Το δηλητηριώδες φυτό “της Μήδειας” στο βουνό του Ωραιοκάστρου,βίντεο

Το δηλητηριώδες φυτό “της Μήδειας” στο βουνό του Ωραιοκάστρου

Αυτήν την εποχή, μέσα με τέλος Σεπτέμβρη πριν να έρθει το φθινόπωρο ανθίζει αυτό το υπέροχο στην όψη λουλούδι , με την ονομασία Κολχικό – Colchicum.

Σας προτρέπω να το βρείτε και να το φωτογραφήσετε!!!! περιμένω φωτογραφίες σας κάτω από το άρθρο !!!! Μην το κόψετε όμως!

Μην σας ξεγελά η ομορφιά του το φυτό αυτό είναι πολύ δηλητηριώδες εξ αιτίας της πολύ τοξικής κολχικίνης Colchicine αλκαλοειδές που περιέχεται σε όλα τα μέρη του φυτού .

Η δηλητηρίαση από αυτό το φυτό μοιάζει με την δηλητηρίαση από αρσενικό γι αυτό ονομάστηκε φυτικό αρσενικό , τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από λίγες ώρες και λιγότερα από 2 γραμμάρια είναι ικανά να σκοτώσουν ένα παιδί!

Το κολχικό είναι πολυετές βολβώδες φυτό ενδημικό της μεσογείου και δυτικής Ασίας αλλά πλέων έχει μεταφερθεί σε όλη την Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική , στην Ελλάδα απαντώνται 26 είδη .

Προσοχή η διάφορα του με τους κρόκους είναι ότι έχει 6 στήμονες ενώ οι κρόκοι έχουν 3  Το λουλούδι έχει και αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα 6 στήμονες και 3 θηλυκούς ύπερους , έχει 6 πέταλα . Μεγαλώνει κυρίως σε υγρά μέρη , λιβάδια και ξέφωτα από δάση .

Οικογένεια – Liliaceae Γένος – Colchicum Είδος – Colchicum macrophyllum κολχικο το μακροφυλλο . Το όνομα προέρχεται από την Κολχίδα της μαύρης θάλασσας , τη σημερινή Γεωργία…. ΄΄ Η Μηδεια κόρη του βασιλιά της Κολχίδος Αιήτη και της Αικατης έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πιο αποτρόπαια και τραγικά πρόσωπα της Ελληνικής μυθολογίας . Μάγισσα έμαθε τα κόλπα από τη θεια της Κίρκη και σκότωσε δηλητηρίασε πολλούς .

Με το που φτάνει στην Κολχίδα ο Ιάσονας , αρχηγός της Αργοναυτικής εκστρατείας τον γνωρίζει τον ερωτεύτηκε τον βοηθά να κλέψουν το χρυσόμαλλο δέρας και το σκάει μαζί του για την Κόρινθο . Εν τω μεταξύ για να καθυστερήσει τον πατέρα της από την καταδίωξη , τεμαχίζει τον αδελφό της και πετά τα κομμάτια του στη θάλασσα. Καθ’ οδών προς την Κόρινθο , στην Ιωλκο κάνει το χατίρι του ερωμένου και πείθει τις κόρες του Πελια ( Που σκότωσε τον πατέρα και τον αδελφό του Ιάσονα στην Αργοναυτική εκστρατεία ) Να σκοτώσουν τον πατέρα τους και να τον βράσουν , γιατί έτσι θα γινόταν πάλι νέος . Στην Κόρινθο ο Ιάσονας εγκαταλείπει την Μήδεια για χάρη της κόρης του βασιλιά Κρέοντα τη Γλαύκη και τότε η Μήδεια της στέλνει δώρο στο γάμο της με τον Ιάσονα , ένα δηλητηριασμένο φόρεμα .

Εκτός από τη νύφη πεθαίνει και ο Κρέοντας που αγκάλιασε την κόρη του . Δεν της έφτανε όμως αυτό , έτσι δολοφονεί και τα 2 παιδία της χρησιμοποιώντας το δηλητηριώδες κολχικο και φεύγει με το φτερωτό άρμα του Ηλίου για την Αθήνα για να συνεχίσει εκεί αλλά και αλλού την φονική πορεία της.

Φωτιάδης Νίκος

vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.