Νέα μέτρα από το φθινόπωρο – Περισσότεροι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους

Νέα μέτρα από το φθινόπωρο –
Περισσότεροι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους

Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση μέτρα που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο για τον περιορισμό της πανδημίας. Βασικοί στόχοι είναι να μην ανασταλεί ξανά η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή από το φθινόπωρο αλλά και να δοθεί κίνητρο για τους εμβολιασμούς. Οι περιορισμοί θα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους. Ήδη αρκετοί καταστηματάρχες, προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις, σχεδιάζουν τη χειμερινή σεζόν αποκλείοντας από τους κλειστούς χώρους των επιχειρήσεών τους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.


Ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχτούν εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας και κατά την χειμερινή περίοδο.

Ειδικά θερμαντικά σώματα τοποθετούν οι καταστηματάρχες προκειμένου να χρησιμοποιηθεί και ο εξωτερικός χώρος τον χειμώνα για όσους πελάτες δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Θα δίδεται η δυνατότητα σε όσους είναι εμβολιασμένοι να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις και περισσότερες επιλογές και στους υπόλοιπους με τεστ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι επιδεικνύοντας κατά την είσοδό τους το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Ήδη αρκετοί συμπολίτες μας έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό τους λόγω των επικείμενων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου προγραμματίστηκαν 53.000 νέα ραντεβού.

Δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ.

Οι μαθητές θα μπορούν να μπουν στις τάξεις τους με δυο αρνητικά self test την εβδομάδα ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού οι άνω των 12 ετών.

«Απαγορευτικό» στους εσωτερικούς χώρους ψυχαγωγίας για τους ανεμβολίαστους

Το κυβερνητικό επιτελείο, μετά και την πρόσφατη πρωθυπουργική δήλωση ότι «δε θα πάμε σε νέο lockdown», δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Οι ανακοινώσεις για τη διαχείριση του πανδημικού ιού από το φθινόπωρο κα μετά αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Τρίτη και η εφαρμογή των μέτρων θα ξεκινήσει πέριξ της 13ης Σεπτεμβρίου, την ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Η καθημερινότητα για όσους επιλέξουν να μην κλείσουν το ραντεβού τους σε ένα από τα 1.500 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα της χώρας θα είναι, αν μη τι άλλο, δύσκολη. Καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική στρατηγική είναι ότι η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή παρά ανάγκη, σε αντίθεση με την εργασία ή τις αγορές αγαθών. Συνεπώς, εφόσον οι μη εμβολιασμένοι αρνούνται να προστατευθούν από τον κορονοϊό ενώ όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της πανδημίας συνεπάγεται ότι η δική τους σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς.

Η συνεχής αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας με την παράλληλη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι ανεμβολίαστοι θα υποχρεούνται να πληρώνουν δύο τεστ την εβδομάδα.

ertnews.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.