Επιστολή Γ.Παπακωνσταντίνου προς δήμο Ωραιοκάστρου για θέματα παιδείας και καταστημάτων

Επιστολή Γ.Παπακωνσταντίνου προς δήμο Ωραιοκάστρου για θέματα παιδείας και καταστημάτων

Προς:  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ωραιοκάστρου
Υπ’ όψιν: κ. Ευαγγελία Δρόσου,
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου,
Κοινοπ.:  Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου,
Εμπορικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου, Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, Τοπικοί Φορείς

Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της αναφοράς μας στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την 28η Απριλίου 2020 για την πρόνοια που πρέπει να υπάρξει από την πλευρά του Δήμου για την μακρά περίοδο επανένταξης της τοπικής κοινωνίας μας στην κανονικότητα, σας εφιστούμε την προσοχή για τις ακόλουθες πιο επιτακτικές ενέργειες που κατά την άποψη μας πρέπει να δρομολογηθούν:

  1. Την επιχορήγηση της δαπάνης προμήθειας tablets και συνδέσεων internet για τους μαθητές που λόγω οικονομικών και άλλων δυσκολιών οι οικογένειες τους αδυνατούν να προμηθευτούν για να συνδεθούν στα διαδικτυακά μαθήματα. Είναι γεγονός ότι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση μέσα από το internet είναι μία διαδικασία η οποία θα ακολουθείται από τους εκπαιδευτικούς τόσο μέχρι το τέλος της παρούσης εκπαιδευτικής περιόδου, όσο και κατά πάσα πιθανότητα στην αρχή της επόμενης. Η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την Ένωση Γονέων, με πολλή μεγάλη διακριτικότητα και εχεμύθεια, θα πρέπει να προσδιορίσουν τον αριθμό αυτών των μαθητών στο Δήμο μας που βρίσκονται σε ανάγκη και δεν έχουν τη δυνατότητα οι οικογένειες τους να προμηθευτούν τον κατάλληλο ελάχιστο εξοπλισμό και να επωμιστούν το κόστος σύνδεσης με το internet. Έπειτα και άμεσα να προχωρήσουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο στην έγκριση μέρους ή του συνόλου αυτής της δαπάνης ανάλογα με το ύψος, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και την Ένωση Γονέων. Οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να είναι άμεσες γιατί κάθε μέρα που περνάει μεγαλώνει η υστέρηση αυτών των μαθητών σε σχέση με τους υπόλοιπους με ότι αυτό συνεπάγεται στην ευαίσθητη παιδική ψυχοσύνθεση, αλλά και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και των ίσων ευκαιριών που πρέπει να προσφέρει η τοπική κοινωνία μας σε όλα τα μέλη της και ιδιαίτερα στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της, τη μαθητιώσα νεολαία. Ήδη εξ όσων γνωρίζουμε, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, προς τιμήν, του προέβη στις ανωτέρω ενέργειες προσδιορισμού αυτών των μαθητών και προμηθεύτηκε τον αναγκαίο εξοπλισμό τον οποίο και διέθεσε. Πλέον το σύνολο των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου μπορεί να παρακολουθεί διαδικτυακά τα μαθήματα του. Η εμπειρία αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για τα υπόλοιπα σχολεία.
  2. Με την σταδιακή επανεκκίνηση των εμπορικών καταστημάτων και της τοπικής αγοράς, προτείναμε ως «Δύναμη Δημιουργίας» στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο να δημιουργηθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή στην οποία δηλώσαμε ότι με χαρά θα συμμετέχουμε, για την εύρεση των κατάλληλων τρόπων ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των καταστημάτων εστίασης που πλήττονται και περισσότερο. Πιστεύουμε ότι αυτή η επιτροπή πρέπει άμεσα, έστω και άτυπα, να συγκληθεί για να συζητήσει και να εισηγηθεί τα απαραίτητα μέτρα σε τοπικό επίπεδο οικονομικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να τις ανακουφίσουμε όσο γίνεται περισσότερο και να αποφύγουμε ένα κύμα ανεργίας και λουκέτων που αναπόφευκτα είναι πολύ επικίνδυνο να επακολουθήσει. Πέραν όλων των ανωτέρω, η επιτροπή αυτή θα βοηθήσει με τις εισηγήσεις της συνολικά την επάνοδο στην κανονικότητα της κοινωνίας του Δήμου μας.
  3. Τα περιοριστικά μέτρα δημιούργησαν την ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη των πολιτών να κυκλοφορήσει με τα πόδια για να περπατήσει για να αθληθεί , όσο αυτό είναι δυνατό κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Λόγω του ότι τα δημοτικά και τα ιδιωτικά γυμναστήρια, όπως και οι παιδικές χαρές παραμένουν κλειστές επ’ αόριστο, βρήκαν διέξοδο πολλές φορές σε επαρχιακούς δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, όπως ο συνδετήριος άξονας Ωραιοκάστρου – Νεοχωρούδας, Μελισσοχωρίου – Δρυμού, και Λητής – Μελισσοχωρίου. Οι δρόμοι αυτοί δεν προσφέρουν καμία προστασία στους πεζούς, με αποτέλεσμα από θαύμα να μην έχουμε θρηνήσει μέχρι σήμερα θύματα, λόγω και της μεγάλης ταχύτητας που αναπτύσσουν, πάνω από το επιτρεπτό όριο, πολλά από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Για το λόγο αυτό προτείνουμε συγκεκριμένες ώρες κάθε απόγευμα που επιλέγει η πλειοψηφία των πολιτών να πραγματοποιεί τους περιπάτους ή τη γυμναστική του, να απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων και να εκτρέπεται σε εναλλακτικές παραπλήσιες διαδρομές. Για παράδειγμα στο δρόμο Ωραιοκάστρου – Νεοχωρούδας που σηκώνει το μεγαλύτερο φόρτο αθλουμένων πολιτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μπορούσε να ξεκινάει στις 18:30’ και να ολοκληρώνεται στις 21:30’και τα αυτοκίνητα να εκτρέπονται από τον παράλληλο δρόμο που περνάει από το τυροκομείο του Αρβανίτη και καταλήγει στην αποθήκη των ΕΛΤΑ. Αντίστοιχη ώρα να απαγορεύεται η κυκλοφορία της επαρχιακής οδού Λητής – Μελισσοχωρίου με εκτροπή των οχημάτων από την επαρχιακή οδό Λητής – Δρυμού, μετά τα φανάρια στη νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκη – Κιλκίς, και μετά από τα φανάρια της επαρχιακής οδού Δρυμού – Μελισσοχωρίου αριστερά προς Μελισσοχώρι. Επίσης θα μπορούσε να απαγορεύεται την ίδια ώρα η διέλευση των οχημάτων στο κομμάτι της επαρχιακής οδού Δρυμού – Λητής, μέχρι και τα φανάρια με τη νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκη – Κιλκίς για την άθληση των κατοίκων του Δρυμού. Παρόμοιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν κατόπιν υποδείξεων των τοπικών Κοινοτήτων και φορέων και στα υπόλοιπα χωριά και τους οικισμούς του Δήμου μας.

Στην κατεύθυνση της υλοποίησης τέτοιων αλλά και άλλων ανακουφιστικών μέτρων της τοπικής αγοράς και της κοινωνίας του Δήμου μας κατά τη διάρκεια της επιστροφής μας στην κανονικότητα, η παράταξη μας είναι διατεθειμένη με γόνιμες προτάσεις που στηρίζονται και στο πρόγραμμα μας να συνεισφέρει θετικά. Ελπίζουμε σύντομα να προχωρήσετε στη σύσταση αυτής της επιτροπής και να μας καλέσετε να συμμετέχουμε.

 

Με Εκτίμηση,

Παπακωνσταντίνου Γεώργιος

Κανταρτζής Ευάγγελος

Παραπανήσιος Γεώργιος

Συμεωνίδης Χρήστος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.