Πεντανόστιμη βασιλόπιτα απο την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Συνταγή

Πεντανόστιμη βασιλόπιτα απο την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Συνταγή

Βασιλόπιτά  αφράτη, φουσκωτή και γεμάτη αρώματα. Παραδοσιακή συνταγή που πέρασε από γιαγιά σε μαμά και από εκεί στα χέρια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να τη μοιραστεί μαζί σας.
Συνταγή μοναδική και αξεπέραστη στη γεύση.
Η καλύτερη βασιλόπιτα από την Αργυρώ σηματοδοτεί το ξεκίνημα του χρόνου με τα υλικά της να συμβολίζουν την αφθονία, τους καλούς οιωνούς και την τύχη που θα φέρει η νέα χρονιά. Διάβασε όλα τα μυστικά για να παραμιλούν όλοι

Υλικά 

Για την βασιλόπιτα

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 5 αυγά χωρισμένα
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 120 γρ. γάλα
  • 80 γρ. κονιάκ
  • 200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • άχνη ζάχαρη για διακόσμηση

Προετοιμασία βασιλόπιτας

Υλικά, όπως το βούτυρο, τα καρύδια και ο χυμός από πορτοκάλι δημιουργούν την πιο απίθανη βασιλόπιτα που θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας όταν φτιάξετε αυτή τη συνταγή. Προσθέστε χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά και κάντε ότι στολισμό επιθυμείτε για ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα κρατάμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί κατά προτίμηση 28 ή 30 εκ. με πλαϊνά τοιχώματα ύψους 6 -7 εκατοστών.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε την αφράτη βασιλόπιτα πολύ εύκολα αφού ψηθεί.

Για το μίγμα της βασιλόπιτας

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη.

Χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν τα υλικά για λίγα λεπτά.

Αφού λιώσει η ζάχαρη και κρεμώσει το μίγμα, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους. Πρέπει κάθε φορά να τους πίνει το μίγμα πριν προσθέσουμε τον επόμενο κρόκο.

Με μίξερ χειρός σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές που στέκονται (περίπου για 2-3 λεπτά). Κρατάμε τη μαρέγκα στην άκρη για λίγο.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1.

Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στη βασιλόπιτα.

Εναλλάξ, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ.

Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε το χτύπημα με αλεύρι.

Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια.

Προσθέτουμε σταδιακά την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μίγμα με μία μαλακή σπάτουλα για να μην χάσουμε τον όγκο του.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί στη βασιλόπιτα.

Ψήνουμε για 55′ με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει στεγνή η λάμα από ζύμη, τότε είναι έτοιμη.

Αφήνουμε 15΄να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει ελαφρά.

Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα.

Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε να γράψετε ευχές στη βασιλόπιτα, φτιάξτε ένα εύκολο γλάσο ή πάρτε ιδέες εδώ πώς να στολίσετε την βασιλόπιτά σας!

Μυστικά

Για να γίνει φουσκωτή κι αφράτη η βασιλόπιτα δεν ανακατεύουμε πολύ το μίγμα από την ώρα που μπαίνει το αλεύρι.

Την ώρα που θα διαλύσεις τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, να το κάνεις πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και χύνεται.

Ρίξε μια κουταλιά αλεύρι από το συνολικό μέσα στα καρύδια πριν τα προσθέσεις στη βασιλόπιτα. Έτσι θα διανεμηθούν σωστά στο μίγμα και θα πάνε σε όλη την βασιλόπιτα ομοιόμορφα.

Δώσε προσοχή στο ψήσιμο της βασιλόπιτας γιατί αν δεν ψηθεί καλά στο κέντρο της τότε μόλις τη βγάλεις από το φούρνο η βασιλόπιτα κάθεται στο κέντρο.

Για να μην σκάει στην επιφάνεια η βασιλόπιτα, φρόντισε στο ταψί σου η βασιλόπιτα να καλύπτει τα 3/4 ώστε με το ψήσιμο να έχει περιθώριο να φουσκώσει χωρίς να πιέζεται σε μικρό ταψί και να σκάει από πάνω. Το ιδανικό ταψί για αυτή τη δόση είναι 30 εκ.

Αυτή η δόση για βασιλόπιτα είναι μεγάλη. Αν θέλεις μικρή βασιλόπιτα, τότε διαιρείς όλα τα υλικά στη μέση, τα 5 αυγά γίνονται 2 μεγάλα αυγά και το ιδανικό ταψί είναι 23 ή 25 εκ.

Ψήσιμο σε αέρα ή στις αντιστάσεις;

Εννοείται πως μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160ºC. Όμως, ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό. Έτσι μπορεί να συμβούν τα εξής 2:

  1. Να ξεγελαστείς από το ρόδινο εξωτερικά χρώμα της και μόλις τη βγάλεις να μην έχει ψηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να κάθεται η βασιλόπιτα στην μέση μετά από λίγο και να κάνει λακκούβα στο κέντρο της.
  2. Αφού κάνει γρήγορα ρόδινη κρούστα με το ψήσιμο στον επιθετικό αέρα, μετά από λίγο να αρχίσει να σκάει η βασιλόπιτα γιατί το υγρό ακόμα κέντρο της ψάχνει διέξοδο με το ψήσιμο και το φούσκωμα του. Αποτέλεσμα είναι να σκάει η βασιλόπιτα στην επιφάνεια της.

Συντήρηση

Μπορείς να ψήσεις την βασιλόπιτα και αφού κρυώσει καλά, να την τυλίξεις με μεμβράνη και να την διατηρήσεις στην κατάψυξη. Διατηρείται για 2-3 μήνες. Μπορείς να την αφήσεις αφού κρυώσει, στον πάγκο της κουζίνας σου καλά σκεπασμένη για μερικές ημέρες. Θα τη διακοσμήσεις τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν την κόψεις.

Αν θέλεις βασιλόπιτα υπερπαραγωγή, φτιάξε αυτό το θεϊκό γλάσο με παστεριωμένη μαρέγκα που είναι ένα λευκό σύννεφο και μπορείς να γαρνίρεις τέλεια τα γλυκά σου.

Η ιστορία της βασιλόπιτας

Η ιστορία της βασιλόπιτας

 χάνεται μέσα στους αιώνες, το ίδιο και η αρχική συνταγή της.

Αυτό που παραμένει το ίδιο είναι ο συμβολισμός που έχει η παραδοσιακή βασιλόπιτα, που δεν είναι άλλος από το να φέρει ευλογία, τύχη, ευημερία και αγάπη σε κάθε σπιτικό! Τα δε υλικά που χρησιμοποιούνται είναι υλικά που προσφέρουν πλούσια γεύση και μοναδικά αρώματα, για να σφραγίσουν την ιδιαιτερότητα στην κάθε τέλεια βασιλόπιτα. Ξηροί καρποί, καρύδια, αμύγδαλα και αμυγδαλόψυχα, γιαούρτι, σοκολάτα ακόμα και λευκή σοκολάτα, σταφίδες, πορτοκάλι, μαχλέπι, κανέλες και γαρύφαλλα για πλούσιο άρωμα. Υλικά πλούσια, που κάνουν πραγματικά τέλεια την κάθε βασιλόπιτα.

Και έτσι πλούσιος είναι και ο στολισμός της. Εκτός από την κλασική διακόσμηση με τα σχέδια που δημιουργεί το άχνισμα με τη ζάχαρη, η βασιλόπιτα παίρνει ό,τι στόλισμα ποθείτε. Από τη σοκολατένια γκανάζ μέχρι και πιο πρωτότυπη βασιλόπιτα με ζαχαρόπαστα και χριστουγεννιάτικα στολίδια! Και είτε είναι βασιλόπιτα κέικ, ή τσουρέκι, βασιλόπιτα πολίτικη ή σμυρνέικη, ακόμα και αν είναι νηστίσιμη με λάδι ή διαίτης με στέβια, όλες επιτελούν το σκοπό τους, να φέρουν δηλαδή τις μέρες των γιορτών την οικογένεια πιο κοντά για να μοιραστούν στιγμές χαράς.

Στη δική μας οικογένεια έχουμε μια ιδιαίτερη συνταγή που κάνουμε κάθε χρόνο και είναι αυτή εδώ. Αν με ρωτήσετε θα σας πω ότι είναι η καλύτερη, η πιο αφράτη βασιλόπιτα! Είναι η κλασική βασιλόπιτα του σπιτιού μας και δεν την αλλάζουμε εύκολα! Από εμένα όλες οι ευχές για τύχη και ευημερία στο σπιτικό σας!

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.