17χρονους και έναν 15χρονο, όλοι τους μαθητές άλλου σχολείου.

Το πρωί στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης επικράτησε μεγάλη ένταση με πρωταγωνιστές ακροδεξιούς κουκουλοφόρους που είχαν μπει στο σχολείο. Φωνάζοντας ναζιστικά συνθήματα εκσφενδόνιζαν από το προαύλιο πέτρες, μπουκάλια, κροτίδες και μολότοφ προς την πλευρά μελών φοιτητικών και άλλων συλλόγων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια.

Δυο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά και παρελήφθησαν από ασθενοφόρο.

Την παρέμβαση Εισαγγελέα για τα επεισόδια ζήτησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Αυτήν την ώρα επικρατεί ηρεμία. Οι φοιτητές αποχώρησαν με πορεία προς το κέντρο της συμπρωτεύουσας και επιτόπου παραμένουν μονο γονείς που ζητούν να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί. Συγκεκριμένα, κουκουλοφόροι βγήκαν πάλι έξω από το σχολείο και πέταξαν πέτρες προς φοιτητές που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση. Η επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων απέτρεψε την κλιμάκωση της έντασης προς στιγμή, ωστόσο τα επεισόδια συνεχίστηκαν σποραδικά, ενώ έγινε και περιορισμένη χρήση χημικών. Κουκουλοφόροι, ακροδεξιοί μέσα από το σχολείο ξεκίνησαν πετροπόλεμο και εκσφενδόνισαν βόμβες μολότοφ, ενώ στη συνέχεια μπαινόβγαιναν από τα κάγκελα και την πίσω πόρτα και δημιουργούσαν τις ταραχές.

Μαθητές εγκλωβισμένοι στις τάξεις

Αυτήν την ώρα έχουν ηρεμήσει τα πνεύματα. Εντός του σχολείου υπάρχουν μαθητές, εγκλωβισμένοι στις τάξεις, καθώς δεν επιτρέπεται η αποχώρησή τους για λόγους ασφαλείας. Οπως είπε μαθητής σε επικοινωνία που είχε με τον πατέρα του, μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ, το μάθημα συνεχίζεται. Οι καθηγητές έχουν ζητήσει να εκκενωθεί το σχολείο με ασφάλεια και να συνεχιστούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Έξω έχουν συγκεντρωθεί πολλοί γονείς που ζητούν να πάρουν τα παιδιά τους και η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη καθώς δηλώνουν πως δεν πρόκειται να τα φέρουν αύριο.

Για εικόνες ντροπής έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας, Αλ. Κόπτσης. Τέτοιες έκνομες ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές, όποιος εμπλέκεται θα αναλάβει ευθύνη, και θα υπάρχουν αυστηρότατες κυρώσεις, η βία δεν είναι ανεκτή είπε.

Γονέας μιλώντας στη ρεπόρτερ Λ. Χριστάρα είπε πως έφερε την κόρη του, μαθήτρια της Α Λυκείου, για μάθημα και καθώς απομακρυνόταν με το ΙΧ του πληροφορήθηκε για τα επεισόδια και επέστρεψε. “Το σχολείο είναι πολύ μεγάλο. Ακούσαμε ότι μπαίνουν άλλοι και όλα αυτά γίνονται από την αυλή. Τα παιδιά μέσα είναι καλά” είπε.

Άλλη γονέας είπε πως πληροφορήθηκε για τον τραυματισμό μαθητή, ωστόσο, δεν μπόρεσε κάποιος αρμόδιος να το επιβεβαιώσει. “Είμαστε έρμαιο μιας οπλισμένης περιθωριακής ομάδας και η αστυνομια να χτυπά τους εκλεγμένους του συλλόγου γονέων” είπε.

«Είναι απαράδεκτη η κατάσταση Έχει ευθύνη η διεύθυνση του σχολείου και η αστυνομία που τα επιτρέπει αυτά. Άγνωστοι που κάνουν τους μαθητές, ακραία στοιχεία που πρόσκεινται στη Χρυή Αυγή όπως μας είπαν οι ίδιοι όταν τους ρωτήσαμε το γιατί, μπαίνουν πάνω από τα κάγκελα και πετούν βόμβες μολοτοφ, πέτρες, προς γονείς και εκπαιδευτικούς μέσα από το σχολείο. Μας είπαν ‘είμαστε μέλη της Χρυσής Αυγής και θέλουμε να διώξουμε τους διαδηλωτές’» είπε ο Θανάσης Κοκωνάς πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησαν και τα χθεσινά. Δηλαδή με την έξοδο των αγνώστων κουκουλουφόρων από το σχολείο.

Δείτε τους κουκουλοφόρους να πετούν αντικείμενα από το εσωτερικό του σχολείου κάνοντας ναζιστικούς χαιρετισμούς.

 

Λίγο πριν τα νέα επεισόδια ο Τάσος Παπαδόπουλος μέλος του Συλλόγου φοιτητών της Νομικής του ΑΠΘ μίλησε στην ΕΡΤ για τα χθεσινά επεισόδια  και την προϊστορία τους.

Ολα ξεκίνησαν χθες όταν φοιτητές που είχαν βρεθεί εκεί για να διαμαρτυρηθούν για προγενέστερη επίθεση δέχθηκαν νέα απρόκλητη επίθεση από αγνώστους.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η ομάδα που επιτέθηκε χθες στους φοιτητές, που βρέθηκαν στο σχολείο, για να καταδικάσουν προηγούμενη επίθεση που δέχτηκαν, αποτελείτο κυρίως από εξωσχολικούς εθνικιστές, που οργανωμένοι και εξοπλισμένοι προσπάθησαν  να σπείρουν τον φόβο σε φοιτητές και μαθητές.

 

Συλλαλητήριο στις 18:30 στην Πλ. Τερψιθέας στην Σταυρούπολη, διοργανώνουν μέλη της ΚΝΕ, της ΚΕΕΡΦΑ αλλά και φοιτητικών συλλόγων που δέχθηκαν χθες επίθεση από ακροδεξιούς εξωσχολικούς. Καλούν τους μαθητές των σχολείων  της περιοχής  να διαμαρτυρηθούν για την μισαλλόδοξη δράση των συγκεκριμένων ατόμων.

ertnews.gr
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.