Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κυριακάτικη εργασία

[ad_1]

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κυριακάτικη εργασία

Μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, μέλη της Πρωτοβουλίας «Αντεπίθεση εργαζομένων στο εμπόριο» θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην συμβολή των Οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους στις 11:30, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, με αφορμή τη λειτουργία σήμερα καταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 

Σε σχετική τους ανακοίνωση τα μέλη της πρωτοβουλίας, αναφέρουν:

 

Πληροφορηθήκαμε ότι τo κατάστημα Public της Θεσσαλονίκης (στην Τσιμισκή), θα λειτουργήσει την Κυριακή 23/7, επωφελούμενο της υπουργικής απόφασης για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, με τελικό σκοπό να παγιώσουν το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο και πολύ σύντομα και τις 52 Κυριακές του έτους(!). Μάλιστα η ενημέρωση στους εργαζόμενους έγινε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, δείχνοντάς τους με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο, ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν προσωπική ζωή, ότι για την εταιρεία είναι οι μηχανές που παράγουν τα κέρδη της!

Βέβαια, η συγκεκριμένη εταιρεία τα τελευταία χρόνια πρωτοστατεί στην καταπάτηση των ελάχιστων δικαιωμάτων που μας έχουν απομείνει. Επωφελούμενη από τα Μνημόνια και τα αντεργατικά μετρά δεν διστάζει να προχωρά με κάθε ευκαιρία σε χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας: άνοιγμα των καταστημάτων της παρανόμως την Δευτέρα 5/6 (διαβάστε εδώl), μειώσεις μισθών και απολύσεις, χρήση του διευθυντικού δικαιώματος για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με τέτοιο τρόπο μάλιστα (5ωρη Κυριακάτικη εργασία) ώστε κατά τις εργάσιμες Κυριακές οι εργαζόμενοι να μην δικαιούνται προσαυξήσεις και επιπλέον ρεπό, κάλυψη των ταμειακών ελλειμμάτων από την τσέπη των εργαζομένων, συμβάσεις με τον κατώτερο μισθό χωρίς επιδόματα και πολλές φορές με ημιαπασχόληση, ατομικές πωλήσεις με μόνο στόχο τον κανιβαλισμό των εργαζομένων και το καζάνι δεν έχει πάτο…

Το «παράδειγμα» των Public θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, ακόμη κι αν σήμερα κάποιες από αυτές διαφωνούν με το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές.

Καλούμε τους εργαζόμενους των Public και ολόκληρου του κλάδου να αντισταθούμε με κάθε μέσο απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία, απέναντι στο περιβάλλον κανιβαλισμού, ατομικοποίησης και απώλειας κάθε ίχνους αξιοπρέπειας που προσπαθούν να μας επιβάλλουν και να απαντήσουμε με συλλογικό τρόπο. Κάθε χτύπημα σε έναν από εμάς είναι χτύπημα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο απέναντι στην κρίση και τα μνημόνια. Οργάνωση και επιτροπές αγώνα σε κάθε μαγαζί, πρέπει να είναι η απάντησή μας για να σταματήσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν!

[ad_2]

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.