Ξεκινούν αυστηρά όρια στα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων

Μπαίνουν σε εφαρμογή νέα, ακόμη πιο αυστηρά όρια στα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εξετάσεων. Στόχος τους είναι να μπει φρένο στον εκτροχιασμό των δαπανών, καθώς οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, παρά τη μείωση των τιμών αποζημίωσης από τις αρχές του έτους, έχουν τεθεί εκτός ελέγχου.

Σε εφαρμογή μπαίνουν από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου νέα, ακόμη πιο αυστηρά όρια στα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εξετάσεων, όπως ενημερώνει τους γιατρούς η πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Όσοι ασφαλισμένοι εφεξής θέλουν παραπεμπτικό, θα πρέπει να συνυπολογίσουν μεταξύ άλλων και το διάστημα που περνά ανάμεσα στις εξετάσεις.

Τί αλλάζει πιο συγκεκριμένα: Στα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων που εκδίδονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription) προστίθενται δύο πεδία που αναγράφουν “Διάγνωση” και “Παρακολούθηση”, ένα από τα οποία ο γιατρός θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξει, αφού προηγουμένως επιλέξει τον κωδικό της νόσου. Έτσι με βάση την πάθηση, ορίζονται συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες ο γιατρός μπορεί να παραπέμψει είτε για διάγνωση, είτε για παρακολούθηση τον ασθενή.

Και εδώ μπαίνουν οι επιπλέον περιορισμοί, αφού οι εξετάσεις “Διάγνωσης” επιτρέπονται μόνο μια φορά το μήνα για την ίδια πάθηση και για το ίδιο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, ενώ για τις εξετάσεις “Παρακολούθησης” της νόσου καθορίζεται συγκεκριμένη συχνότητα επανάληψης.

Σε περίπτωση που ο γιατρός κρίνει ως αναγκαία για την κλινική διερεύνηση του ασθενούς την παραπομπή του για επιπλέον εξετάσεις, τότε θα του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει ένα πεδίο με τον προσδιορισμό “Εξαιρούμενες”, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από αιτιολογία. Όταν για έναν γιατρό το ποσοστό επιλογής του εν λόγω πεδίου υπερβεί το 15%, θα υπάρχει σχετικό ενημερωτικό μήνυμα στην οθόνη πριν από την έκδοση του παραπεμπτικού, ενώ παράλληλα θα ενημερώνεται και ο ΕΟΠΥΥ με την έκδοση του παραπεμπτικού για περαιτέρω διερεύνηση των εξαιρέσεων.

Στους νέους κανόνες περιλαμβάνεται και ο υπολογισμός της μέσης δαπάνης ανά παραπεμπτικό της κάθε ειδικότητας ανάλογα με τον κωδικό νόσου (ICD-10). Όταν ο γιατρός ξεπερνά το 20% του μέσου παραπεμπτικού θα καταγράφεται η υπέρβαση και θα ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ.

Στόχος της επιβολής νέων στενών ορίων στη συνταγογράφηση των εξετάσεων είναι να μπει φρένο στον εκτροχιασμό των δαπανών, πέραν του κλειστού προϋπολογισμού των 302 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί από τον ΕΟΠΥΥ στα διαγνωστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών αποζημίωσης που ισχύουν από τις αρχές του έτους, έχουν τεθεί εκτός ελέγχου. Το πρώτο εξάμηνο η δαπάνη ανήλθε σε 183 εκατ. ευρώ, έναντι 157 εκατ. με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Πέρσι η συνολική δαπάνη για τις εξετάσεις είχε ανέλθει στα 553 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, για τις κατηγορίες αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών δημιουργούνται πακέτα εξετάσεων. Όταν ο γιατρός επιλέγει περισσότερες από μία εξετάσεις που ανήκουν σε κάποιο από τα πακέτα, τότε οι εξετάσεις αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με έκπτωση ως εξής: η δεύτερη εξέταση αποζημιώνεται με έκπτωση 50%, η τρίτη εξέταση αποζημιώνεται με έκπτωση 75% και από την τέταρτη και μετά λαμβάνει έκπτωση 100%. Σε κάθε πακέτο εξετάσεων ως πρώτη εξέταση ορίζεται η ακριβότερη, δεύτερη η αμέσως φθηνότερη κ.ο.κ. Ομοίως και η συμμετοχή του ασφαλισμένου θα ακολουθεί τα ίδια ποσοστά έκπτωσης, δηλαδή για τη δεύτερη εξέταση το ποσοστό συμμετοχής του μειώνεται κατά 50%, για την τρίτη κατά 75% κτλ.
Παραπεμπτικό
capital.gr

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.