Επιστολή στους βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης απέστειλε για το λατομείο του Μεσαίου ο υποψήφιος δήμαρχος, Παντελής Σκαρλάτος

Επιστολή στους βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης απέστειλε για το λατομείο του Μεσαίου ο υποψήφιος δήμαρχος, Παντελής Σκαρλάτος-

Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές συναντήσεις με την τοπική κοινωνία

 

Επιστολή στους βουλευτές της Β’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης απέστειλε ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου και επικεφαλής της «Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συμμαχία Ανάπτυξης- αν.α.σ.α.», Παντελής Σκαρλάτος αναφορικά με τη λειτουργία λατομείο στο χωριό Μεσαίο του δήμου Ωραιοκάστρου.

Ο κ. Σκαρλάτος ζητά από τους βουλευτές να συνδράμουν στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, εναντίον της επικείμενης οικολογικής καταστροφής καθώς επίσης να αναδείξουν αυτό το μείζονος σημασίας ζήτημα στη Βουλή, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας των ερωτήσεων προς τον αρμόδιο υπουργό.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του κ. Παντελή Σκαρλάτου:

Όπως ήδη θα έχει περιέλθει σε γνώση σας, πρόσφατα εκδόθηκε η υπ’ αρ. 6943/4.2.2019 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης για τη μίσθωση και λειτουργία ενός νέου λατομικού χώρου έκτασης περίπου 250 στρεμμάτων, στο χωριό Μεσαίο του δήμου Ωραιοκάστρου. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων υπ’ αρ. 6850/12.9.2018 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Εξαιτίας της εγκληματικής ολιγωρίας, αν όχι αδιαφορίας, της υπάρχουσας διοίκησης του δήμου Ωραιοκάστρου κανένα ένδικο βοήθημα δεν ασκήθηκε κατά της απόφασης της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και παρελθούσης άπρακτης της προθεσμίας εκδόθηκε η ως άνω απόφαση μίσθωσης και λειτουργίας του λατομικού χώρου.

Όπως καταλαβαίνετε η λειτουργία τριών λατομείων (όπως προβλέπεται) θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον του δήμου Ωραιοκάστρου, όπως υποβάθμιση του περιαστικού δάσους των οικισμών που βρίσκονται πλησίον της λατομικής έκτασης (Μονόλοφος, Μεσαίο, Πετρωτό, Μελισσοχώρι), καταστροφή ενός πνεύμονα πρασίνου για ολόκληρο το Ωραιόκαστρο και εξαφάνιση μέρους του δάσους μας,

επιπλέον υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής (ήδη υφίσταται αύξηση των νιτρικών στο νερό) από την παλαιότερη λειτουργία λατομείων στην ίδια περιοχή, οικονομική καταστροφή για όλο το δήμο και κυρίως για την απαξίωση της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής, ακύρωση της ανάπτυξης του περιαστικού δάσους με σύγχρονους εναλλακτικούς τρόπους και εν γένει υποβάθμιση  της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων των οικισμών από τις καθημερινές εκρήξεις των εξορύξεων, τα αιωρούμενα σωματίδια σκόνης, την καθημερινή κίνηση μεγάλων οχημάτων στο οδικό δίκτυο των οικισμών και πολλές άλλες ζημιογόνες επιπτώσεις.

Η μοναδική λύση που δυστυχώς μέχρι σήμερα (τουλάχιστον την τελευταία 5ετία) δεν επιχειρήθηκε και δεν επιτεύχθηκε με μεγάλη ευθύνη της παρούσης διοίκησης του δήμου Ωραιοκάστρου είναι ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης από λατομικής.

Απευθυνόμαστε σε σας, καλώντας σας να συνδράμετε τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, εναντίον της  επικείμενης οικολογικής καταστροφής, που λαμβάνει χώρα στο δήμο Ωραιοκάστρου και ως εκ της ιδιότητάς σας, να πράξετε καθετί αναγκαίο, απευθυνόμενος στα όργανα της κεντρικής διοίκησης.

Παρακαλώ επίσης να αναδείξετε αυτό το μείζονος σημασίας ζήτημα  στη Βουλή των Ελλήνων, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας των ερωτήσεων προς τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να υπερασπίσετε τα συνταγματικά μας δικαιώματα και κυρίως αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και του αυτονόητου δικαιώματος μας να ζούμε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε ένα καθαρό φυσικό περιβάλλον.

Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές συναντήσεις

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες βράδυ με την ενημερωτική συνάντηση στο Μελισσοχώρι ο κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων που είχε ξεκινήσει η «Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συμμαχία Ανάπτυξης- αν.α.σ.α για το Ωραιόκαστρο» και ο επικεφαλής της, υποψήφιος δήμαρχος Παντελής Σκαρλάτος προκειμένου να συζητήσουν με την τοπική κοινωνία το φλέγον θέμα: «Λειτουργία νέου λατομείου στον δήμο Ωραιοκάστρου».

Προηγήθηκαν οι συναντήσεις στα χωριά Μονόλοφος και Μεσαίο όπου παρουσία δεκάδων κατοίκων, ειδικού επιστήμονα, αυτοδιοικητικών στελεχών και των έγκριτων νομικών της δημοτικής παράταξης αναπτύχθηκε αναλυτικά και συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του θέματος: «Έγκριση μίσθωσης για εκμετάλλευση δημόσιας λατομικής έκτασης αδρανών υλικών εμβαδού 250,381 στρ. στη λατομική περιοχή της τοπικής κοινότητας Μεσαίου του δήμου Ωραιοκάστρου».

 

 

 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.