Επιφυλάσσεται ο σύλλογος γονέων του 1ου δημοτικού σχολείου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο σχολείο μας από την Παρασκευή 17.2.2017 λειτουργεί Δ.Υ.Ε.Π. (Δομή Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων). Από την ημέρα εκείνη είμαστε θεατές μιας «φιέστας» που γίνεται με αδιευκρίνιστους αποδέκτες και βέβαια μάρτυρες επεισοδίων που προέρχονται από παράγοντες όχι μόνο εξωσχολικούς, αλλά και εκτός της τοπικής κοινωνίας του Ωραιοκάστρου.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, με δεδομένη την αναίτια στοχοποίηση του σχολείου μας σε σχέση με το ενδεχόμενο λειτουργίας ΔΥΕΠ σε αυτό, ήδη από το φθινόπωρο του 2016, όταν τα παιδιά μας έγιναν μάρτυρες διαδηλώσεων και πορειών μπροστά στο σχολείο, με πανό και συνθήματα, αλλά και με τον βανδαλισμό του σχολείου μας δύο φορές από εξωσχολικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι παρουσία της αστυνομίας έγραψαν συνθήματα στους τοίχους του, όπως «ξυλοφορτώστε τους φασίστες» και πυρπόλησαν την Ελληνική σημαία που κατέβασαν από τον ιστό της εντός της αυλής του σχολείου μας, γεγονότα, τα οποία είναι καταδικαστέα και θα διερευνήσουμε αν έτυχαν της δέουσα προσοχής από την Ελληνική Πολιτεία και την Ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς για τις πράξεις αυτές και ο Διευθυντής του σχολείου μας και ο Δήμος Ωραιοκάστρου μας δήλωσαν ότι κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές, επισημάναμε προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι το σχολείο μας δεν είναι κατάλληλο για τη λειτουργία του ως Δ.Υ.Ε.Π., μεταξύ άλλων και για το λόγο αυτό.
Την ανησυχία μας αυτή εκφράσαμε στο Διευθυντή του σχολείου μας, στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ωραιοκάστρου, όσο και στο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Γ. Παντή στη συνάντηση που είχαμε μαζί του στις 27.1.2017, παρουσία των συμβούλων του κ. Αγγελόπουλου, κ. Μπένου, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδη και του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας κ. Γεωργίου, χωρίς να έχουμε καμιά αντίδραση, παρά μόνο του κ. Παντή και των συνεργατών του που μας επέπληξαν όταν το αναφέραμε και μας είπαν ότι οι αποφάσεις τους δεν μπορεί να παίρνονται με τέτοιου τύπου πιέσεις.
Στη συνέχεια και ενώ είχαμε εκφράσει ως Δ.Σ. την αντίθεσή μας, για λόγους συμβολικούς, στην οργάνωση γιορτής υποδοχής στο σχολείο μας και ο Διευθυντής του σχολείου είχε δεσμευτεί στην πρόεδρο του Συλλόγου μας ότι η γιορτή θα ήταν διακριτική και «κεκλεισμένων των θυρών», την Παρασκευή, 17.2.2017, διοργανώθηκε στο σχολείο μας, χωρίς να ενημερωθεί στο παραμικρό ο Σύλλογός μας, γιορτή υποδοχής με παραβρισκόμενους τον Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Παντή και τους συμβούλους του, τον Περιφερειακό διευθυντή κ. Ανανιάδη, τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας κ. Γεωργίου, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μηταφίδη, τους επικεφαλής παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ωραιοκάστρου κ. Εδιρνέλη και κ. Θεμελή, με κάλεσμα μάλιστα, μέσω διαδικτύου, της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης να παρεβρεθούν όσοι εκπαιδευτικοί και γονείς επιθυμούν στο σχολείο μας, στη γιορτή υποδοχής.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να επισκεφθούν και να διαδηλώσουν μπροστά στο σχολείο μας, διάφορες τοπικές και μη οργανώσεις, αλλά και μέσα στην αυλή του σχολείου μας, μέλη της ΜΚΟ ΚΕΕΡΦΑ να αναρτήσουν πανό και πλακάτ και να φωνάξουν συνθήματα, όπως και να εισέλθουν στο κτίριο του σχολείου μας και να παρακολουθήσουν την υποδοχή εξωσχολικοί και δημοσιογράφοι οι οποίοι φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν τα παιδιά του σχολείου μας που παρακολουθούσαν το πρόγραμμα του Ολοήμερου, παραβιάζοντας έτσι κάθε δικαίωμα προστασίας της ανηλικότητας και θέτοντας σε κίνδυνο τους μαθητές τόσο του ολοήμερου, όσο και του προγράμματος ΔΥΕΠ.
Εμείς ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας που γίνεται έξω και μέσα στο σχολείο μας και έχει αποδέκτες τα παιδιά μας και δηλώνουμε ότι θα κινηθούμε προς πάσα κατεύθυνση για την ανάληψη ευθυνών για όσα έγιναν (Διεύθυνση του σχολείου μας, Περιφέρεια, Υπουργείο Παιδείας, Δημοτική Αρχή, Αστυνομική Αρχή) στο χώρο του σχολείου μας.
Η απουσία μας από το χώρο του σχολείου γίνεται συνειδητά προκειμένου να μην αφήσουμε περιθώρια σε κάποιους να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να μας επιρρίψουν ευθύνες που δεν μας αναλογούν, όπως επίσης να μην επιτρέψουμε σε κάποια ΜΜΕ, που μόνο ενημέρωση δεν προσφέρουν, να μας «κακοποιήσουν» δημόσια.
Δηλώνουμε ότι εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα τις αποφάσεις της Γ.Σ. του Συλλόγου μας για το θέμα της λειτουργίας ΔΥΕΠ στο σχολείο μας που επαναλαμβάνουμε ότι είναι :
Α) Αποστολή επιστολών – ερωτημάτων ανάδειξης του θέματος στις διαστάσεις που εμείς θεωρούμε ότι έχει, σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες (Βουλευτές, Υπουργούς, Περιφέρεια, Δήμο), ώστε να λάβουμε συγκεκριμένες απαντήσεις.
Β) Προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα και συνταγματικότητα των αποφάσεων για την λειτουργία των ΔΥΕΠ στα δημόσια σχολεία και την επιλογή του δικού μας μεταξύ αυτών.
Γ) Τριήμερη αποχή των παιδιών μας από τα μαθήματά τους, από την επόμενη ημέρα έναρξης λειτουργίας του Δ.Υ.Ε.Π. στο σχολείο μας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι καταρχάς οι αποφάσεις λήφθηκαν χωρίς να ρωτηθούμε και χωρίς να ενημερωθούμε, ούτε εμείς οι γονείς, ούτε πολύ περισσότερο το σχολείο και η τοπική αυτοδιοίκηση, καθ’όσον μας διαβεβαιώνουν τουλάχιστον γι’αυτό ο Διευθυντής του σχολείου μας και ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, αλλά επιπλέον δεν λήφθηκε υπόψη κανένα από τα προαπαιτούμενα που θέσαμε με την από 16.9.2016 Αναφορά μας στον κ. Υπουργό Παιδείας, ούτε από αυτά που προφορικά δεσμεύτηκε ότι θα τηρηθούν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Παντής, σε συνάντηση με την Ενωση Γονέων Ωραιοκάστρου, όσο και με τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου, ενώ δεν τηρήθηκαν ούτε καν οι προϋποθέσεις που ορίζει η ίδια η εφαρμοζόμενη Υπουργική Απόφαση για την λειτουργία των ΔΥΕΠ (υπ’ αριθμόν 180647/ΓΔ4 ΦΕΚ Τεύχος Β 3502/31.10.2016), που θέτει ως κριτήρια για την επιλογή των σχολείων που θα λειτουργήσουν ΔΥΕΠ α) την εύλογη απόσταση από το κέντρο φιλοξενίας και β) την ύπαρξη διαθέσιμων και κατάλληλων αιθουσών.
Επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης στην οποία θα εκφράζουμε όλες τις ανησυχίες μας για κάθε πτυχή των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο περιβάλλον του σχολείου μας τις τελευταίες μέρες, αλλά και από το Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα, δίχως να γίνουν συλλήψεις, ενώ τηλεοπτικές κάμερες κατέγραφαν κάθε κίνηση, όπως και να κοινοποιήσουμε εκτενή ανακοίνωση των θέσεών μας, στην οποία θα εξηγήσουμε τη στάση μας, τεκμηριωμένης αντίθεσης σε κάθε πολιτική που επιχειρείται να μας επιβληθεί με συνθηματολογικές δηλώσεις, προκλητική προπαγάνδα και ατεκμηρίωτες θέσεις και χωρίς ανακοινωμένο ευρύτερο σχέδιο, ενώ αφορά κρισιμότατα θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, όπως αυτό της μεταναστευτικής κρίσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.