Οδηγός: Υιοθετήστε ένα αδέσποτο

Οδηγός: Υιοθετήστε ένα αδέσποτο

Σκύλος ή γάτα;

Μάθετε τα πάντα για να κάνετε την ιδανική επιλογή για εσάς

Η επιλογή είναι δύσκολη αλλά και πολύ ευχάριστη. Πρώτα όμως όπως συστήνουμε και στους πελάτες του ιατρείου μας πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά πριν προχωρήσετε στην απόκτηση ενός κατοικιδίου,αν είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε την ευθύνη της φροντίδας και τα έξοδα που ίσως προκύψουν, εκτός των προκαθορισμένων εμβολιασμών-αποπαρασιτισμών.

Η αλήθεια είναι οτι κανείς δεν μπορεί να σας επιβάλλει να επιλέξετε ανάμεσα σε σκύλο ή γάτα, το σημαντικότερο είναι πως αισθάνεται ο καθένας μας απέναντι σε αυτά τα ζωάκια. Υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν τα σκυλάκια χωρίς ωστόσο να είναι το ίδιο θετικοί απέναντι στις γάτες και άλλοι που σκέφτονται ακριβώς αντίθετα!

Το κάθε ένα έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του. Ας ξεκινήσουμε με το σκυλάκι.Το σημαντικότερο είναι η σωστή επιλογή ράτσας ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Θέλουμε ένα σκύλο κυρίως για συντροφιά-παρέα στα παιδάκια, να ζει σε διαμέρισμα και να είναι και λίγο φύλακας είτε ενα σκύλο αυστηρά για φύλαξη χώρου και θα ζει εκτός διαμερίσματος; Να είναι κοντότριχο ή μακρύτριχο, μεγαλόσωμο ή μικρόσωμο,ημιάιμο ή καθαρόαιμο(τα ημίαιμα είναι συνήθως πιο ανθεκτικά σε ασθένειες από τα καθαρόαιμα που προέρχονται συχνά απο αμφιβόλου ποιότητας γεννες σε παράνομες εκτροφές σε όλα τα βαλκάνια και την Ελλάδα).

Ένας μεγάλος μύθος είναι πως επιλέγουμε κοντότριχο σκύλο για να μην χάνουν πολλές τρίχες στο σπίτι(ο εφιάλτης της νοικοκυράς). Όλοι οι σκύλοι αλλάζουν τρίχωμα δύο φορές τον χρόνο και ανάλογα με την ράτσα χάνουν πάρα πολλές (pug,labrador,german sheperd) ή ελάχιστες τρίχες καθημερινά (poodle, shih-tzu,maltez) δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος του ζώου καθώς και του τριχώματος τους!

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να υπολογίσουμε τον χρόνο που μπορούμε να διαθέτουμε καθημερινά για τις απαραίτητες βόλτες του σκύλου μας (2-3 φορές την ημέρα). Κάποιες ράτσες βολεύονται με 5-10 λεπτες βόλτες (Shih-tzu,pug, Dog de Bordeaux) και άλλες απαιτούν 30 λεπτά εώς και μία ωρα (ντοπερμαν,λαμπραντορ,τζακ ρασελ) για να βγάλουν την ενέργεια τους και να είναι ισορροπημένα στο σπίτι ώστε να μην αρχίζουν οι γνωστές σε όλους ”καταστροφές” με μασούλημα επίπλων κλπ. Πάλι λοιπόν δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση με το μέγεθος του ζώου.

Υιοθετήστε ένα αδέσποτο

Ένας κανόνας είναι πως ο μεγαλόσωμος σκύλος θα μας κοστίζει πιο πολύ λόγω ποσότητας τροφής αλλά και φαρμάκων που απαιτούνται μηνιαία για την διατήρηση του ζώου σε άριστη κατάσταση, όπως επίσης καλό είναι να θυμόμαστε πως είναι πολύ πιο δύσκολη η μετακίνηση τους σε διακοπές ή βόλτες.

Πολύ σημαντικός είναι και ο χώρος που μπορούμε να διαθέσουμε, πχ. έχουμε ένα μικρό διαμέρισμα οπότε προσανατολιζόμαστε σε σκυλάκι που προσαρμόζεται εύκολα και έχει μειωμένη ενέργεια(πάλι εχει να κάνει με την ράτσα και όχι με το μέγεθος, υπάρχουν γιγαντόσωμα που όλη ημέρα κοιμούνται σε 2 μέτρα) ή έχουμε μεγάλο σπίτι και θέλουμε ένα δραστήριο σκύλο ώστε να γεμίζει ευχάριστα όλη την ημέρα το χώρο και να μην καταπιέζεται; Εξαιρετικής σημασίας είναι η ύπαρξη ή όχι παιδιών καθώς και η ηλικία τους! Κάποιες ράτσες δεν ενδείκνυνται για μικρά παιδιά ( πχ.Τζακ ρασελ σε παιδιά κάτω των 8χρ) διότι δεν έχουν την υπομονή να υποστούν το συνεχές πείραγμα από παιδιά μικρής ηλικίας.

Αυτά και πολλά ακόμα θα πρέπει συνυπολογίσουμε πριν την απόκτηση ενός σκύλου που ιδανικά θα πρέπει να αγοράζεται απο επίσημο ελληνικό εκτροφείο ώστε να είναι ελεγμένο για γεννετικά νοσήματα ή ακόμα καλύτερα να υιοθετείται από φιλοζωικό όμιλο μιάς και υπάρχουν άπειρα αδέσποτα σκυλάκια που ψάχνουν ένα σπίτι.

Υιοθετήστε ένα αδέσποτο

Tώρα δεν έχετε χρόνο για βόλτες, φοβάστε τα σκυλάκια, δεν έχετε χώρο ή χρήματα για την συντήρηση ενός μεγαλόσωμου σκύλου ή πολύ απλά λατρεύετε τις γατούλες…; Τότε δεν έχετε παρά να υιοθετήσετε ή αγοράσετε απο εκτροφείο το γατάκι που ονειρεύεστε.

Οι γάτες είναι πολύ παρεξηγημένα ζωάκια γιατι συνήθως δεν τις εκπαιδεύουμε σωστά από μικρή ηλικία στο στάδιο της κοινωνικοποιης τους 2-4 μηνών ώστε να έχουν τα εφόδια να σχηματίσουν ενα ισορροπημένο χαρακτήρα που θα διευκολύνει τρομερά την συμβίωση μας μαζί της.

Οι γάτες απαιτούν μόνο την άμμο για τα περιττώματά τους,το φαγητό τους (καλύτερα ξηρή τροφή για να πίνουν αρκετό νερό αλλά και να καθαρίζουν τα δόντια τους) τα εμβόλια και αποπαρασιτισμούς όπως άλλωστε και οι σκύλοι, αλλά είναι πολύ πιο ανεξάρτητες απο τους τελευταίους(άλλοι το βλέπουν σαν αρνητικό άλλοι σαν θετικό).

Για μια σύγχρονη πλέον οικογένεια με τους ξέφρενους ρυθμούς εργασίας ίσως η επιλογή μιας γατούλας να είναι η ιδανική λύση. Δεν θα είναι στα πόδια σας όλη ημέρα,δεν γαυγίζουν,δεν τρέχουν σάλια,δεν θέλουν βόλτες. Λατρεύουν όμως να ξύνουν τα νύχια τους και να σκαρφαλώνουν σε έπιπλα για να κρύβονται και κοιμούνται μακρυά από τους ”ενοχλητικούς” ανθρώπους…!

Γι αυτό συνιστούμε σε κάθε ιδιοκτήτη να αγοράζει ένα πύργο γάτας φτιαγμένο απο ειδικό σκοινί που παίζει ταυτόχρονα τον ρόλο του ονυχοδρομίου ώστε να ξεγνοιάσουν μια και καλή από αυτά τα προβλήματα.
Υπάρχει βέβαια και η τελευταία τάση της μόδας που είναι χρωματιστές θήκες νυχιών για γάτες ώστε να μην γρατζουνούν ποτέ εμάς ή τα επιπλά μας που ήρθαν να αντικαταστήσουν το απαράδεκτο και απαγορευμένο πλέον χειρουργείο αφαίρεσης των νυχιών τους.

Οι γάτες επίσης είναι πολύ καθαρά ζώα και καθημερινά περιποιούνται το τρίχωμά τους σε αντίθεση με τους σκύλους που απαιτούν μπάνιο και grooming από εμάς.

Σκεφτείτε λοιπόν σοβαρά όλα τα προηγούμενα και πάρτε μια απόφαση που θα αλλάξει πραγματικά προς το καλύτερο την ζωή της δική σας αλλά και των παιδιών σας!

Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που θα σας δείχνουν καθημερινά θα σας κάνουν καλύτερο και πιο ευαίσθητο άνθρωπο.

Δεν υπάρχει καλύτερη ψυχοθεραπεία στον κόσμο από ένα κουτάβι που γλυφει το πρόσωπό σου.
— Bernard Williams

Οι γάτες είναι πιο έξυπνες από τα σκυλιά. Είδατε ποτέ 8 γάτες να τραβούν ένα έλκηθρο;
— Jeff Valdez

Σκεφτείτε πρώτα πόσο ελεύθερο χρόνο διαθέτετε για την φροντίδα τους

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι η παρουσία ενός κατοικιδίου στο σπίτι έχει πολλαπλά οφέλη στον άνθρωπο. Από την αγνή και ανιδιοτελή παρέα, την αφοσίωση, την ανάταση της ψυχολογικής κατάστασης, τη υπευθυνότητα και πολλά ακόμη.

Για να φτάσει όμως κάποιος σ’ αυτό το σημείο, θα πρέπει πρώτα να κάνει την σωστή επιλογή ζώου, ανάλογα με τις ανάγκες του και το τι μπορεί να προσφέρει στο νέο του φίλο. Ένα κατοικίδιο είναι δέσμευση και χρειάζεται χρόνο, χρήματα και φροντίδα.

Πόσο ελεύθερο χρόνο διαθέτετε για την φροντίδα τους

Ο χρόνος που μπορείτε να αφιερώσετε στο κατοικίδιο είναι πιθανότατα αυτό που θα ορίσει και ποιο θα επιλέξετε. Για παράδειγμα τα ψάρια και τα χελωνάκια δεν χρειάζονται πολύ φροντίδα αλλά το νερό τους είναι απαραίτητο να ανανεώνεται αν όχι καθημερινά, τουλάχιστον ανά δύο ημέρες.

Οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες και καθαρίζονται μόνες τους, άρα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Αντίθετα οι σκύλοι θέλουν πολλές ώρες από τον χρόνο σας, καθώς εξαρτώνται αποκλειστικά από σας. Ιδίως τα κουταβάκια χρειάζονται εκπαίδευση και μαθήματα συμπεριφοράς. Αν έχετε όλα αυτά στο μυαλό σε συνάρτηση με τον χρόνο που μπορείτε να αφιερώσετε θα κάνετε την σωστή επιλογή.

Πόσο χώρο θα τους διαθέσετε

Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το που ζείτε. Ο χώρος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τι κατοικίδιο να υιοθετήσετε. Δεν μπορείτε πχ να πάρετε έναν μεγάλου μεγέθους σκύλο και να τον κλείσετε σε ένα μικρό διαμέρισμα. Αντιθέτως μικρά κατοικίδια, όπως ένα κουνέλι ή ένα ιγκουάνα έχει πολύ μικρότερες απαιτήσεις στο χώρο.

Πόσο λεφτά μπορείτε να ξοδεύετε

Από την στιγμή που θα πάρετε ένα κατοικίδιο θα πρέπει να ξέρετε ότι έχετε την απόλυτη ευθύνη του σε θέματα σίτισης, ιατροφαρμακευτικών παροχών, αξεσουάρ και παιχνίδια.

Για να αποκτήσετε μια ιδέα για το πόσο που θα χρειάζεται να πληρώνετε μπορείτε να επισκεφτείτε ένα pet shop και να μιλήσετε με τον πωλητή.

Πόσες ώρες απουσιάζετε από το σπίτι

Υιοθετήστε ένα αδέσποτο

Αν δουλεύετε πολλές ώρες ή ταξιδεύετε συχνά τότε είναι καλό να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο που δεν θα το επηρεάσει ο τρόπος ζωής σας. Κάποια ζώα είναι πιο ανεξάρτητα από άλλα, για παράδειγμα οι γάτες μπορούν να μείνουν μόνες για 1-2 μέρες με την προϋπόθεση να έχουν άμεση πρόσβαση σε φαγητό και νερό.

Οι σκύλοι όμως χρειάζονται κάποιον να τους τα παρέχει όλα αυτά. Όπως και ζώα που χρειάζονται καθημερινή φροντίδα, όπως ψάρια, κουνέλια, ωδικά πουλιά.

Πόσο γυμνάζεστε

Αν δεν είστε φαν της γυμναστικής, καλό θα είναι να μην επιλέξετε σκύλο. Οι σκύλοι χρειάζονται να τους κάνετε μπάνιο και να τους πηγαίνετε καθημερινούς περιπάτους οπότε δεν θα είναι καλό να βαρεθείτε γρήγορα και να τους αφήσετε στη μοίρα τους. Πάντως όλα τα ζώα χρειάζονται κάποιου είδους γυμναστική ή παιχνίδι. Ακόμη και τα χάμστερ ή οι γάτες.

Τι ειδικούς χρειάζεστε

Η εγγύτητα σε κάποια κτηνιατρική κλινική είναι σημαντική. Οι περισσότεροι κτηνίατροι έχουν εμπειρία για θέματα που αφορούν σκύλους και γάτες. Αν όμως σκέφτεστε να υιοθετήσετε έναν παπαγάλο ή ένα άλογο είναι σημαντικό να έχετε πρόσβαση σε κάποιο ειδικό, στην περίπτωση επειγόντων περιστατικών.

Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία 

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.