Περισσότερες απο 4.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν απο την τροχαία Λητής σε φορτηγά και λεωφορεία

Διενέργεια ειδικών επιχειρησιακών δράσεων – στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε φορτηγά και λεωφορεία οχήματα

Κατά τον τελευταίο μήνα, βεβαιώθηκαν περισσότερες από  4.000 παραβάσεις 

Στο πλαίσιο των ελέγχων εντοπίστηκαν φορτηγα οχήματα με μηχανισμούς αλλοίωσης ταχογράφου

Αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λητής πραγματοποιούν συστηματικά επιχειρησιακές δράσεις, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, την πρόληψη και την καταστολή επικινδύνων παραβάσεων και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στο οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το χρονικό διάστημα 22-02-2023 έως 21-03-2023, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι σε φορτηγά οχήματα και λεωφορεία (αστικά, υπεραστικά, σχολικά), κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν συνολικά (4.162) παραβάσεις.

Σημειώνεται ότι μέρος εκ των ανωτέρω οχημάτων και συγκεκριμένα οκτώ (8) φορτηγά με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας, διαπιστώθηκε να φέρουν μηχανισμούς αλοίωσης ταχογράφου. Από την έρευνα διαπιστώθηκε η μη αποτύπωση  των πραγματικών ωρών εργασίας των οδηγών, ενώ σε περαιτέρω έλεγχο των αστυνομικών στα παραπάνω οχήματα εντοπίστηκε η τοποθέτηση πρόσθετης ηλεκτρονικής συνδεσμολογίας, που έδινε τη δυνατότητα στους οδηγούς να επεμβαίνουν στην  καταγραφή των δεδομένων από τον ταχογράφο αναφορικά με τη δραστηριότητά τους (ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, ταχύτητα του οχήματος, διανυθέντα χιλιόμετρα).

Αξίζει να αναφερθεί ότι ορισμένες από τις συγκεκριμένες συσκευές όταν τίθενται σε λειτουργία, έχουν ως συνέπεια την απενεργοποίηση του περιοριστή ταχύτητας  (κόφτης) του φορτηγού, των συστημάτων υποβοήθησης φρένων του  (abs, retarder, κ.α.), καθώς και τον επηρεασμό επιμέρους συστημάτων, καθιστώντας την κυκλοφορία  του οχήματος επικίνδυνη για την ασφάλεια των λοιπών χρηστών της οδού.

Επιπρόσθετα ένα (1) εξ αυτών είχε απενεργοποιημένο το σύστημα επιλεκτικής κατάλυσης για την επεξεργασία των καυσαερίων, με αποτέλεσμα την εκπομπή βλαβερών ουσιών για το περιβάλλον και την υγεία.

Τα παραπάνω οχήματα ακινητοποιήθηκαν και οδηγήθηκαν από αστυνομικούς της επιληφθείσας υπηρεσίας σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία  για την αφαίρεση των συσκευών παραποίησης και την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας των ταχογράφων τους και λοιπών συστημάτων τους.

Επίσης εντοπίστηκαν οχτώ (8) οδηγοί φορτηγών οχημάτων που έκαναν χρήση κάρτας άλλου οδηγού.

Τέλος στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρείες ανωτέρω οχημάτων  επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές, ενημερώθηκαν τα Εθνικά Μητρώα Μεταφορικών Επιχειρήσεων δια μέσω των συνδέσμων ERRU (Διεθνές Μητρώο Μεταφορικών Επιχειρήσεων) προς διερεύνηση της αξιοπιστίας των επιχειρήσεων και ενημερώθηκε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.) για την αποτίμηση επικινδυνότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων .

Παρόμοιες αστυνομικές δράσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.