Έφυγε από τη ζωή ο Πόντιος τραγουδιστής Χρήστος Παπαδόπουλος

Έφυγε από τη ζωή ο Πόντιος τραγουδιστής Χρήστος Παπαδόπουλος

Ήταν 75 ετών και είχε γεννηθεί στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ο γνωστός πόντιος τραγουδιστής Χρήστος Παπαδόπουλος.

Ο πόντιος καλλιτέχνης είχε γεννηθεί στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης το 1947, ενώ η καταγωγή του ήταν από το Καρς και τη Σάντα.

Ξεκίνησε την επαφή του με τον ποντιακό στοιχείο από τα παιδικά του χρόνια καθώς ήδη σε ηλικία 14 ετών χόρευε ποντιακούς χορούς ως μέλος συλλόγου, ενώ δεν άργησε να ασχοληθεί και με το ποντιακό τραγούδι.

Είναι χαρακτηριστικό σε ηλικία μόλις 19 ετών μπήκε στη δισκογραφία συνεργαζόμενος μάλιστα με τον «πατριάρχη» της ποντιακής λύρας Γώγο Πετρίδη, ενώ το 1969 ηχογράφησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Σ’εναν γεφυρόπον» με τον οποίο και καθιερώθηκε σαν Πόντιος τραγουδιστής.

Είχε στο ενεργητικό του 34 προσωπικούς δισκούς (Σ’ έναν γεφυρόπον, Τραπεζούντα ρίζα μ`, Αχπαστόν, Διστράτ, Μια βραδιά στο Ξενιτέα μαζί με το Χρήστο Χρυσανθόπουλο, Ας`ο Καρς κι αδά μερέα, Αετ`ς γλεντούν οι πόντιοι, Ποντιακό γλέντι Ν0 2 μαζί με το Παναγιώτη Κογκαλίδη, Ποντιακή βραδυά μαζί με το Κώστα Σιώπη, Του Πόντου τ`άγια χώματα, Ταμαμα και άλλους πολλούς).

Επίσης κάποια από τα σημαντικά τραγούδια που ερμήνευσε είναι: Αδέρφ`α ειμαι`ς, Μάθα γράμματα Γιωρίκα, Το ’47, Αxπάσκουμε σο στρατόν, Πόντιος και ένα`ν ομάτ, Έρθανε τα Χριστούγεννα, Κιλκίς πατρίδα`μ έχω σε, Μάνα-Μάνα, Γέρον πέϊμας γιατί κλαις, Αχπαστόν, Τι πατέρα`μ τι χαράν, καθώς και πολλά άλλα που τον καταξίωσαν στις καρδιές των ποντίων.

Το 1995 πήρε μέρος στη τηλεοπτική σειρά του ΜΕGA «Εμείς και εμείς» με απόλυτη επιτυχία πλάι στην αείμνηστη πόντια ηθοποιό Νατάσα Γερασιμίδου.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος εμφανίστηκε σχεδόν στο σύνολο των κέντρων που έπαιζαν ποντιακά στη Θεσσαλονίκη από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60 μέχρι και τα τελευταία χρόνια, ενώ στην διαδρομή του συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της ποντιακή μουσικής όπως ο Γώγος Πετρίδης, ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης, ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος, ο Φάνης Κουρουκλίδης και άλλοι.

Τραγούδησε τέλος και για την ομογένεια και τους πόντιους μετανάστες καθώς εμφανίστηκε σε κέντρα και σε συναυλίες στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αμερική, την Αυστραλία και τη Ρωσία.

pontosnews
vendo

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.