Το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Τζαβέλα στο Παλαιόκαστρο Ωραιοκάστρου

Το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Τζαβέλα στο Παλαιόκαστρο Ωραιοκάστρου

Το Πράσινο Ταμείο, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενέκρινε την ένταξη του έργου «Ανάπλαση της πλατείας Τζαβέλα» στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Αστική Αναζωογόνηση» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».
Πρόκειται για ένα έργο, που όταν ολοκληρωθεί θα δώσει νέα πνοή ανάπτυξης στο Παλαιόκαστρο, καθώς η αναπλασμένη πλατεία Τζαβέλα θα αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.
 Η πλατεία θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, περιπάτου, αναψυχής, αλλά και εκγύμνασης, καθώς στο σχεδιασμό προβλέπεται να δημιουργηθεί χώρος όπου θα τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής.
 Λίγα λόγια για το έργο
 Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση του έργου, στη νέα πλατεία διατηρούνται τα υφιστάμενα δέντρα, πεύκα και κυπαρίσσια, ενώ οι ελεύθεροι χώροι αξιοποιούνται για κοινόχρηστες δραστηριότητες ανάπαυσης και αναψυχής.
 Παράλληλα, δημιουργείται δίκτυο διαδρομών που εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε ΑμΕΑ στο σύνολο των επιμέρους χώρων από όλες τις πλευρές.
Η επιφάνεια της προς ανάπλαση έκτασης της πλατείας, είναι 2.013,07 τμ. Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων προβλέπονται:
Δημιουργία μικρού αμφιθεάτρου χωρητικότητας 140 καθήμενων και 60-70 επιπλέον όρθιων ατόμων.
Διαμόρφωση του εδάφους πευκόφυτης νησίδας, ώστε να τοποθετηθούν όργανα υπαίθριας γυμναστικής ενηλίκων.
Δημιουργία νησίδων για φύτευση καλλωπιστικών θάμνων.
Επίστρωση του συνόλου των σκληρών επιφανειών με βοτσαλωτό δάπεδο, που εξασφαλίζει πιο άνετο βάδισμα σε κεκλιμένες επιφάνειες.
Προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση 6 ξύλινων παγκακίων με πλάτη και βρύσης διπλής όψης.
Επιπλέον, θα φυτευτούν δύο ελιές σε χώρο γύρω από το αμφιθεατράκι, με σκοπό να αποτελέσουν τα νέα «γλυπτά» της πλατείας και να αναβαθμίσουν την αισθητική του χώρου, καθώς και τρεις κέλτιδες (μιελικοκιές). Όσον αφορά στη φύτευση θάμνων προτείνεται μίξη από δενδρολίβανο έρπων, στίπα και μυρτιά νάνα. Οι μυρτιές τοποθετούνται κατά μήκος των κερκίδων με σκοπό να δημιουργήσουν ένα χαμηλό «φράχτη» και να απομονώσουν το χώρο του θεάτρου. Στην υπόλοιπη έκταση φυτεύονται δενδρολίβανα και στίπες, συνθέτοντας μια εικόνα που θυμίζει μεσογειακό λιβάδι.
Εντυπωσιακός θα είναι και ο φωτισμός της αναπλασμένης πλατείας Τζαβέλα, καθώς θα φωταγωγούνται με σύγχρονα φωτιστικά μέσα όλα τα σημεία εντός του χώρου, καθώς επίσης και ο δρόμος περιμετρικά.
Η υλοποίηση του έργου έχει χρονικό ορίζοντα 12 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης κατασκευής.
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.