Η εξειδίκευση των μέτρων που ισχύουν από τη Δευτέρα – Το ΕΣΥ θα ανταποκριθεί τόνισε ο υπ. Υγείας

Η εξειδίκευση των μέτρων που ισχύουν από τη Δευτέρα – Το ΕΣΥ θα ανταποκριθεί τόνισε ο υπ. Υγείας

Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. ‘Ανω του 85 % στις κλίνες ΜΕΘ βρίσκονται άνθρωποι που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, ενώ το ΕΣΥ πιέζεται αλλά αντέχει και παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες δήλωσε από το EKAB, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης εξειδικεύοντας στη συνέχεια τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανακοίνωσε χτες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέτρα στην κατεύθυνση «ανοικτή κοινωνία, και χωρίς τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», είπε ο υπουργός Υγείας και αναφέρθηκε σε τρία στάδια για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα.

Το πρώτο σκέλος είναι χώροι προσβάσιμοι σε όλους, δηλαδή σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Το δεύτερο σημείο είναι χώροι μόνο για εμβολιασμένους που αφορούν το λιανεμπόριο, χώρους εστίασης, χώρους εργασίας και χώρους λατρείας.

Το τρίτο σκέλος αφορά τη διασκέδαση στους κλειστούς χώρους. Η πρόσβαση θα είναι μόνο για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Επίσης, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών. Ακόμη, με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε, στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30. Τέλος, προανήγγειλε αλλαγές στο ωράριο για το λιανεμπόριο.

Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο, είπε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

«Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να υπολογίζει και την τρίτη δόση ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο υπουργός Υγείας. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη συμφωνία ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει. Η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα, και στην κάλυψη κενών και στην ενίσχυση προσωπικού και στη βοήθεια των ιδιωτικών κλινικών και το ΕΣΥ θα μπορέσει να ανταποκριθεί, τόνισε.

Eπιβλήθηκαν πρόστιμα 2.000.000 σε 15 ημέρες

Με διαγράμματα ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, αναφέρθηκε στους αυστηρούς ελέγχους και στις παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί το τελευταίο τρίμηνο.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις εκκλησίες και «για μοντέλο Αυστρίας» ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι δεν έχουμε lockdown για τους ανεμβολίαστους. Αναφορικά με τις εκκλησίες είπε ότι πρφανώς οι έλεγχοι στις εκκλησίες δεν άλλαξε κάτι αλλά πρέπει και σε αυτούς τους χώρους να υπάρχει επιπλέον κίνητρο για τους ανεμβολίαστους.

ertnews.gr 
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.